TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 tylko 3 programy uruchomione jednocześnie!?

Offline pionner

• 662
  • piąty pancerny ;)
Windows 7 tylko 3 programy uruchomione jednocześnie!?
« dnia: 21 Marzec 2009, 19:24:52 »
To jakiś absurd!   Mam nadzieję że to tylko czyjś wymysł...

Producent systemu operacyjnego Windows ogłosił w zeszłym tygodniu, że najnowsza odsłona ich flagowego produktu – Windows 7 – zostanie wydana w niskobudżetowej wersji Starter Edition, przeznaczonej specjalnie dla netbooków. Równocześnie firma z Redmond poinformowała o zamiarze wprowadzenia w niej limitu trzech równocześnie uruchomionych programów.

Microsoft argumentuje taki zamiar dbałością o swoich klientów i chęcią zapewnienia im wygody pracy oraz możliwie dobrego wykorzystania ograniczonych zasobów sprzętowych, którymi dysponują netbooki. Równocześnie firma zaprzecza, jakoby zamierzała narzucić limit arbitralnie, by zachęcić producentów sprzętu do wyboru droższej wersji Home Premium. „Przeprowadziliśmy badania, które zasugerowały nam, że typowy konsument używa zaledwie dwóch programów równocześnie” - twierdzi Laurence Painell. „Spodziewamy się, że limit trzech aplikacji nie będzie dotyczył zbyt wielu osób”. Stoi to jednak w oczywistej opozycji do zeszłorocznych twierdzeń Microsoftu z konferencji PDC, gdzie można było usłyszeć, iż typowy użytkownik systemu Windows ma równocześnie od 8 do 15 otwartych okien.

Limit trzech aplikacji nie będzie dotyczył programu antywirusowego, ale uwzględni programy działające w tle. Można więc sobie łatwo wyobrazić sytuację, gdy mając włączony komunikator internetowy, przeglądarkę WWW oraz edytor tekstu, będzie trzeba zrezygnować ze słuchania muzyki albo włączenia kalkulatora.

Painell stwierdza również, że Microsoft zamierza zalecać producentom netbooków instalowanie droższą wersję systemu Windows w komputerach przeznaczonych na rynek w Wielkiej Brytanii. Istnieje obawa, że może to wpłynąć negatywnie na końcowy koszt zakupu tych urządzeń.

[EDIT]: Warto dodać, że Starter Edition w poprzednich odsłonach Windowsa była wersją przeznaczoną dla krajów rozwijających się, znaną z restrykcji - jak na przykład ograniczenia maksymalnej dostępnej rozdzielczości ekranu. Można więc dojść do wniosku, że Microsoft zmienia politykę i rozszerza grupę docelową dla tej wersji systemu.

Źródło: http://osnews.pl/microsoft-uznal-ze-trzy-aplikacje-rownoczesnie-wystarcza/

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
Odp: Windows 7 tylko 3 programy uruchomione jednocześnie!?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marzec 2009, 20:04:54 »
Eeee... Co oni gadają... Pewnie chodzi tak na prawdę o w7 Starter, gdzie w Viście Starter jest takie ograniczenie teraz...
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

Offline pionner

• 662
  • piąty pancerny ;)
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marzec 2009, 20:10:11 »
a jest w ogóle coś takiego jak vista starter?

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marzec 2009, 20:11:15 »
tak , coś podobnego było tez z xp , bodajże Xp N ? Nie jetsem pewien nazwy - dla krajów 3-ciego świata .

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Marzec 2009, 20:24:35 »
W zeszłym tygodniu? Chyba cytujesz jakiś starszy artykuł, ja o tym ponad miesiąc temu już czytałem.

