Cała masa ludzi "bije" się, że Vista to syf a 7 to super system. Moim zdaniem 7 a Vista niczym się, nie różni prócz zmienionym GUI oraz dodanych paru opcjom, dla użytkownika końcowego raczej mało przydatnych. Wymagania są te same, oczywiście na komputery (1,8GHz, 1024 MB RAM) lepiej zoptymalizowana. Dla osoby posiadającej (2.0GHZ x 2, 4096 RAM) nie zauważy różnicy. Podobnie jest z wersjami x64 obydwóch systemów. Ja osobiście testując oba systemy na tym samym komputerze z tyloma samymi programami, czysto po reinstalacji, zauważyłem lekki spadek wydajności przy niektórych programach w przeciwieństwie do x64(może mi się wydawało). Vista i 7 to są praktycznie te same systemy operacyjne działające tak samo wydajnie na dobrych maszynach. Nie chodzi mi tu (gg, internet, word) tylko kiedy są wykorzystywane do prawdziwej pracy, bazy danych SQL, Visual Studio itp., porządnie obciążających nasz PC. Na koniec chciałbym dodać czego pewnie nie wie większość użytkowników, pełną kontrolę, nad systemem można uzyskać korzystając( od Visty wbudowane w system) z narzędzia PowerShell, jest to konsola na wzór konsoli linuxowej. Dodam też, że Microsoft chciał wydając Viste nałożyć nowe standardy, zainteresowanie x64, nowe jądro. Dzięki niej droga do kolejnego systemu została przetarta dlatego 7 spotyka się z tak entuzjastycznym przyjęciem, bo brudna robotę odwaliła Vista.