TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Win XP i Win7 na różnych dyskach

Win XP i Win7 na różnych dyskach
« dnia: 17 Maj 2009, 00:07:29 »
Witam,

Odpaliłem instalacje win7 z włączonego XP wszystko ok wybrałem sobie drugi dysk na miejsce instalacji.

Komputer doszedł do momentu restartu i od tego czasu nie chce mi się wlaczyc ani XP ani 7.

Win 7 zainstalowałem jeszcze raz na 2 dysku.

Ale nadal nie odpala mi WinXp, gdy odłączam 2 dysk i włączam kompa pokazuje Nvidia Boot Agent.

Co mam zrobić aby odpalić XP bez konieczności robienia formatu??

A potem mieć możliwość wyboru między XP a 7?

Odp: Win XP i Win7 na różnych dyskach
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maj 2009, 18:19:13 »
Żeby odzyskać XP:

płyta instalacyjna XP
jak się załaduje wciskasz "R"
potem wskazujesz gdzie windows XP , u mnie "1"
potem wpisujesz "fixmbr" , następnie wciskasz "T" i zatwierdzasz "enter"
następnie wpisujesz " fixboot" ( wszystko bez " oczywiście) , następnie klawisz "T" zatwierdzasz "enter" , wpisujesz "EXIT" ,zatwierdzasz "enter", wyciągasz płytę XP żeby już z niej nie startował komp i gotowe.

Co do instalacji win7 na drugim dysku to masz problem prawdopodobnie w ustawieniach bootowania biosu bo wgrywasz win7 z XP  a pewnie komp startuje z tego dysku gdzie jest zainstalowany XP .

Spróbuj nie robiąc fixmbr i fixboot przestawić bootowanie w biosie na dysk gdzie zainstalowałeś windows 7, albo jeszcze lepiej na tym etapie jako pierwsze bootowanie DVD a następnie z dysku z windows 7.
« Ostatnia zmiana: 17 Maj 2009, 23:26:38 wysłana przez 1heniu »
C2D E4500@2x2,8GHz/ASUS P5GZ-MX/2x1GB-DDR2-1024MHz/3xHDD 40+40+500GB/GF9400GT-1GB/Fortron 450W/  PVA SyncMaster 173P+/Windows XP x86 + XP x64 +Win.7 x86