TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem - disc boot failure, please insert system disc and press enter

Taki komunikat jak w temacie mi wywala, gdy podlaczam naped DVD i nie chce zaladowac systemu, ale gdy odlacze naped normalnie mi sie wlacza, kiedys cos takiego mi wyskakiwalo kiedy podlaczylem dysk twardy, ale zmienilem tasmy i po klopocie bylo.  Ktos wie czym moze byc to spowodowane? Z gory dziekuje za pomoc.

Offline kamiton

• 1287
Odp: Problem - disc boot failure, please insert system disc and press enter
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2010, 17:05:18 »
troche nie precyzyjnie to ująłes - mam rozumiec ze masz system zainstalowany , podłączasz DVD , właczasz komputer i sie nie bootuje ? podłacz DVD ,włącz komputer i sprawdz w biosie co masz w first boot device.

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwiecień 2010, 19:20:56 »
Tak, mam zainstalowany win7 i jak podlaczam DVD to sie nie bootuje, w biose mam pierwsze ustawione na boot z DVD, a kolejne z twardego. Zawsze tak mialem i bylo gut.

Offline Suchy

« Odpowiedź #3 dnia: 02 Kwiecień 2010, 03:08:17 »
wyciągnij płytę z napędu ;p, ewentualnie ustaw, żeby najpierw bootowało z HDD

« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwiecień 2010, 14:14:50 »
hehe:D nie ma plyty w napedzie...
w tym sęk, ze musi najpierw bootowac z plyty, bo musze na nowo system zainstalowac.  :-\

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwiecień 2010, 16:23:50 »
a moge wiedziec w jakim celu odłączałes napęd dvd ?

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Kwiecień 2010, 16:42:57 »
Nie odłaczalem, po prostu moj sie spierdzielil i pozyczylem identyczny od kumpla, zeby sobie wina zainstalowac.

Offline Suchy

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwiecień 2010, 17:31:12 »
jeśli masz pendrive'a spróbuj z pena zainstalować W7

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwiecień 2010, 20:03:23 »
jezeli masz windowsa to podłacz dvd i odpal normalnie windowsa (bez płyty w napedzie ) dodaj nowy sprzet , zapisz zmiany , wyłącz komputer i wystartuj z instalką .

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Kwiecień 2010, 12:27:19 »
no wlasnie o to chodzi, ze nie moge normalnie odpalic windowsa kiedy mam podlaczony naped, nawet przy wylaczonym bootowaniu z plyty, pojawia sie ten pier... (czyt.dziwny) komunikat i nic! :-\

Offline kamiton

• 1287
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Kwiecień 2010, 15:41:47 »
hardcore! hardcore ! a moze masz dyskietke w stacji 3.5' ? - o ile posiadasz taki zabytek , ewentualnie zresetuj go na płycie głównej zworką , wyciągnij bateryjke . nic innego w takim przypadku do głowy nie przychodzi. Moze po tym wszystkim podłącz dvd i podczas uruchomiania wejdz do biosu i daj default ,save i exit
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2010, 15:45:55 wysłana przez kamiton »

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Kwiecień 2010, 15:53:44 »
Nie mam stacji dyskietek ;) z biosem nakombinowalem sie juz wczesniej, bo to byla druga w kolejnosci rzecz jaka mi przyszla na mysl. Chyba pozostaje mi tylko udac sie z dyskiem twardym do kumpla zeby mi zainstalowal winde. Instalacja z pena odpada bo jedyna kopie mam na wypalona na plycie :-\

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Kwiecień 2010, 21:53:12 »
Jeżeli kumpel ma identyczny komputer to może być szansa, że i u ciebie system tak nagrany będzie działał. Ale mam taką uwagę. Jeżeli masz napęd DVD na IDE (ATA), a dysk systemowy na SATA to BIOS szuka najpierw ATA i przekazuje dalsze kierowanie kompem. Tu jest sprawa ustawień. Ale dziwne, że w poprzednim ustawieniu, ze "starym" napędem DVD to działało. To i teraz działać musi. Ja mam płytę główną z SATA i jednym  ATA. Miałem podobny problem przy instalowaniu Win 7 gdy dysk ATA siedział i swoim interfejsie. Tutaj poszukaj przyczyny. Pozdrawiam

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Kwiecień 2010, 12:26:40 »
Bedzie dzialal system, bo kiedys mi instalowal w ten sposob (a kompy mamy raczej malo identyczne). Co do dysku i napedu to oba sa ATA.

Ale dziwne, że w poprzednim ustawieniu, ze "starym" napędem DVD to działało. To i teraz działać musi.

Co gorsza nadal dziala :o tylko stary naped nie czyta plyt, ale to juz osobna historia...

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwiecień 2010, 11:57:32 »
Mam podobny problem i taki sam komunikat. U mnie skutkuje taki trick, że jeśli pojawia się ten komunikat wyłączam powerem kompa i włączam ponownie i system się uruchamia normalnie. Co lepsze wyczaiłem, że jak włączę monitor podczas uruchamiania się sytemu (a nie jak wcześniej przed uruchomieniem) to komp uruchamia się bez komunikatu.
pzdr