TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

windows.system32.hal.dll

windows.system32.hal.dll
« dnia: 15 Kwiecień 2009, 20:59:59 »
Witam.

Mam taki mały kłopocik. Po małych zmianach z debianie, który jest moim głównym systemem otrzymałem podczas bootowania windowsa 7 komunikat o braku takiego pliku: windows.system32.hal.dll . Jak można zainstalować ten plik aby wszystko działało?? Proszę o pomoc, bo windows to dla mnie czarna magia.

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
Odp: windows.system32.hal.dll
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:08:41 »
Proszę, poszukaj sobie jakiś tematów na forach, na pewno znajdziesz rozwiązanie! :D

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=windows.system32.hal.dll+linux&lr=&rlz=
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:11:25 »
Znalazłem informacje dotyczące windowsa xp i nie wiedziałem czy ten sposób zadziała równiez na sevenie. Stąd moje pytanie...

ziebal

« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:15:06 »
Proszę, poszukaj sobie jakiś tematów na forach, na pewno znajdziesz rozwiązanie! :D

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=windows.system32.hal.dll+linux&lr=&rlz=

Człowieku, czy ty wiesz na czym polega zasada działania forum dyskusyjnego?
Wydaje ci się, że jesteś taki super genialny, bo umiesz wpisać dwa wyrazy w Google i odesłać tam człowieka szukającego pomocy?
Wszystkich masz za idiotów? Przecież jest użytkownikiem Debiana - wydaje mi się, że wie co to Google i szukał tam, przed zadaniem pytania...

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:19:39 »
Może i nie wiem na czym polega zasada forum, ale wiem, że nic nie mówiłeś jak inni userzy szukali pomocy, a ci drudzy odsyłali ich do googli.

Nie, nie jestem genialny, bo gdybym był to bym już kończył Harvard lub Yale...

Nikogo nie mam za idiotę na tym forum, bo tu są raczej normalni ludzie... A ja nie wiem czy szukał w googlach, bo spora część pyta nie szukając w googlach, a to że ma debiana nie oznacza, że nie jest czlowiekiem który nie szuka w googlach...
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2009, 21:23:58 wysłana przez tbgkol »

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:21:58 »
Ależ szuka w google. ;) Na temat sevena niewiele  jeszcze tam jest a jak wspomniałem nie wiem czy trick z XP będzie działał.

Offline TonyM

• 471
  • Que te pasa man?
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:24:59 »
Ja powiem tak, że google na temat W7 mówi mniej niż nasze forum... xD
To oczywiście joke, jak kto woli metafora ;D

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:45:46 »
Niestety sposób z XP jakoś nie chce działać... Myśle, że brak folderu ( lub ja ślepy jestem) i386 jest powodem. Jakieś inne pomysły?

EDIT: Może to będzie głupie pytanie, ale zaryzykuję. Czy płytą z XP naprawię sevena?
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2009, 21:52:10 wysłana przez poliocertes »

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:50:44 »
Nie wiem.. Pewnie strasznie głupi pomysł(pewnie mnie wyśmiejecie), ale może skopiuj od kogoś ten plik i go tam włóż do folderu system32? :)

Offline TonyM

• 471
  • Que te pasa man?
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:53:42 »
mam lepszy pomysł:

Konsola odzyskiwania:

X - litera Twojego napędu.
C - litera partycji, na której znajduje się system operacyjny.

expand X:\i386\hal.dl_ C:\Windows\system32\hal.dll

źródło: forum.pcformat.pl

Po raz kolejny google wystarczyło ;)

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:55:44 »
No nie wierzę.... Gdzie na płycie sevena jest taki folder jak i386?? Może warto od tego zacząc zanim doradzimy komuś kopiowanie czegokolwiek w nieistniejącej lokalizacji.

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Kwiecień 2009, 21:56:46 »
wklej do:
C:\Windows\System32
http://odsiebie.com/pokaz/2213211---fbb4.html
może podziała

pozdrawiam

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Kwiecień 2009, 22:04:48 »
Ok , godzina 22 , trolle idą spać , niektóre zamieniają się w kamień , wujek google idzie się kompać , ziebal'a resustytują po bliższym spotkaniu z innym światem to ja mogę bezpiecznie pisać ;d

To że kolega proponuje szukać i386 jest zapewne grą na czas żeby  mógł znaleźć działający sposób , jak nie o to chodzi to tylko świadectwo o nim . Bardziej aroganckiej i niemądrej odpowiedzi jak google.pl nie ma chyba ale do meritum sprawy .

