TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Pomocy! Windows 7 zniszczyl mi system plikow na hardisk1/partion0, Truecrypt

Witam.

Tak jak w temacie napisalem instalator windows 7 nadpisal mi cos w partycji, pewnie system plikow na drugim dysku, mimo ze poprawnie wskazalem gdzie ma zainstalowac system. Jak to naprawic?

Troche danych:
Posiadam 4 dyski ;]
80GB z 2 partycjami, jedna bootowalna, druga nieuzywana. Przed instalacja wylaczylem ten dysk twardy z poziomu biosu.
250GB - na tym zdecydowalem sie zainstalowac windowsa. Zrobilem backup wszystkiego co tam mialem i wybralem go podczas instalacji jako dysk na ktorym ma sie windows zainstalowac.
320GB - zaszyfrowany truecryptem dysk ktory ulegl uszkodzeniu. Udalo mi sie odzyskac dane do zamontowania dysku lecz jego filesystem to RAW. Uzylem opcji Tools -> Restore Volume Header i uzylem kopji zapisanej w dysku.
Oraz zewnetrzny dysk ubs z backupem, rownie zaszyfrowany truecryptem. Przezyl, nic mu sie nie stalo.

W tym momencjie skanuje ten dysk programem TestDisk -> http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk .
Probowalem uzyc FileScavengera 3.2 ale nie odzyskiwal on struktury katalogow tylko zapisywal pliki jako UnknownXXXXX.XXX. Szkoda tylko ze mam kilkaset tysiecy plikow na tym dysku.

Bardzo prosze o pomoc, bardzo zalezy mi na tym zeby odzyskac te pliki. To jest co najmniej 5 lat mojego zycia!
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2009, 10:37:57 wysłana przez RaukGorth »

Offline Camis

Odpal kompa z plyty TrueCrypt Rescue Disc (tej ktora utworzyles w tc przy szyfrowaniu dysku), i przywroc bootloader truecrypta... I bedzie dzialac, a jesli nie masz tej plytki albo masz ale windows zapisal cos na tym dysku to...

...Mozesz sie pozegnac z tymi danymi.

Zreszta kto trzyma ważne rzeczy w jednym miescu bez backupu ?  :o Przecież backup tez mozna zaszyfrowac...

Core 2 Duo E7200@4GHz / Gigabyte GA-EP35-DS3 / A-Data 4GB 800MHz / Galaxy 8800GT / Samsung F1 320GB

Delta DPS-400MB / Pioneer 215D@S15J / Pentagram Karakorum / Chieftec LBX-01B-B-B / Lcd Samsung 32

Bootloader mi dziala...
Przeciez nie bede trzymal systemu na tym samym dysku co wazne dane!
Poza tym Rescque disk tylko odzyskuje header truecrypta, a to juz mi sie udalo odzyskac. Poza tym taki dysk mozna zrobic tylko dla partycji systemowej a ta mi dziala.

...Mozesz sie pozegnac z tymi danymi.
Nie moge.
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2009, 10:25:04 wysłana przez RaukGorth »

Offline Camis

No to jak ci sie posypal filesystem na tym dysku to kaplica...

Nawet FBI/CIA tego nie ruszy
Core 2 Duo E7200@4GHz / Gigabyte GA-EP35-DS3 / A-Data 4GB 800MHz / Galaxy 8800GT / Samsung F1 320GB

Delta DPS-400MB / Pioneer 215D@S15J / Pentagram Karakorum / Chieftec LBX-01B-B-B / Lcd Samsung 32