TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Mac OS X Leopard

Mac OS X Leopard
« dnia: 21 Kwiecień 2009, 17:00:56 »
Czy instnieje możliwośc uruchomienia Leoparda na wirtualnej maszynie? Ściagnałem wersje iDeneb_v1.4_10.5.6 ale niestety wywala VirtualBoxa zaraz po pokazaniu jabłuszka. Kompa raczej mam dobrego, nawet gdybym chciał na fizycznej instalować Leoparda.

Procesor: DualCore Intel Core 2 Duo E4400
Płyta główna: Asus P5VD2-VM
3GB RAMu.

Słyszałem, że na c2d spokojnie da sie zainstalować. Chciałbym sie pobawić Leopardem i zobaczyc czy ma coś ciekawego do zaoferowania. Pewnie gdybym miał za dużo pieniedzy to kupiłbym sobie Maca, no ale nie mam :)

Odp: Mac OS X Leopard
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwiecień 2009, 18:14:54 »
Jest to nielegalne , tak więc nie sądzę , żebyś uzyskał tutaj radę i również moim zdaniem nie jest to zalecane . Licencja Leoparda pozwala na instalacje wyłącznie na sprzęcie apple , nawet jak masz oryginalnego boxa . Co prawda niemieckie prawo antymonopolowe pozwala nietrzymać się tej licencji i rozpowszechniać komputery z preinstalowanym OS x ( hackintoshe ) jednak my mieszkamy w polsce . Jednak , żeby nie być niepomocny polecam poszukac w googlach frazy OS X86 - domyślisz się , co i jak , o co chodzi ;p

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwiecień 2009, 16:00:06 »
Mieszkam w Polsce :) lukas_gap czemu masz opory? W innych tematach podawane były linki do buildów windows 7, które tez za bardzo legalne nie są. O nielegalności instalowania Leoparda na innym komputerze niż ten z Apple wiedziałem bardzo dobrze. Dlatego też miedzy innymi Virtual PC nigdy nie bedzie miał mozliwości uruchamiania Leosia. Podobno VPC 6.0 czyli starsza wersja ma taką mozlwość.

Zwróce się wiec ponownie do prof. Google.

PS: (do lukasza), miałem juz to kiedyś napisać. Mam taką małą prośbę, czy mógłbyś pisać nie robiąc spacji przed znakami interpukcyjnymi? Okropnie sie coś takiego czyta.

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwiecień 2009, 21:31:12 »
Ok, co do buildów - fakt , jednak zauważ, ze zawszę byłem przeciwny i mówiłem, że to nie warezowania. Z jednej strony to małe 'wykroczenie' ale tak sie na forach zaczyna, a później powstają tematy " proszę pomóżcie mi jak mam tego cracka wgrać ... " Na prawdę Os X to fajna sprawa, tylko nie do końca legalna - ano bo i na PC Os X traci swoją magie - nie dlatego ze nie ma logo jabłka , lecz dlatego ze OS X jest projektowany na ja wiem z 10 modeli komputerów, i nie ma się pewności, czy wszystko będzie wporzo, dlatego apple nie pozwala instalowac na innym i nie sprzedaje oem bo wie ze by sie posypało ;p - podwaliny os x to bsd - zainstaluj sobie freebsd i dowiesz sie o co mi chodzi. Nie jestem przeciwko, osx fajny jest z tym, ze nalezy dobrać odpowiedni sprzęt. Hackintoshe własnie sa dobierane pod kątem kompatybilności. Moim zdaniem do domowego użytku typu mail , jakiaś gierka youtube wystarczy jakiś iMac, nawet z ppc .

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maj 2009, 15:53:14 »
Jak dobrze wiem, to chyba na Vmware chodzi iD. ;)
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

Offline orzech

• 199
  • Windows 7 Ultimate PL
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maj 2009, 22:48:24 »
Czy instnieje możliwośc uruchomienia Leoparda na wirtualnej maszynie? Ściagnałem wersje iDeneb_v1.4_10.5.6 ale niestety wywala VirtualBoxa zaraz po pokazaniu jabłuszka. Kompa raczej mam dobrego, nawet gdybym chciał na fizycznej instalować Leoparda.

Procesor: DualCore Intel Core 2 Duo E4400
Płyta główna: Asus P5VD2-VM
3GB RAMu.

Słyszałem, że na c2d spokojnie da sie zainstalować. Chciałbym sie pobawić Leopardem i zobaczyc czy ma coś ciekawego do zaoferowania. Pewnie gdybym miał za dużo pieniedzy to kupiłbym sobie Maca, no ale nie mam :)

Ideneba mialem na hdd normalnie zainstalowanego, zrezygnowalem bo jest tam problem z atherosami i nie mialem radiowki. Po kablu smigalo mega. Ogolnie system jak dla mnie idealny, zero zacinki wszystko pieknie smiga i sie nie zacina. W wirtualnej maszynei tego nie odczyjesz, polecam instalacje na osobnym dysku.
Intel Core Duo T2390 @ 1.86 GHz 1 MB L2 cache | 2GB DDR2 667 MHz | Intel GMA X3100 LCD CrystalBrite. | Windows 7 build 7600 activated.

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maj 2009, 16:47:00 »
Witam.Miałem zainstalowanego Leoparda równocześnie z XP na mojej obecnej konfiguracji sprzętowej, najpierw instalujesz XP-ka potem Leoparda i masz do wyboru system podczas rozruchu kompa.
Obecnie Mac Os X Leopard zastąpiłem Windows 7.
Fajny system , bardzo stabilny ,nie powiem, jak się dobrze skonfiguruje kompa sprzętowo to wszystko będzie hulać.
Porównując szybkość działania XP i Leoparda na pakiecie Adobe CS2 to odczuwalnie szybciej działa na XP , co do innych aplikacji to jest różnie,niektóre na korzyść XP inne Leoparda.

