Hej
A propos administratora, poznałem dzisiaj po raz kolejny magiczną moc restartu
Rano w Action Center mojego Win 7 spostrzegłem informację, że dla usunięcia problemu m.in z aktualizacjami należy wyłączyć CEIP (tu
http://www.xp.net.pl/ jest napisane o co chodzi, news zatytułowany "Problemy z MSI).
W tym celu trzeba uruchomić cmd.exe (czyli okno wiersza poleceń) z uprawnieniami administratora, a następnie wpisać tam podane w informacji odpowiednie polecenie.
No i dobra, spróbowałem uruchomić wiersz poleceń z uprawnieniami administratora, a on... wyrzucił okno z żądaniem loginu i hasła. Oczywiście nie zakładałem żadnego hasła ani konta administratora (jestem jedynym użytkownikiem a więc domyślnym administratorem). Wpisałem więc swoją nazwę użytkownika i puste hasło - a tu nic, odrzuciło mnie i tyle. Spróbowałem jeszcze innych kombinacji, ale bezskutecznie.
No to mówiąc brzydko olałem temat, zająłem się czymś innym, coś tam instalowałem/wyinstalowałem i w międzyczasie zrestartowałem komputer. I po restarcie z głupia frant ponownie spróbowałem uruchomić wiersz poleceń z uprawnieniami administratora. I tym razem żadnych pytań o hasło nie było, wszystko uruchomiło się jak trzeba, wiersz poleceń itd., wpisałem polecenie wyłączające CEIP i dostałem potwierdzenie że zostało wykonane prawidłowo.
Czary normalnie, panie...