Moim zdaniem jesli mam wrócić do tematu , to to jest bez sensu ;p Jak ktoś jest grafikiem to ok - bo kupi 2 karty i popracuje na tym przez pare lat , bo np. rozdzielczość kompów w 99% była 640*480 - był przeskok na 1280*768 ( mówie hipotetycznie a nie ze z danej na daną sie przechdoziło ) to żeby zwiększyć wydajność ok kupujemy nowy zestaw , teraz standardem jest 1680*1050 , natomiast jesli chodzi o graczy - kupie kompa który za rok jest do wymiany , co jest bez sensu , nawet przy tym , ze producenci hamują postęp technologiczny jest on za duży , i dlategoprogramista nie chce sie optymalizować . No prosze - popatrzcie na PS2 - ma 10 lat , gry jeszcze wychodzą , a to jest szczyt optymalizacji - God of War - dodam , ze PS2 ma 300mhz i 4 mb vramu ;p no właśnie prawda ;p ? PS3 przegoniło na starcie Xboxa , a pamiętajmu ze ma 7 rdzeni i 3 kości ramu - pomyślcie co będzie za pare lat , zoptymalizują gry , kupuje ps3 ( tzn. narazie nie ;p , hipotetycznie ) i im dłużej je mam to gry są lepsze i chodzą lepiej , i tak po tych 5-6 latach pewnie zmieniam konsole , wydatek ok tych 5k ( no tak bo konsola , + telewizor ( teraz MUSI być hd , za pare lat będa OLEDy i jeszcze większe resy ) , + jakies pady wifi , nagłośnienie ) i to raz na pare lat a w kompa gracz ciągle ładuje kase . Co jest plusem , producent , często gorszą grafiką w konsoli musi rekompensować to w grywalności - więc nie ma takiego czegoś , że ktoś sie męczy grając , co wielokrotnie miałem grając np. w Świątynie Pierwotnego Zła , a odpale Final Fantasy , Pokemony , czy contre , siedze i pykam , mimo ze jest to proste , ale ma grywalność , prawda jest ze świat jest stworzony z prostoty a każde udziwnienie powoduje pogorszenie wszystkiego , co z tego ze mam piekielnie trudnego fps'a skoro nie daje mi to fanu ? Fajnie ze powstają takie procesory , jednak ja bym zastosował to do celu przetwarzania danych , informacji , zając sie optymalizacją i wyciąganiem maksimum , bo teraz to co jest w społeczności gier na pc to jest takie coś - o mamy tira , nawrzucamy tam mebli , o super zmieściło się 100 stołów , a ktoś inny wezmie żuka z przyczepką , ale pomysli i poukłada stoły , ze jeden wchodzi w drugi , część porozkręca powkłada w luki i zmieści tez 100 sztuk - a wiadomo żuk mniej pali , wydajniejszy , tanszy , wygodniejszy , - więc po co był tir ?