U mnie były problemy z dźwiękiem i nie miałem możliwości kalibracji monitora (SyncMaster 173P+ nie ma regulacji przy monitorze,tylko programowo) ale grafika była bardzo dobra,da się to załatwić odpowiednią kartą grafiki i odpowiednią kartą dźwiękową oraz kekstami.

Robiłem testy wydajności i porównywałem z Mac Pro  to mój ustępował Mac Pro jakieś 3%.Mówię tu o blaszaku Mac Pro jednoprocesorowy-dwurdzeniowy którego cena wynosi 11.000 zł , więc może warto kupić licencje Mac Os X Leropard za 699zł ,przejechać się na wycieczkę ze swoim kompem do niemiec , tam sobie go zainstalować, hehe , i jeszcze nam zostanie w kieszeni na nastepną wycieczkę

Jak bym miał się pokusić o punktacje popularnych systemów operacyjnych których używałem , w skali od 1 do 10 to wygląda u mnie ona tak:

Windows 7               8pkt

Mac Os X Leopard     7pkt

Windows XP             6pkt

Windows 2000         4pkt

Windows Vista          3pkt

A co jeśli zainstalowałem  go sobie w Niemczech na PC (z zakupionej LEGALNEJ licencji ) i używam go w Polsce ? Czy to jest legalne ?
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2009, 17:14:34 wysłana przez 1heniu »
C2D E4500@2x2,8GHz/ASUS P5GZ-MX/2x1GB-DDR2-1024MHz/3xHDD 40+40+500GB/GF9400GT-1GB/Fortron 450W/  PVA SyncMaster 173P+/Windows XP x86 + XP x64 +Win.7 x86

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maj 2009, 17:03:12 »
Eee, lepiej kupić se macbooka, to nie jest np. to samo co zinstalowany mac os x na lapku... To wogóle inaczej chodzi. ;)

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maj 2009, 17:12:21 »
Pracowałem przez 6 miesięcy codziennie po 8 godzin na Mac-u ,miałem do czynienia z różnymi macami  i powiem z doświadczenia że macbook czy iMac to się po prostu nie umywa do szybkości działania Leoparda na blaszaku choćby z taką średnią konfiguracją sprzętową jak u mnie.

A druga sprawa to powiem tyle że sprzętowo opdowiednik Mac-a pro tego za 11.000zł można by złożyć na luzie  za 2,500zł + licencja Mac Os X Leopard 699zł to nam daje 3199zł to jak to się ma do tych 11.000zł ? co o tym powiecie ?

Ja powiem tyle że Apple chyba sama sobie grób kopie bo przy takich różnicach cen to szerzy się piractwo Leoparda , a z pewnością było by mniejsze gdyby zezwalali instalować oryginalnie zakupiony system za 699zł na innych kompach niż Apple a tym bardziej że jest już windows 7 który jest moim zdaniem naprawdę ogromną konkurencją dla Mac-a, no ale to ich sprawa,  i po drugi wcale nie jest taka szokująca konfiguracja sprzętowa Mac Pro a 11 tysi trzeba wywalić.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2009, 17:46:25 wysłana przez 1heniu »
C2D E4500@2x2,8GHz/ASUS P5GZ-MX/2x1GB-DDR2-1024MHz/3xHDD 40+40+500GB/GF9400GT-1GB/Fortron 450W/  PVA SyncMaster 173P+/Windows XP x86 + XP x64 +Win.7 x86

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Maj 2009, 17:22:22 »
Powiemy o tym to, że to jest nielegalne i, i tak nie będzie działał mac os tak jak na makówce. ;)

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maj 2009, 17:26:04 »
co nie będzie ? będzie i to jak ! znam to z praktyki,tylko odpowiednio trzeba się do tego zabrać.

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maj 2009, 17:29:44 »
Wiem, bo mam porównanie, MAC OS X dłużej mi się włączał i wolniej działał na PC niż na macbooku, choć PC jest o wiele tepszy od MB...

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Maj 2009, 17:35:34 »
Jasne że to jest nielegalne,ale może ktoś wyjeżdza jutro albo pojutrze do niemiec to będzie miał legalne. I zależy skąd kto to czyta , bo jak czytasz z niemiec to jest legalne więc to pojęcie legalności jest względne. Co tu dużo gadać o legalności , na oko to 75% tematów na tym forum jest nielegalne bo dotyczy modyfikacji windows 7 która jest nie legalna to co tu mówić o legalności czy nielegalności.Zresztą co dziś jest nie legalne jutro może być legalne.

No to nie wiem czemu tak u Ciebie jest z Mac Os ale u mnie działał bardzo dobrze , wszystko zależy od konfiguracji sprzętu i jakich kextów użyjesz.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2009, 17:48:21 wysłana przez 1heniu »

Offline tbgkol

• 2132
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Maj 2009, 17:49:26 »
Nooo... U mnie to bardzo dziwnie zresztą zachowywała się grafa...., to może w takim razie to pokaże ale nie teraz. ;)

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Maj 2009, 17:56:55 »
jak już jesteś w Niemczech :) i możesz legalnie sobie kupić i zainstalować Mac Os Leopard na PC to najlepiej dobrać sobie konfiguracje sprzętową PC pomagając sobie tą listą:

« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2009, 17:58:56 wysłana przez 1heniu »