TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Usuwanie Windows'a 7.

Usuwanie Windows'a 7.
« dnia: 07 Maj 2009, 16:54:10 »
Witam!
Mam pytanie, pewnie głupie, ale lepiej zapytać nic coś zepsuć ;) Udało mi się wczoraj zainstalować windowsa7 build 7000 (tak to się zwie?). Chcę się go jednak pozbyć i wrzucić wersję "Release Candidate", ponieważ udało mi się zapisać obraz płyty ISO (czy coś w tym stylu) po kilku zniszczonych przez XP'ka płytach DVD. Jednak nie wiem ja kto zrobić ;/ Próbowałem formatować dysk twardy na którym zapisany jest "Seven", ale wyskoczył mi jakiś błąd i nie dało rady.

Jeszce jedno. System widzi tylko 2 z 3 dysków twardych. Nie widzi tego na którym jest XP. Ale w drugą stronę wszystko jest ok. Instalowałem go na dysku "E", którego siódemka nazwała "C" ;/

Offline TonyM

• 471
  • Que te pasa man?
Odp: Usuwanie Windows'a 7.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2009, 17:08:21 »
Witam!
Mam pytanie, pewnie głupie, ale lepiej zapytać nic coś zepsuć ;) Udało mi się wczoraj zainstalować windowsa7 build 7000 (tak to się zwie?). Chcę się go jednak pozbyć i wrzucić wersję "Release Candidate", ponieważ udało mi się zapisać obraz płyty ISO (czy coś w tym stylu) po kilku zniszczonych przez XP'ka płytach DVD. Jednak nie wiem ja kto zrobić ;/ Próbowałem formatować dysk twardy na którym zapisany jest "Seven", ale wyskoczył mi jakiś błąd i nie dało rady.

Jeszce jedno. System widzi tylko 2 z 3 dysków twardych. Nie widzi tego na którym jest XP. Ale w drugą stronę wszystko jest ok. Instalowałem go na dysku "E", którego siódemka nazwała "C" ;/

nie dysków tylko chyba partycji ;)... czasem tak jest, że jednej partycji nie wykrywa, rozwiązanie (jeśli takowe jest) jest na forum na 100%.

Formatowanie:
Włącz XPka ściągnij partition menager lub inny program do zarządzania partycjami i z poziomu tego programu spróbuj sformatować partycje z Sevenem.
---

"Instalowałem go na dysku "E", którego siódemka nazwała "C" ;/" - tak to chyba zawsze się dzieje, ja mam według XP na partycji Z, a na W7 pokazuje mi C ;)

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2009, 17:22:38 »

nie dysków tylko chyba partycji ;)... czasem tak jest, że jednej partycji nie wykrywa, rozwiązanie (jeśli takowe jest) jest na forum na 100%.

Możliwe, że partycji. Nie znam się na tym ;p Z tego co pamiętam to osoba, która instalowała mi system powiedziała, że w czasie instalacji systemu (instalowałem go na innym dysku niż XP) instalator sam tworzy nową partycję. Prawda to? Nie jestem do końca przekonany. Ale chyba tak, bo nie mam żadnych problemów z PC ;) A jak coś zje zepsuł to... cóż. Pomyślę co wtedy zrobię >:D

Offline TonyM

• 471
  • Que te pasa man?
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maj 2009, 17:40:54 »

Możliwe, że partycji. Nie znam się na tym ;p Z tego co pamiętam to osoba, która instalowała mi system powiedziała, że w czasie instalacji systemu (instalowałem go na innym dysku niż XP) instalator sam tworzy nową partycję. Prawda to? Nie jestem do końca przekonany. Ale chyba tak, bo nie mam żadnych problemów z PC ;) A jak coś zje zepsuł to... cóż. Pomyślę co wtedy zrobię >:D

widzę, że twoje pojęcie o komputerach nie jest zbyt duże, ale to nic.
Często się mówi że coś jest na dysku "x", lecz to taki nie poprawny zwrot, który wymyślił jakiś noob dekadę temu.

W czymś pomóc?...

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj 2009, 18:59:58 »
Fakt. Moje pojęcie o PC jest niemal zerowe :( Nigdy się tym nie interesowałem.
Wracając do tematu. Rozumiem, że instalator sam tworzy nową partycję z wolnej części dysku twardego, tak? Czyli nie trzeba jej tworzyć przed instalacją kolejnego systemu?
Jutro się zabiorę do instalacji RS'ki, dziś nie mam czasu.

EDIT:
Niedługo zabieram się na usuwanie siódemki i zastanawiam się czy zamiast użycia programu nie lepiej zrobić star -> uruchom -> cmd -> Format E: będąc zalogowanym na XP (Wg. XP - Windows 7 jest na dysku "E")?
« Ostatnia zmiana: 08 Maj 2009, 15:56:34 wysłana przez Daldek »

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2009, 16:01:57 »
Witam wszystkich na forum
Mam pytanko dotyczące Win 7
Czy usuwanie Win7 odbywa się poprzez formatowanie partycji na której był zainstalowany?
W jaki sposób pozbyć się się pierwszej strony po uruchomieniu kompa aby automatycznie ładował sie Win XP bez ręcznego wybierania który system ma sie uruchomić.
Proszę o pomoc
Dzięki :)

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maj 2009, 17:58:21 »
Mógłby mnie ktoś przeprowadzić przez proces usuwania partycji w tym programie? Mój angielski najlepszy nie jest więc nie dam rady chyba ;/

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Maj 2009, 18:01:12 »
Daj screena :)

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Maj 2009, 18:15:28 »
Screen'a ?

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maj 2009, 18:45:08 »
Tak obraz graficzny z programu do partycjonowania i możesz dorzucić jeszcze z Windowsa.

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj 2009, 19:52:42 »

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2009, 21:16:31 »
Beta usunięta!  ;D O dziwo przy próbie formatowania dysku (mój komputer-> E: -->PPM -> formatuj...), żaden błąd nie wyskoczył  :) Jutro biorę się za instalację RS.

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2009, 21:21:11 »
Mogłeś to zrobić instalując RC :)

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maj 2009, 15:33:43 »
Chciałem, ale płytka nie chciała odpalić przy starcie :( Dzisiaj zainstaluje RS. Dzięki za pomoc :)