TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Win7 tylko pozornie pozwala zmienic rozdzielczość na mniejszą!

Offline latet

Witam,

Od paru dni walczę ze słabą ostrością obrazu pod Win7. Myślałem, że chodzi o wygładzanie fontów. Myliłem się!
Dziś zauważyłem, że nawet idealnie ostre zrzuty ekranu zrobione pod XP a oglądane pod Win7 - wyglądają o wiele mniej ostro!

Sprawa się wyjaśniła, gdy spojrzałem na informacje pokazywane przez OSD samego monitora - otóż niezależnie czy pod Win7 ustawię rozdzielczość 800x600, 1024x748, 1152x864 czy 1600x1200 - to karta graficzna i tak cały czas "nadaje" obraz w 1600x1200, a obszar pulpitu w zadanej przeze mnie rozdzielczości (np. 800x600) jest tylko jakby rzutowany (miękko powiększany, z antyaliasingiem) na 1600x1200!

A ponieważ dla mojego 19" monitora 1600x1200 to nieco za wiele, to mam obraz rozmyty, mimo, że niby ustawiam na 1152x864 (tak mam od lat pod XP).

Dopiero gdy ustawiam powyżej 1600x1200 (która to jest przez oznaczona jako rekomendowana) to system fizycznie zmienia rozdzielczość.

Rozumiem, że jest to celowe zachowanie i w przypadku monitorów LCD ma jakiś sens. Bo część ludzi o słabszym wzroku uważa, że lepiej im w niższej rozdzielczości, a pewnie karta graficzna przeskaluje to ładniej na natywną rozdzielczość matrycy niż monitor. No, ale przy CRT brak możliwości ustawienia takiej rozdzielczości jaką się naprawdę chce to porażka. I w ogóle nie podoba mi się to, że Win7 robi coś całkiem innego bez informowania o tym, udając, że robi to co można by się spodziewać po suwaku rozdzielczości.

Zresztą to samo dzieje się niezależnie od tego, czy ustawiam rozdzielczość we właściwościach systemowych, czy w ustawieniach sterownika nVidia. Może to więc nie tyle wina Win7 ale właśnie driverów nVidia?

Tak czy inaczej - może ktoś wie, jak to obejść? Jak wymusić fizyczną, prawdziwą zmianę rozdzielczości na mniejszą, albo jak wmówić systemowi, że rozdzielczość rekomendowana (której on się sztywno potem trzyma) dla mojego CRT to taka jak jak chcę, a nie taka jak on myśli że ma być?

Strasznie to dla mnie ważne, bo bez ustawienia fizycznej rozdzielczości na 1152x864 nie usyskam pełnej ostrości obrazu.

P.S.
RC 7100, Gforce 8600GT, sterowniki graficzne - od nVidii, ale pobrane poprzez Windows Update (na dwóch wersjach objawy te same).

Dzięki,

latet

Offline Lalu

Odp: Win7 tylko pozornie pozwala zmienic rozdzielczość na mniejszą!
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2009, 19:33:45 »
Podaj może najpierw model monitora. ;) Spróbuj reinstalacji sterowników monitora lub grzebania w menu OSD. Ewentualnie reinstalacja sterownikow od karty graifcznej :)

Offline latet

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maj 2009, 21:25:53 »
Podaj może najpierw model monitora. ;) Spróbuj reinstalacji sterowników monitora lub grzebania w menu OSD. Ewentualnie reinstalacja sterownikow od karty graifcznej :)

Philips 109P4.
Dzięki - Twoje rady są rozsądne (z wyjątkiem "grzebania w menu OSD" :-) ale zanim zacznę przewalać sterowniki, to jeszcze troszkę poczekam, bo może akurat ktoś sie z tym zetknąć i poda sprawdzone rozwiązanie...?

latet

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2009, 22:43:08 »
ja mam crt 17 i mnie denerwuje rozdzielczosc windows 7,nie potrafie skonfigurowac pod siebie

Offline qwer

• 104
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maj 2009, 23:11:43 »
mam ATI HD 3850 i mam podobnie... jestem  o tyle w konfortowej sytuacji ze siedze na LCD NEC 24" 1920x1200 i nie zauwazylem tego skalowania... ale irytuje mnie ze w7 rekomenduje zawsze max natywna rozdzialke monitora... do tego najmniejsza rozdzialke moge ustawic 1440x900...
1280x800 nie ustawie bo mi zaczyna cos pierniczyc i zplasza mi bardzo obraz i zostaja mi 2 czarne pasy u gory i u dolu a monitor ma automatyczne dopasowywanie i zeby nie miec tych pasow to musialbym lazic na 1280x1024 a to nie 16:9 i obraz jest znieksztaucony... dodam tez zebyscie zwrocili uwage na wielkosc paskow przyciskow itd w w7 ... denerwuje mnie to ze zeby otrzymac bardziej przyzwoite proporcje a nie krowy na ekranie potrzebna jest podzialka 14xx+
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2009, 23:13:35 wysłana przez qwer »
Chcesz kupic kompa/ lapka?? ZGLOS SIE

GG:2889405 Tlen:meserak@o2.pl

Offline latet

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2009, 10:30:19 »
mam ATI HD 3850 i mam podobnie... jestem  o tyle w konfortowej sytuacji ze siedze na LCD NEC 24" 1920x1200 i nie zauwazylem tego skalowania... ale irytuje mnie ze w7 rekomenduje zawsze max natywna rozdzialke monitora... do tego najmniejsza rozdzialke moge ustawic 1440x900...
1280x800 nie ustawie bo mi zaczyna cos pierniczyc i zplasza mi bardzo obraz i zostaja mi 2 czarne pasy u gory i u dolu a monitor ma automatyczne dopasowywanie i zeby nie miec tych pasow to musialbym lazic na 1280x1024 a to nie 16:9 i obraz jest znieksztaucony... dodam tez zebyscie zwrocili uwage na wielkosc paskow przyciskow itd w w7 ... denerwuje mnie to ze zeby otrzymac bardziej przyzwoite proporcje a nie krowy na ekranie potrzebna jest podzialka 14xx+

Z tego co piszesz, to mam wrażenie, że mój problem dotyczy tylko nVidii, a na sterownikach ATI go nie ma.
Myślicie, że mogę zaryzykować instalację Vistowych driverów nVidii pod Win7 (64 bit) ?

P.S. Czy Wy tez nie dostajecie żadnych powiadomień e-mailem z tego forum? Strasznie mnie to dołuje.

latet