TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Kontrolowanie transferu danych....

Offline sebian

• 118
  • Be Cool... :P
Kontrolowanie transferu danych....
« dnia: 25 Maj 2009, 07:03:37 »
Witam.
Lukałem po googlach ale nie znalazłem niczego co by mnie interesowało, trafiałem na jakieś netlimitery które nie działały itp.
Mianowicie chodzi mi o program dzięki któremu będę mógł kontrolować transfer internetowy, po co?! Otóż z mojej kochanej noki zrobiłem sobie modemik pod bluetooth do lapka, pakiety internetowe u operatora załatwione tylko chciałbym to jeszcze kontrolować. i wiedzieć ile zjadają poszczególne aplikacje... Szukam czegoś lekkiego i przejrzystego pod x86 i x64.
Mój sprzęt: KONSOLA NES + 400 kartridży :D  (chyba tak to się pisze)
ha mam jeszcze dwa pady i pistolet do kaczek.. :D

« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2010, 17:46:51 wysłana przez Mirahz »
Intel Core2 Duo E8400 3.0 Ghz; Asus P5Q PRO; A-DATA 4 GB RAM DDR2 800 Mhz;  Radeon HD 4850 IceQ 4 HIS 512 Mb; Enermax 626 W modu 82+; Antec Three Hundred Gamer

Offline Wojtek

• 309
Odp: Kontrolowanie transferu danych....
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maj 2009, 13:04:55 »
Ja korzystałem z NetLimitera przez kilka lat - zostałem jednak przy wersji 1,30 , która wydała mi się znacznie wygodniejsza.
Co działo się u Ciebie, program w ogóle nie funkcjonował? Używałem go na wielu komputerach i naprawdę działał perfekcyjnie. Daj znać.

PS. Są dwie wersje NetLimitera - jedna do monitorowania ruchu (darmowa), a druga do jego ograniczania (płatna). Rozumiem, że instalowałeś właściwą?
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostępny przez najbliższe tygodnie/miesiące. Nie będę odpisywał w subskrybowanych wątkach, nie będę odpisywał na wiadomości prywatne.

« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maj 2009, 13:20:21 »
A tak troche z innej beczki jest jakiś program do zarządzania prędkością transferu z internetu?
Mam net podzielony na 2 kompy poprzez router, chciałbym ograniczyć prędkość neta tego drugiego kompa.

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maj 2009, 13:50:52 »
A tak troche z innej beczki jest jakiś program do zarządzania prędkością transferu z internetu?
Mam net podzielony na 2 kompy poprzez router, chciałbym ograniczyć prędkość neta tego drugiego kompa.

QoS (Quality Of Service) na routerze (mało skuteczny) jeżeli jest przez dany router obsługiwany, ewentualnie postawienie osobnego serwera (co prawdopodobnie nie będzie miało żadnego sensu).
Może właśnie NetLimiter będzie dobrym rozwiązaniem - instalacja na dwóch komputerach i gotowe?
Gorzej, jeśli użytkownik tego drugiego komputera będzie zmieniać limity/wyłączać program - tu wiele zależy od konkretnego przypadku użycia i 'uczciwości' użytkownika.
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostępny przez najbliższe tygodnie/miesiące. Nie będę odpisywał w subskrybowanych wątkach, nie będę odpisywał na wiadomości prywatne.

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maj 2009, 15:46:15 »
@sebian
Do monitorowania NetMeter lub bardziej skąplikowany CsosSpeed.
@robert79513
http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=tomato+linksys&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maj 2009, 15:49:56 »
@robert79513
http://www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=tomato+linksys&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Masz coś konkretnego na myśli?
Sam używam Linksysa WRT45G z oprogramowaniem Tomato 1,22 i poza QoS nie widzę tam dodatkowych możliwości limitowania transferu ...
Coś przeoczyłem?
Pozdrawiam,
Wojtek

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maj 2009, 16:05:20 »
Tomodo potrafi przez IP :)

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maj 2009, 16:09:58 »
Tomodo potrafi przez IP :)

Ok, dzięki, wyjaśnione np. tutaj : http://www.dslreports.com/forum/r22399935-Tomato-Allocating-Bandwidth-to-certain-internal-ips , http://forum.purepc.pl/Sprzet-Sieciowy-and-Wi-fi-f36/Jaki-Router-Kupic-t247591.html .

Nie mam żadnej potrzeby limitowania netu u siebie, ale kto wie - może kiedyś się przyda :) ?
Pozdrawiam,
Wojtek

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Maj 2009, 16:35:42 »
@robert79513

Masz coś konkretnego na myśli?
Sam używam Linksysa WRT45G z oprogramowaniem Tomato 1,22 i poza QoS nie widzę tam dodatkowych możliwości limitowania transferu ...
Coś przeoczyłem?

Mam na myśli router TP-Link TD-8840

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maj 2009, 17:04:14 »
Mam na myśli router TP-Link TD-8840
Niepotrzebnie. W linku masz odpowiedź co to Tomodo i na jakie urządzenia.

Offline sebian

• 118
  • Be Cool... :P
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maj 2009, 19:38:13 »
NetLimiter wogole mi nie odpala na win 7. program jest niekommpatybilny :)
Sprawdze to co podrzuciliscie o dam znac.. :)
Dzieki :)

EDIT:

Własnie czegos takiego szukałem... lekkie I praktyczne.. :) A mianowicie: Diod http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/sterowanie_komputerem/DIOD.html Juz nie chodzi tu o to ze migaja diody klawki ale o to ze powiadamia mnie kiedy przetransferowałem przykładowo 5 MB :) o cos takiego dokładnie mi chodziło.. :)
Dzieki wielkie Martixx.. :)
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2010, 15:18:53 wysłana przez Mirahz »
Mój sprzęt: KONSOLA NES + 400 kartridży :D  (chyba tak to się pisze)
ha mam jeszcze dwa pady i pistolet do kaczek.. :D

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maj 2009, 20:28:02 »
NetLimiter wogole mi nie odpala na win 7. program jest niekommpatybilny :)
Sprawdze to co podrzuciliscie o dam znac.. :)
Dzieki :)

EDIT:

Własnie czegos takiego szukałem... lekkie I praktyczne.. :) A mianowicie: Diod http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/sterowanie_komputerem/DIOD.html Juz nie chodzi tu o to ze migaja diody klawki ale o to ze powiadamia mnie kiedy przetransferowałem przykładowo 5 MB :) o cos takiego dokładnie mi chodziło.. :)
Dzieki wielkie Martixx.. :)

hehe drobiazg 5 sekund w Google ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2010, 15:19:18 wysłana przez Mirahz »
Intel Core2 Duo E8400 3.0 Ghz; Asus P5Q PRO; A-DATA 4 GB RAM DDR2 800 Mhz;  Radeon HD 4850 IceQ 4 HIS 512 Mb; Enermax 626 W modu 82+; Antec Three Hundred Gamer

Offline Serkus

• 367
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maj 2009, 21:45:03 »
No jasne google nie grzeszy :)