TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem partycja

Problem partycja
« dnia: 14 Maj 2009, 20:02:24 »
Witam, mam Viste 32 bitową i chciałbym sobie zainstalować W7 tylko że nie za bardzo wiem jak utworzyć nową partycję nie tracąc danych. Wiem że jest jakieś narzędzie w viscie "menadzer dyskow" ale tam w zaden sposob nie moge zrobic partycji. Probowalem takze przez EASEUS Partition Master 3.5 Home Edition ale potem wlasnie w menadzeze dyskow jak klikam prawym na to co sie utworzylo i chce to sformatowac to pisze ze moj system nie obsuguje czegos tam dynamicznego. W poradniku instalacji pisze w jedym punkcie ze mozna sobie utworzyc lub skasowac partycja wchodzac w Driver Options ale problem w tym ze u mnie w instalatorze nie ma tej opcji a na screenie jest.

Czy muszę jednak tworzyć dodatkową partycję jeśli chcę aby były dwa systemy (aby mi pokazywało wybor systemu przy włączaniu kompa). Wolę mieć wszystko czarno na białym.

edit; Wyciągnąłem sobie z jednego dysku ok 22 gb ale jak klikam prawym i "utworz nowy woulmin" to na koncu bladze "ten system nie obsluguje dyskow dynamicznych"
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2009, 21:04:08 wysłana przez Dembek »

Odp: Problem partycja
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Maj 2009, 21:52:43 »
ok wlazlem w gparted i juz chce robic partycje az tu nagle zauwazam  2 ukryte a nie jedna. na 1 jest recovery a na 2? nie moge  podzielic bo moga byc tylko 4. WTF?                                                                           sry za jakosc tekstu ale pisze na PSP

Offline qwer

• 104
Odp: Problem partycja
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maj 2009, 22:37:08 »
partycje podstawowe moga byc tylko 4

partycji w partycji rozszezonej moze byc wiele i je nazywamny partycjami rozszezonymi

w ramach porady  przyjmujac ze masz przynajmniej 2 partycje
(jak masz 1 to pozycz od kolegi hdd zgraj swoje cale dane przeformatuj all wywal partycje i zrob se przynajmniej 2)
poprzezucaj all wazne dane z c na d (zapamietaj rozmiart partycji) i podczas instalcji w7 biezesz adwanced... tam rozwijasz pewien przycisk i masz formatowanie usowanie i robienie partycji... wiec formatujesz ta z vista i instalujesz tam w7

jak masz viste to nie placz za nia tylko instaluj na niej w7, vista to szit...
jak chcesz jednak kombinowac na 2 systemy to zassaj partytion magic i tam masz mozliwosc miany rozmiarow partycji itd (by wydzielic se z reszty partycji miejsce na nowy dysk) i tym zrobnisz... aczkolwiek zawsze jest cien szansy ze nie wyjdzie i stracisz all dane)
Chcesz kupic kompa/ lapka?? ZGLOS SIE

GG:2889405 Tlen:meserak@o2.pl