Witam,
Mam Neostrade 1Mb i modem Thomson SpeedTouch 330
Instalacja internetu na Windowsie XP przebiega bez problemu. Odłączam modem - wkładam płytkę - postępuję zgodnie z instrukcjami - instaluję aplikację Neostrady i sterowniki pod WinXP. Pod koniec dla osobistej wygody usuwam aplikację neostrady i tworzę połączenie ręcznie w Panelu sterowania.
Inaczej jest pod Windows 7.
Na płycie nie mam sterowników do Visty, więc używam google.
Szukam pomocy odnośnie instalacji neo na Win7 - odnajduję
taki artykuł - postępuję zgodnie z instrukcją, a więc:
- wkładam oryginalną płytę neostrady do napędu, ale jej nie uruchamiam
- ściągam i instaluję wskazane sterowniki pod wer. 32bit (x86) (wygląda to tak, że jakieś tam pliki wypakowują się do folderu w Program Files). W instrukcji nie pisze co zrobić z tymi plikami, a wiec ich nie ruszam.
screen tego zainstalowanego sterownika w Program Files
- po tym podłączam modem do kompa i... w instrukcji pisze, że wystarczy teraz skonfigurować połączenie przez Panel admina i cieszyć się internetem, ale u mnie lampka USB świeci się na
czerwono, co oznacza brak kompatybilności modemu z PC. Jeśli się nie mylę modem powinien już współpracować z systemem, ale słyszę tylko brzęk systemowy oznajmiający nieudaną próbę podłączenia modemu. Więc wchodzę do Panelu sterowania i staram się ręcznie zainstalować sterowniki, ale potrafię znaleźć jedynie automatyczne wyszukiwanie sterowników, które zawsze kończy się nieudaną próbą.
Co robię źle i jak powinna wyglądać poprawna instalacja Neostrady w Windowsie 7?