Szerokość menu Start v1.0.7Kolejna wersja mojego programu wprowadza wiele nowych zmian. Dziś zauważyłem, że wszystkie poprzednie wersje nie do końca zwężały menu Start... Kiedy się rozwijało listę najnowszych dokumentów, albo próbowało czegoś szukać, wówczas menu Start znów rozszerzało się do takich rozmiarów, jakie uzyskiwało przed zwężeniem. Tymczasem w angielskiej wersji te rozmiary są zdecydowanie inne...
Udało mi się odnaleźć miejsca w pliku aero.msstyles.mui, które były odpowiedzialne za ten stan rzeczy i umożliwiłem kontrolę ich wartości w moim programie.
Właściwie dopiero teraz menu zwęża się tak jak powinno, dlatego wszystkim, którzy instalowali wcześniejsze wersje programu zalecam zainstalowanie tej i doprowadzenie tych rozmiarów do porządku (a może nikt nie zauważył...
). W sumie teraz można kontrolować aż 4 parametry:
- Szerokość lewej strony
- Szerokość prawej strony
- Szerokość listy najnowszych dokumentów
- Szerokość panelu wyszukiwania
Do tych dwóch ostatnich wartości możliwe jest ustawienie, aby ich wartość była wyliczana na podstawie pewnego algorytmu, który jakoś udało mi się wymyślić.
I zalecam to ustawienie, aczkolwiek jeśli ktoś chce mieć inaczej, to nic nie stoi na przeszkodzie.
A tak na marginesie dodam, że oprócz tych czterech wartości, których znaczenie już znam i które właśnie opisałem, pozostały jeszcze cztery inne parametry, których znaczenia wciąż nie mogę się domyślić...
Pojawiła się nowa opcja: "Stan". Dzięki niej możemy wybrać jedną z trzech sytuacji, w której chcemy zmienić szerokość naszego menu Start. Schematy ustawień zostały wzbogacone o te dwie wartości, więc można sobie zobaczyć ich porównanie dla polskiej i angielskiej wersji systemu (akurat dla Visty to nie ma znaczenia
).
Najnowszą wersję można pobrać tutaj:
StartWidth 1.0.7.exeA właściwie to tutaj (drobne zmiany kosmetyczne
):
StartWidth 1.0.7.2.exeZmiany
- Dodana możliwość zmiany szerokości menu Start w trakcie przeglądania najnowszych dokumentów
- Dodana możliwość zmiany szerokości menu Start w trakcie wyszukiwania
- Dodany podgląd dla nowych parametrów
- Poprawione proporcje podglądu
- Dodany obrazek użytkownika
- Wykrycie schematu po uruchomieniu programu
- Ogólna optymalizacja kodu
Zapraszam do testowania.
Aha, użytkownicy Visty raczej nie odczują różnicy - tam wciąż jest tylko jeden parametr do zmiany.