Sorry ze odkopuje ale tak czytam wasze wypowiedzi i lekko jestem rozbawiony ;p Dla mnie i dla was jest to oczywiste .
Do tego lubimy się bawić komputerami , sam siedze godzinami z odpalonym WMP , mircem i visual studio i grzebie , tymbardziej konfigurowanie i zmienianie systemu sprawia przyjemność , swojego czasu instalowałem co 2 dni xp żeby odkryć magiczna konfiguracje wydajności hehe ...
Są wśród nas specjalisci , webmasterzy , programiści etc. i dla nas ( no jeszcze oficjalnie nie mam takiego tytuły ale cóz ;p ) to normalne i ok , ale nie macie racji w tym ze ludzie błędnie trzymaja się xp . Dlaczego ?
A no bo wielu z was kupuje ten antyprespirant który lepiej chroni , kupuje ten proszek do prania który lepiej pierze ... Dlaczego ?
Przecież można kupic inny i dodac jakies specyfiki chemiczne żeby go ulepszyc !
Tak samo jest z userami. Gość który potrafi włączyć komputer i prawie rozwiązać pasjansa płaci za taki komputer dajmy 2kzł i co - oczekuje że będzie chodził , to sprzęt elektroniczny , telewizor chodzi po wyjęciu z pudła , magnetowid czy budzik to dlaczego nowy komputer muli jak by miał 100 lat ?
A co go obchodzi że jest wypchany softem ? Płaci i wymaga . Doskonale rozumiem takich urzytkowników - dlaczego Macowcy tak mało wiedzą i tak dużo moga na swoich komputerkach ? Bo to Darwin ? Niby modyfikowany BSD czy inny unixoid ?
Nie , w owym systemie proces automatyzacji jest na takim poziomie ze urzytkownik nie wie co sie tam dzieje ale sie cieszy bo cokolwiek by się tak wyrabiało wszystko chodzi wmiare płynnie . Ok , mac to unixoid , tak jak linuks - ale dlaczego mac sprzedaje sie lepiej od linuksa i jest poplarniejsze ?
Bo w linuksie żeby chodziło jak należy trzeba kompilować miliony programów i edytować jakies konfigi . Coprawda w tych userfrendly distro jest już lepiej , ale jeden problem który nie został zautomatyzowany i zaczyna sie pieklo konsoli .
Windows poprzez swoja globalizacje i automatyzacje jako sys dla mas podbił świat . Skoro mac chodzi super po wyjęciu z pudła to pc-ciarze również domagają się jako klienci żeby ich komputery chodziły sprawnie bez różnych przeszczepów i vivisekcji ;p
Nie kazdy musi kupowac soft MS ale jak kupuje ma prawo twierdzić ze wolał by nowy . Skoro Xp chodzi fajnie po instalacji musi być tego powód .
Moim zdaniem MS powinien doprowadzić żeby standardowym zadowolonym userem był za przeproszeniem debil z niepełnym podstawowym , a wtedy wszystkim bedzie się żyło lepiej i dostatniej a nasze krowy będą dawały dużo mleka , a źdźbła będa się uginały pod pękatymi kłosami ..... dziękuje za uwagę .