Moje spostrzeżenia po dosyć krótkim użytkowaniu, ale po jakimś czasie znów chętnie podzielę się swoimi uwagami.
1. Szybszy dostęp do dysku - Vista musiała odrobinę pomyśleć, zanim weszła w jakiś folder, zwłaszcza w taki gdzie jest np. dużo nieuporządkowanej muzyki luzem, a 7 robi wszystko z miejsca, błyskawicznie, w ułamku sekundy, bez ogródek, zbędnego owijania bawełnę oraz tracenia czasu.
2. Ogólna poprawa ergonomii oraz wydajności użytkowania względem Visty. 7 używa się lepiej, mam nadzieję, że finalna wersja będzie jeszcze bardziej zoptymalizowana. Byłoby cudownie.
3. Jak niektórzy wspominali 7 mniej mieli dyskiem. Na Viście wręcz mnie irytowało, kiedy wyłączałem monitor i robiłem coś przy biurku lub np. leżałem na łóżku obok czytając coś... po jakimś czasie strasznie mieliła dyskiem, wręcz piekielnie, trzęsło mi całą obudową. 7 gładziutko i cichutko.
4. Taskbar zdecydowanie na plus. Mimo wysokiej rozdzielczości, bo 1080p miałem stale zawalony taskbar. Teraz korzystam w pełni z oferowanej mi powierzchni, wszystko mam pięknie uporządkowane, bardzo mi się to podoba.
5. Multimedia to również mocna strona 7. Na viście po updatach miałem problem z MediaCenter'em - crashował się po jakimś czasie. Tutaj wszystko śmiga aż trzeszczy
To na razie tyle