No nie byłbym tego taki pewien czy to nie ma nic wspólnego z modułowością - jak nie to mnie oświeć. Dlaczego tak sądzisz? Szczerze mówiąc to mało mnie to interesuje jak oni to piszą byle by wszystko śmigało jak trzeba. Nie pisze systemów to nie muszę znać Assemblera bo jak będę chciał coś napisać to starczy mi c++/Java/Delphi.
No może głąby to za mocno powiedziane ale modułową budowę jak by chcieli to by mogli już w XP zastosować.
No niewiele ma z modułowością
Popatrz na Linuxa: jest jądro (pisane w assemblerze i C), są sterowniki pisane w ASM, C i C++ i jest oprogramowanie, pisane najczęsciej w C++...
Bardzo podobnie jest w Windows - jądro, sterowniki, oprogramowanie (to tak w największym skrócie, bo wiadomo, że w systemach jest kilkanaście warstw do obslugi różnych elementów).
To nie od jądra zależy to, czy system może działać jako system modularny, jeśli mamy na myśli moduł, jako element działania systemu (bo jest jeszcze pojęcie modularności jądra ^^)... Popatrz na przyklad na KDE / Gnome - działają w Solarisie, FreeBSD i Linuxie, mimo, że to 3 różne jądra...
A najważniejsze elementy jądra, tak jak już mówił urban92 muszą być pisane w ASM, ze względu na szybkość i komunikacje ze sprzętem...
Nie pisze systemów to nie muszę znać Assemblera bo jak będę chciał coś napisać to starczy mi c++/Java/Delphi.
Dopisz jeszcze do listy c# i wszyscy zadowoleni