Ja mam laptopa HP dv6215ea z procesorem T2050, czyli Core Duo oraz 2GB RAMu. Nie jest to już sprzęt najwyższych lotów, ale siudemka (zacząłem testować od publicznego buildu 7000, teraz mam 7048, przez chwilę miałem 7052 i 7068, ale każdy z nich nie chciał współpracować z Nortonem 360 v 3.0 kompatybilnym z Windows 7) chodzi super. W każdym razie siudemka nawet na sprzęcie sprzed paru lat (mój we wrzesniu będzie miał 2 lata) chodzi bez problemu, na pewno szybciej od Visty, nawet z nieoficjalnym SP2. Podejżewam, że nawet na najlepszym sprzecie Windows 7 bije na głowę Vistę i to pewnie nawet jak wyjdzie SP2 (SP2 wyjdzie w zasadzie na pozegnanie Visty, niedługo przed premierą Windows 7). Od ponad roku pracuję ze wspomaganiem ReadyBoost, bo bez tego faktycznie byłoby ciężko (używam szybkiej karty SD, obecnie SanDisk Extreme III 4GB w całości przeznaczoną na ReadyBoost, dzięki czemu zostaje mi wolny port USB).
Podsumowując: nie ma się co bać o pożeranie RAMu. Jesli twój sprzet chodził z Vistą choćby w miarę dobrze, to z siudemką na pewno pójdzie, i to szybciej. Na pewno jednak 2GB RAM uznałbym za minimum, więc jesli ktoś ma 1GB (2 lata temu duzo było laptopów z 1GB RAM) radzę wymienić na tyle, na ile płyta główna pozwala (dowiemy się o tym choćby w programie SIW). Do tego istotna jest wymiana dysku twardego na szybki 7200 RPM (w laptopach dominują dyski 5400 RPM, wymiana dysku robi dużą różnicę). Oczywiście jesli zamierzasz pracować w systemie 64-bitowym pomnozyłbym ten RAM razy 2, czyli minimum to 4GB.