2. Gdy wykonamy wszystkie czynności spolszczające, należy z menu programu Sysprep wybrać opcję Enter System Out-of-Box Experience (OOBE), zaznaczyć opcję Generalize i pozwolić na zamknięcie systemu.
Nie za bardzo uprościłeś opis?? Po instalacji Twojego spolszczenia, czyli na na virtualbox czy virtualPC otwieram CD z nagranym spolszczeniem i go zwyczajnie uruchamiam. Instalacja przebiega standardowo, jednak zamykając OS według powyższych wskazówek występuje komunikat o błędzie. Po wybraniu Shudown z menu start OS już nie chce się uruchomić, staje na planszy "Trwa uruchamianie usług przez instalatora".
Co robię nie tak?
Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem, ale jeśli wybrałeś "generalize" i zamknąłeś system - nie powinienieś go już uruchamiać.
Wszystkie dalsze czynności wykonywać trzeba na osobnym systemie lub po wystartowaniu środowiska Windows PE.
Jeżeli uruchomiłeś system po generalizacji, wszystko trzeba powtarzać od nowa - nie możesz wykorzystać go do tworzenia obrazu.
Mam kilka pytań do Scoobyego ... :Wykorzystywałeś WAIK do tworzenia obrazu Windows 7, czy bazowałeś (pisząc ten krótki opis) na doświadczeniach z pracy w audit mode w Viście?
Skąd moje wątpliwości ... - WAIK w podanej przez Ciebie wersji teoretycznie nie powinien obsłużyć Windows 7 (wyskoczy prawdopodobnie błąd 0*0x2), można za to stworzyć nowy obraz Windows 7 korzystając z "WAIK for Windows 7 RC".
Zabrakło w Twoim opisie postreflectowania - celowo je pominąłeś? W teorii może to wpłynąć bardzo negatywnie na instalację systemu na innych komputerach.
W najnowszej wersji WAIK plik PostReflect.exe nie istnieje, pewnie jego pracę wykonuje inne polecenie (lub generalizacja działa tak dokładnie).
Wydaje mi się, że tworzenie obrazu Windows 7 wygląda nieco inaczej niż tworzenie obrazu Visty - zintegrowałem na szybko Windows 7 32-bit 7127 z najnowszym pakietem językowym i poszło jak należy - tyle, że np. system 'nie zapamiętał' który język jest tym domyślnym, 'nie zapamiętał' ustawień dodatkowych pakietów regionalnych (20 schematów działało jak należy przed 'generalize', ale po instalacji z tak stworzonego obrazu trzeba było je ręcznie uaktywniać).
Generalnie widzę pewne różnice między zabawą z WAIK w Viście i w Windows 7.