Witam
Mam kilka drobnych pytań, ale nie chciałbym tworzyć kilku osobnych wątków, dlatego utworzyłem jeden temat. W razie czego, mogę zmienić i rozbić na kilka osobnych wątków:
1. Dotyczy narzędzia wyszukiwania w Windows 7. Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób można wyszukiwać plików wg rozmiaru, daty utworzenia, daty modyfikacji itp, tak jak to było w Win XP ? Klikając na menu start i wpisując szukane słowo, nie widzę żeby szło wybierać takie opcje... konkretnie chcę na przykład znaleźć jakiś plik utworzony wczoraj na dysku?
2. Chciałem przeprowadzić sprawdzanie dysku w poszukiwaniu błędów za pomocą narzędzia wbudowanego w Windows. (PPM na wybrana partycje ->właściwości->narzędzia->sprawdzanie błędów) Mam dysk podzielony na 3 partycje C,D,E (Win na C: ). Partycje D i E udało się przeskanować z poziomu windowsa, natomiast dla C piszę komunikat, że dysk jest w użyciu oraz czy zgadzam się, żeby przeprowadzić tą operację przy następnym uruchomieniu. Zgodziłem się i przy następnym uruchomieniu dysk został sprawdzony. Niestety ekran mignął tak szybko, że nie mogłem odczytać komunikatu po sprawdzeniu. Moje pytanie brzmi: gdzie w jakim pliku zapisywane są wyniki ostatniego skanowania programu CHKDSK ?
3. Pytanie odnośnie defragmentora dysków w win 7. Chciałem przeprowadzić defragmentację, ale nie przez PPM-> właściwości->narzędzia->defragmentacja , tylko uruchamiam wiersz poleceń i wpisuję polecenie defrag, gdyż wtedy do wyboru jest więcej parametrów za pomocą jakich możemy dokonac defragmentacji:
Domyślam się, że należy uruchomić wiersz poleceń z poziomu administratora. wiec moje pytanie brzmi jak ? Prawy przycisk na cmd.exe i uruchom jako administrator ?
4. Mam windowsa 7 professional x64 z MSDN AA. Czy mogę go jednocześnie zainstalować na 2 komputerach, czy licencja na to nie pozwala ?
Dziekuję za wyrozumiałość i pozdrawiam. Jednocześnie witam wszystkich, gdyż jestem nowy na tym forum.