TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Instalacja systemu Windows z pendrive'a - szybko i wygodnie

By nie kopiować, bo już jest ładnie opisane i z prinscreenami, zapraszam do odwiedzenia poniższego odnośnika.
http://www.techit.pl/Artykuly/View.aspx?3908.instalacja+systemu+windows+z+pendrivea+-+szybko+i+wygodnie

By wyprzedzić pytania :)

By odpalić diskpart klikamy:
"Start" wpisujemy diskpart i zatwierdzamy ENTERem.

Wklejanie w diskpart.
Klik na górnej belce i...
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2009, 18:04:20 wysłana przez robertnik »

Offline Zajec

Odp: Instalacja systemu Windows z pendrive'a - szybko i wygodnie
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2009, 18:12:36 »
Było chyba tu już na forum :)

A ja mam pytanie, czy można zainstalować w ten sposób Windowsa na Dysk zewnętrzny ?
A i w ostatnim punkcie pisze :
Teraz pozostaje już tylko włożyć do napędu optycznego płytę instalacyjną z systemem i po prostu skopiować całą jej zawartość na pendrive - oczywiście do katalogu głównego (skopiowanie zawartości płyty do podkatalogu uniemożliwi start instalatora).

Tutaj chodzi aby wrzucić te pliki co są w ISO na Dysk/Pendrive ?

Dzięki za odpowiedź :)

#Edit
Bym zapomniał ^^. Czy Jeżeli będę miał system na dysku zew (Win7) to będę mógł normalnie WinXP otwarzać ?
« Ostatnia zmiana: 06 Maj 2009, 18:14:52 wysłana przez Zajec »

Offline TrAnc

• 100
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2009, 18:24:50 »
a ja mam pytanko czy moge zainstalowac na karcie sd i za pomca czytnika zainstalowac ??

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2009, 18:29:18 »
Wydaje mi się że jest tu błąd gdyż trzeba jeszcze skopiować boot sektory z płyty np. (jeżeli „d” to jest nasz cd a „e” to jest pamięć usb)
d:
cd d:\boot
bootsect /nt60 e:
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maj 2009, 18:31:50 »
a ja mam pytanko czy moge zainstalowac na karcie sd i za pomca czytnika zainstalowac ??
To chyba zależy od tego czy bios ma odpowiednią funkcje, np. mój hp nie startuje z czytnika kart, ale już Lenovo s10 z tego co pamiętam tak
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT
"Na końcu będziemy pamiętać nie słowa naszych wrogów, ale milczenie naszych przyjaciół"

Offline Lalu

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maj 2009, 18:33:29 »
Wydaje mi się że jest tu błąd gdyż trzeba jeszcze skopiować boot sektory z płyty np. (jeżeli „d” to jest nasz cd a „e” to jest pamięć usb)
d:
cd d:\boot
bootsect /nt60 e:

Nie trzeba :) W przypadku Visty i 7 wszystko śmiga jak należy.

Offline TrAnc

• 100
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2009, 18:34:02 »
dobra a 2gb chyba karta nie starczy nie??

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maj 2009, 18:35:26 »
Pewnie ze nie. Ponoc pendraki 4 GB sa za male ;p
Szkoda bo tylko takiego mam ;/

Offline TrAnc

• 100
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maj 2009, 18:37:19 »
a jest inny sposob na instalacje ?? bo nie mam dvd w kompie i nie mam jak tego zainstalowac ;/

Offline Zajec

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maj 2009, 18:39:06 »
A ktoś mi pomoże ?
Ponawiam pytanie (2 Post) :)

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maj 2009, 18:41:38 »
Zajac: tak
Nie masz DVD ani żadnej zew. pamięci o pojemności około 4GB? To możesz jeszcze stworzyć partycję 4gb i z  niej pociągnąć instalacje
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT

Offline TrAnc

• 100
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Maj 2009, 18:47:12 »
Zajac: tak
Nie masz DVD ani żadnej zew. pamięci o pojemności około 4GB? To możesz jeszcze stworzyć partycję 4gb i z  niej pociągnąć instalacje

a jak mam to zrobic?? bo chce usunac viste i zainstalowac win7

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Maj 2009, 18:56:30 »
To głupia rada, poszukaj opisu w Google. Ja nie mam teraz na to czasu a z pamięci Ci nie napisze. Jak ktoś Ci nie wyjaśni lub sam nie znajdziesz instrukcji to postaram się to wieczorem opisać. 
HP ProBook Windows 7 x64
Help IT

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Maj 2009, 19:25:28 »
@TrAnc
...po kliknięciu w pierwszy link...

Mam peena 2GB więc pliki instalacyjne mi się nie mieszczą, ale PE by się zmieściło.
Ma ktoś opis jak zrobić Windows 7 PE? Coś nie mogę wygooglować, a opis czytałem na 100% kiedyś tam, a teraz ciemność, nie mogę go odnaleźć...

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maj 2009, 00:43:01 »
Dla chcącego, nic trudnego - moja instalka Win 7 zajmuje 1,4GB, więc swobodnie mieści sie na karcie SD 2GB, czy pendrive. Pobawcie się programem VLite, powyrzucajcie niepotrzebne sterki, bajery, których nie bedziecie używać (jak np. Media Center), a zobaczycie, że można zejść poniżej 1,4GB. sama instalacja z pendrive trwała u mnie 10min 30sek., wiec całkiem szybko. System po "odchudzeniu" odpala się na moim lapku w 24sek. (kilka sekund szybciej niż Server 2003, którego używam od lat).