Edit: No tak, teraz się dopatrzyłem, że podajesz źródło tej informacji... 9 luty (toś szybko "odkrył" ;) )
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec 2009, 20:49:47 wysłana przez butters »
Parówkowy skrytożerca ;)

ziebal

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marzec 2009, 20:26:48 »
tak , coś podobnego było tez z xp , bodajże Xp N ? Nie jetsem pewien nazwy - dla krajów 3-ciego świata .

wersja N nie ma Media Playera, był za to XP Starter :P

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marzec 2009, 20:33:33 »
Właśnie ! Wiedziałem ze jakoś tak ;p No i dodatkowo mysle ze jednak to jest dobrze - pamiętacie czasy jednowątkowości ? Teraz userzy tego windowsa będa się cieszyć z 3 aplikacji i nie będa nażekac ponieważ nie znają innego sposobu , mają takie a nie inne kompy i trudno muszą być takie ograniczeia by ludzie co pierwszy raz na oczy komputer widzą nie zrazili się jego powolnością . Jak ktoś jest uprowadzony i więziony to cierpi , jednak jak ktoś urodzi się w klatce to nie cierpi do puki nie pozna zewnętrznego świata i nie posmakuje go , natomias taki user startera jaką ma szanse popracowac , lub nawet zobaczyć ultimate na jakimś quadzie ? Pewnie mają jeden komputer na całą wioske , czy w świetlicy taki stoi i gitara , u nas też długo były trabanty , łady , syreny , warszawy , fiaty 12x i wszyscy się cieszyli , mój dziadek mial syrene a jak sie popsuła kupil druga bo tak mu się podobała i nie czuł potrzeby posiadania innego samochodu , az do momentu jak przyjechała rodzina z francji z citroenem kabrio z skórzaną tapicerką i silnikiem V .... Tak samo z starterem , kraje rozwijające to taki współczesny stan PRL'u - nie mówie o ustroju , ale o potrzebach i warunkach wplywania jakiejkolwiek technologi do kraju i ponadto jej dostępnosći dla pospólstwa.

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marzec 2009, 10:14:32 »
Powinni w takim wypadku producenci wypuscic laptopy z windows 7 starter razem ze slabszymi notebokami z win7 home premium z lepszym sprzetem a klient sam bedzie mogl wybrac co mu odpowiada ale i tak dalej sadze ze to ograniczenie to glupota

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marzec 2009, 10:24:17 »
Powinni w takim wypadku producenci wypuscic laptopy z windows 7 starter razem ze slabszymi notebokami z win7 home premium z lepszym sprzetem a klient sam bedzie mogl wybrac co mu odpowiada ale i tak dalej sadze ze to ograniczenie to glupota

Czytałeś mój post ? Prawdopodobnie takie laptopy będą jedynie w afryce , części azji i ameryce połódniowej .... tam cieszą sie z każdego komputera ;p

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marzec 2009, 12:07:38 »

Czytałeś mój post ? Prawdopodobnie takie laptopy będą jedynie w afryce , części azji i ameryce połódniowej .... tam cieszą sie z każdego komputera ;p

czytalem ale pisalem ogolnie ze mogliby cos takiego zrobic klient powinien miec wybor a moze wlasnie ktos chce miec takiego lapka z win7 starter ;)

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Marzec 2009, 12:13:36 »
Chyba jakiś asceta lub masochista ;p Możesz takiego kupic na terenie gdzie legalnie się je będzie być może rozprowadzało .

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marzec 2009, 12:27:47 »
Chyba jakiś asceta lub masochista ;p Możesz takiego kupic na terenie gdzie legalnie się je będzie być może rozprowadzało .

Hehe tez prawda :P na szczescie mam PeCeta wiec nie moj to problem a lapka nie potrzebujea win7 HP w zupelnosci mi wystarczy

Offline pionner

• 662
  • piąty pancerny ;)
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marzec 2009, 12:59:17 »
ok jak nawet dadzą ludziom z buszu komputer 512mb ram, odpali taki notatnik, sapera i skype będzie chciał wejść do internetu to co- Windows błąd wywali?
To jest chyba jeszcze bardziej zniechęcające niż konsola(terminal) w linuksie  ;D

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Marzec 2009, 13:03:18 »
ok jak nawet dadzą ludziom z buszu komputer 512mb ram, odpali taki notatnik, sapera i skype będzie chciał wejść do internetu to co- Windows błąd wywali?
To jest chyba jeszcze bardziej zniechęcające niż konsola(terminal) w linuksie  ;D

Nie jest o ile pierwszy raz n oczy to widzisz - czy za czasów dosa narzekałes ze nie ma okienek ? Dopiero jak zobczyłes okienka to poczułes kłucie w sercu ;p

Offline pionner

• 662
  • piąty pancerny ;)
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Marzec 2009, 13:04:37 »
za czasów dosa to ja w pieluchę robiłem ;D