TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

tworzenie pliku .bat

tworzenie pliku .bat
« dnia: 02 Kwiecień 2009, 00:30:56 »
Witam!

Pytanie jest dosc proste - jak stworzyc plik z rozszerzeniem .bat?
Od razu sie tlumacze o co mi chodzi - chce zrobic plik z poleceniem shutdown /s i pozniej go uzywac w task scheduler, tak abym idac spac np o polnocy mogl ustawic wylaczenie komputera na 2 w nocy. Wiem ze istnieja jakies programy i dobrym przykladem jest CWK (Czasowy Wylacznik Komputera) jednak sie okazuje ze Win7 x64 nie obsluguje tego...
pzdr

Odp: tworzenie pliku .bat
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwiecień 2009, 10:46:25 »
Zmieniasz końcówkę w pliku tekstowym na bat i tyle. No chyba że chodziło Ci o coś innego?

SHUTDOWN /s /f /p /t 60      "60" to czas podany w sekundach
« Ostatnia zmiana: 02 Kwiecień 2009, 15:38:47 wysłana przez hpx4000 »
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Kwiecień 2009, 09:27:56 »
no zeby odblokowac mozliwosc musialem w opcjach folderow jeszcze odznaczyc ich ukrywanie. taa o to mi chodzilo, ale i tak cos mi ten plik nie dziala... ;/

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Kwiecień 2009, 09:35:40 »
co Ci nie działa?
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwiecień 2009, 18:27:37 »
robiac po kolei, czyli tworzac .txt wpisujac tam shutdown /s zapisujac i zmieniajac koncowke na .bat wydawaloby sie ze jest ok. jednak jak odpalam program, to widze cmd i jakby cos sie zapetlilo bo napis "shutdown /s" sie zwielokrotnia, jednak efekt jest tylko wizualny (czyli powiekszajaca sie liczba tego polecenia)
co robi nie tak?

Offline Selph

« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwiecień 2009, 18:39:55 »
nazwałeś ten plik właśnie shutdown.bat ?
jeśli tak, to pewnie wywołuje sam siebie. spróbuj zmienić jego nazwę.

Offline pionner

• 662
  • piąty pancerny ;)
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień 2009, 18:45:19 »
samo /s nie wystarczy, nie pamiętam dokładnie, ale chyba kolega ci dobrze podpowiada SHUTDOWN /s /f /p /t 60

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwiecień 2009, 17:17:25 »
po zmianie kodu na "shutdown -s -t 0" wszystko dziala jak nalezy :) jeszcze bardziej sobie uproscilem sprawe i zauwazylem ze w task scheduler zamiast wybierac pliku moge wpisac po prostu polecenie ktore ma byc wykonane w wybranym momencie :) dzieki za pomoc
temat do zamkniecia