mylisz się. Rok tomu moja rodzinka przesiadła się z wielkiego CRT na 32' LCD Samsunga i obraz jest teraz zupełnie inaczej wyświetlany, nie wiem czy to kwestia też lepszego odświeżania ale obraz jest jakby płynniej wyświetlany, dla mnie to duża różnica ale na przykład mój tata jej nie wyłapuje...
Nie mów mi że mózg nie zobaczy różnicy między 25 a 80 fps bo to nieprawda, musiałbyś chyba obejrzeć np. filmik z gry żeby twój mózg nie skupiał się na kontrolowaniu jej to wtedy może skupiłbyś się i mózg by zarejestrował wzrost płynności, różnicę
Specjalnie podałem różnicę 25-80 bo znacznie trudniej ją wyłapać przy 25-40. Wierz mi jest różnica.
I gwoli ścisłości granicą jest równo 24 klatki na skundę. Co do rejestrowania przez mózg, to jakby mu stopniowo te klatki zwiększać na sekundę to różnicy nie zarejestruje ale zestawiając dwa filmy z gry o FPS 24 i np. 73 FPS powinieneś zauważyć gdzie jest płynniej.
W telewizji mamy 25 fps...
Nie do końca...
Grałeś kiedyś w choćby CS'a? Załóżmy, że masz 25 klatek, które dla twojego oka w zupełności wystarczają, a twój przeciwnik ma 120 fpsów. Kto kogo szybciej zauważy?
Jako wieloletni gracz CS potwierdzam
Może to nie jest kwestia AŻ szybszego pojawienia się przeciwnika ale już przy celowaniu w CS:S ma to już duże znaczenie, śmiało mógłbym powiedzieć że gdybym miał 24 fpsy w csie moja efektywność spadłaby i to mocno.