TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Dzielenie partycji na XP.

Dzielenie partycji na XP.
« dnia: 10 Maj 2009, 16:50:18 »
Witam.
Zdecydowałem się wreszcie na ściągnięcie Win7 RC. Jednak mam pytanie odnośnie wycinania partycji bez jej formatowania. Wiem, że w Viście wbudowany był bardzo przyjazny programik, którym łatwo się to robiło. Czy w XP też go znajdę (gdzie?)? Drugie, tym razem banalne pytanie. Instalując 7 jako drugi system (na dysku jest już XP) na wyciętej partycji będę miał automatycznie przed bootowaniem wybór systemu? Oraz czy 7 będzie mógł korzystać z programów zainstalowanych na partycji z XP?
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2009, 11:14:30 wysłana przez Adrians »

Odp: Przygotowania
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maj 2009, 17:04:47 »
Jeśli chcesz korzystać z programów to musisz je na nowo instalować - aby 7 nie namieszało w ich ustawieniach dla xp (jak tak przynajmniej uważam). a co do partycji to:
- poszukaj na necie programu Gparted (legalnie za darmo można ściągnąć)
- ściąga się go jako .iso (obraz płyty), więc nagrywasz go na cd (ale nie jako plik, tylko dajesz nagraj obraz na płytę [chodzi o to by była bootowalna];
- odpalasz kompa, ustawiasz w biosie aby jako 1 napęd był twój cd-rom(dvd czy cokolwiek na płyty  ;D] i odpalasz kompa z włożoną cd z gparted;
- i potem w programie ustawia się, którą partycję zmniejszyć, zwiększyć itp. Ale po to już trzeba zerknąć na stronę gparted.

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maj 2009, 17:16:46 »
Dzięki. System już niedługo się ściągnie. Jeszcze jedno pytanie na koniec. Czy sterownik Realteka do karty dźwiękowej pod Vistę zadziała na 7?

Offline req

« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maj 2009, 17:21:19 »
Bez zbędnego odpalania, wypalania etc.

Win Xp:

Prawym na mój komputer > Zarządzaj > Zarządzanie dyskami i tam możesz pobawić się równie dobrze partycjami.

Offline ARTi87

• 270
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maj 2009, 17:24:00 »
Dzięki. System już niedługo się ściągnie. Jeszcze jedno pytanie na koniec. Czy sterownik Realteka do karty dźwiękowej pod Vistę zadziała na 7?

U mnie Realtek HD i stery od Vist = 0 problemów :)

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maj 2009, 17:55:14 »
Bez zbędnego odpalania, wypalania etc.

Win Xp:

Prawym na mój komputer > Zarządzaj > Zarządzanie dyskami i tam możesz pobawić się równie dobrze partycjami.
I o to właśnie mi chodziło. Dzięki wielkie. Chociaż zdążyłem już odpalić Partition Magic'a i zobaczyłem coś dziwnego, otóż mój dysk wygląda tak:
Partycja C - 60GB, Partycja D - 60GB i... "Unallocated - 20GB". Czyli, że co? Przez rok miałem nieprzydzielone 20GB? (Narzędzie do formatowania dysku przy instalacji XP tego nie pokazywało) Mogę utworzyć na tym kolejną partycję, czy coś może mi się uszkodzić?

Offline req

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maj 2009, 19:02:33 »
To unlocated możesz przypisać do dowolnej partycji na tym dysku. Po prostu nie miałeś przydzielonego tego miejsca. Twoja strata :)

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maj 2009, 20:26:50 »
Ciekawość wygrała i przed przeczytaniem tego postu kliknąłem na tworzenie partycji. Nie wiem jaki cudem mogłem przez cały rok zapomnieć o 20GB :D. Dziękuję za pomoc, teraz pozostaje mi tylko czekać na ostatnie 20% do ściągnięcia.