Jest tak że pliki się gubią i nie ważne  , system chodzi , ale hal.dll jest o ile pamiętam częścią jądra a rozszerza się go jako Hardware Abstraction Layer i bez niego ani rusz .

Rozwiązanie problemu:
//dodane przez ziebala, w celu latwego odroznienia od reszty niepotrzebnych postow

Odpal płytkę , napraw komputer i mamy oto WinPE , w wierszu poleceń wpisujemy :

bootrec /rebuildbcd

i to powinno pomóc , jednak jesli nie , można inaczej , tj.

chkdsk c: /r           po tej operacji należy dokonać
sfc /scannow         który to przeskanuje cały system ( co zajmie więcej odrobine czasu - u mnie jak to robie to ok 20-30 min ) , on naprawia , zamienia , uzupełnia wszystkie niezgodne i niepoprawne pliki systemowe .

Mam nadzieje ze pomogłem , a dla panów od googli - widząc wasze wypowiedzi , zawyłem , zaczełem uderzac losowo w keyboard i cuden wyskoczyły google z owym hasłem , z łzami w oczach trafiłem na anglojęzyczne forum pc , gość miał taki sam problem , inni stwierdzili ze ma zepsuty komputer, kazali zrobić memtesta i wysłać na serwis płyte główną - o takie google ci chodziło ? Google nie generuje rozwiązań a wyszukuje ludzkie głupoty.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2009, 11:30:01 wysłana przez ziebal »

Offline TonyM

• 471
  • Que te pasa man?
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Kwiecień 2009, 22:07:35 »
Ok , godzina 22 , trolle idą spać , niektóre zamieniają się w kamień , wujek google idzie się kompać , ziebal'a resustytują po bliższym spotkaniu z innym światem to ja mogę bezpiecznie pisać ;d

To że kolega proponuje szukać i386 jest zapewne grą na czas żeby  mógł znaleźć działający sposób , jak nie o to chodzi to tylko świadectwo o nim . Bardziej aroganckiej i niemądrej odpowiedzi jak google.pl nie ma chyba ale do meritum sprawy .

Jest tak że pliki się gubią i nie ważne  , system chodzi , ale hal.dll jest o ile pamiętam częścią jądra a rozszerza się go jako Hardware Abstraction Layer i bez niego ani rusz .

Odpal płytkę , napraw komputer i mamy oto WinPE , w wierszu poleceń wpisujemy :

bootrec /rebuildbcd

i to powinno pomóc , jednak jesli nie , można inaczej , tj.

chkdsk c: /r           po tej operacji należy dokonać
sfc /scannow         który to przeskanuje cały system ( co zajmie więcej odrobine czasu - u mnie jak to robie to ok 20-30 min ) , on naprawia , zamienia , uzupełnia wszystkie niezgodne i niepoprawne pliki systemowe .

Mam nadzieje ze pomogłem , a dla panów od googli - widząc wasze wypowiedzi , zawyłem , zaczełem uderzac losowo w keyboard i cuden wyskoczyły google z owym hasłem , z łzami w oczach trafiłem na anglojęzyczne forum pc , gość miał taki sam problem , inni stwierdzili ze ma zepsuty komputer, kazali zrobić memtesta i wysłać na serwis płyte główną - o takie google ci chodziło ? Google nie generuje rozwiązań a wyszukuje ludzkie głupoty.

masz coś do mojej wypowiedzi? :D

znalazłem to:

Plik hal.dll znajduje się właśnie w katalogu SYSTEM32 i najprawdopodobniej plik ten uległ uszkodzeniu.
Spróbuj zatem podmienić ten plik na prawidłowy, za pomocą Konsoli Odzyskiwania.

Wrzuć więc dwie komendy (po każdej Enter)

BOOTCFG /REBUILD

EXPAND X:\i386\HAL.DL_ C:\WINDOWS\SYSTEM32\HAL.DLL

(X = literze CD-ROM-u z płytką instalki).
źródło: forum.dobreprogramy.pl

« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2009, 22:10:21 wysłana przez BSOD »

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Kwiecień 2009, 22:18:48 »
Jeszcze sie pogrąża ;p Pytanie pomocnicze- widziałeś w windows 7 kiedyś katalog i386 ? Dajesz rozwiązanie do innej architektury systemu , 2 jądra w dół , wprowadzasz ludzi w błąd podając głupoty i chwaląc się ze znalazłes to w googlach - to co ze znalazłes  , skoro autor pewnie też znalazł , ale wie ze to jest błędne.