TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Gadżety zakrywają ikony

Gadżety zakrywają ikony
« dnia: 25 Maj 2009, 10:08:53 »
Czy da się jakoś tak ustawić, żeby gadżety umieszczone na pulpicie nie zakrywały mi ikon? Dla mnie to jest po prostu głupie jeśli zaczynam np. pobieranie nowego pliku, jako miejsce zapisu wskazuje pulpit, a po pobraniu, pliku nie widać bo przykrywa go gadżet. Jeśli tego nie da się ustawić, żeby gadżety były traktowane podobnie jak ikonki i nie zmienią tego do oficjalnego wydania Windows7 to moim zdaniem, będzie to najgłupsza i najbardziej denerwująca rzecz w tym systemie.

Offline michau

• 3974
Odp: Gadżety zakrywają ikony
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maj 2009, 10:10:52 »
Chyba tego się nie da zmienić. W Viście był pasek, tutaj z tego paska zrezygnowali na rzecz dowolnego umieszczania gadżetów w każdym miejscu na pulpicie.

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maj 2009, 10:31:26 »
to ja już wole ten pasek z Visty, bo z tego co pamiętam to tam, też można było wynieść z paska na pulpit jakiś gadżet, i proponuję, żeby MS jakoś rozwiązał to lepiej w Win 7. Można im to jakoś oficjalnie zasugerować?

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maj 2009, 10:37:34 »
W Beta Programie, już chyba za późno :(

Ale tutaj możesz napisać: http://www.windows7.pl/forum/index.php/topic,1686.15.html

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maj 2009, 10:41:55 »
napisałem, a to ktoś czyta z Microsoftu, żeby mógł wpłynąć na ostateczną wersję systemu?

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maj 2009, 10:51:57 »
a może ktoś ma telefon do Billa Gates'a? Słyszałem, że on ma jakieś wtyki w MS  ;D

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maj 2009, 11:14:14 »
a może ktoś ma telefon do Billa Gates'a? Słyszałem, że on ma jakieś wtyki w MS  ;D

;D ;D ;D :D :D :D dobry tekscior naprawde
Intel Core2 Duo E8400 3.0 Ghz; Asus P5Q PRO; A-DATA 4 GB RAM DDR2 800 Mhz;  Radeon HD 4850 IceQ 4 HIS 512 Mb; Enermax 626 W modu 82+; Antec Three Hundred Gamer

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maj 2009, 11:52:55 »
Czy da się jakoś tak ustawić, żeby gadżety umieszczone na pulpicie nie zakrywały mi ikon? Dla mnie to jest po prostu głupie jeśli zaczynam np. pobieranie nowego pliku, jako miejsce zapisu wskazuje pulpit, a po pobraniu, pliku nie widać bo przykrywa go gadżet. Jeśli tego nie da się ustawić, żeby gadżety były traktowane podobnie jak ikonki i nie zmienią tego do oficjalnego wydania Windows7 to moim zdaniem, będzie to najgłupsza i najbardziej denerwująca rzecz w tym systemie.

To nie umieszczaj gadżetów po lewej stronie pulpitu :P Nie wiem jak wy ale ja wszystkie skroty do programów posiadam na pasku na dole. Nawet Mój komputer i kosz tam przeniosłem i dzieki temu nie mam pulpitu zasyfionego :P
Windows 7 b.7100 64-bit
ASUS P5E-VM DO, E5200 2,5Ghz@3,42Ghz, 2048DDR2 800Mhz@933Mhz, ASUS HD4850
ST3500320AS x2 RAID0 Matrix
GATEWAY 2485W 24" + SAMSUNG LE40A856 40" :D

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maj 2009, 11:59:19 »
Nawet Mój komputer i kosz tam przeniosłem

I jak uruchomisz jakiś katalog to jest on dostępny w okienku mojego komputera czy otwiera się nowe na pasku?

A w koszu działa ppm?

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Maj 2009, 12:30:57 »
Ja mam dwie ikonki, kosz i komputer, jeden w lewym górnym rogu drugi w prawym górnym rogu i powiększone na maxa (ctrl+scroll w górę) Między nimi u góry dwa gadżety

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maj 2009, 13:47:42 »
to ja już wole ten pasek z Visty, bo z tego co pamiętam to tam, też można było wynieść z paska na pulpit jakiś gadżet, i proponuję, żeby MS jakoś rozwiązał to lepiej w Win 7. Można im to jakoś oficjalnie zasugerować?
Napisz na Steven.Sinofsky@microsoft.com mi odpowiedział, ale powiedział, że nie zmienią tego co zgłosiłem.

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maj 2009, 14:55:48 »
Nawet Mój komputer i kosz tam przeniosłem

I jak uruchomisz jakiś katalog to jest on dostępny w okienku mojego komputera czy otwiera się nowe na pasku?

A w koszu działa ppm?

Tak, przyciski ppm działają na Moim komputerze i na koszu tak jak na pulpicie ;) Uruchomione okienka są widoczne tak jak wczesniej.
Ulepszyłem sobie pasek i zamiast tego zwykłego Quick Launch stworzyłem sobie kilka innych zależnie od posiadanych tam skrotow i tak oddzieliłem skróty programow od skrótów gier i skrotów tych ważniejszych (Moj komputer, Kosz, Moje Dokumenty, Zdjecia, Panel sterowania, Skrot do folderu z torrentami :P). Można zrobić nawet skrot do dowolnego katalogu na komputerze w ten sposob ;)

A pozatym spojrz:

Wole mieć tak zrobiony pasek, niż posiadać skróty na pulpicie, lub jak coniektorzy posiadaja skróty ładnie opawione w gadżety ale wg mnie jest to mało przyjemne w użytkowaniu, bo jak potrzeba włączyć moj komputer, dokumenty, program jakiś to trzeba albo włączyć menu start albo schować wszystkie otwarte okienka a to męczące jest :P A ja w taki sposob dostęp do roznych rzeczy mam błyskawiczny :D
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2009, 15:06:01 wysłana przez Precello »
Windows 7 b.7100 64-bit
ASUS P5E-VM DO, E5200 2,5Ghz@3,42Ghz, 2048DDR2 800Mhz@933Mhz, ASUS HD4850
ST3500320AS x2 RAID0 Matrix
GATEWAY 2485W 24" + SAMSUNG LE40A856 40" :D

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maj 2009, 15:20:11 »
Napisz na Steven.Sinofsky@microsoft.com mi odpowiedział, ale powiedział, że nie zmienią tego co zgłosiłem.

Ale jest problem, bo ja nie znam prawie w ogóle angielskiego, a pan Steven po polsku pewnie nie rozumie:(

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maj 2009, 15:58:48 »
Tak, przyciski ppm działają na Moim komputerze i na koszu tak jak na pulpicie ;) Uruchomione okienka są widoczne tak jak wczesniej.
Ulepszyłem sobie pasek i zamiast tego zwykłego Quick Launch stworzyłem sobie kilka innych zależnie od posiadanych tam skrotow i tak oddzieliłem skróty programow od skrótów gier i skrotów tych ważniejszych (Moj komputer, Kosz, Moje Dokumenty, Zdjecia, Panel sterowania, Skrot do folderu z torrentami :P). Można zrobić nawet skrot do dowolnego katalogu na komputerze w ten sposob ;)

A pozatym spojrz:

Wole mieć tak zrobiony pasek, niż posiadać skróty na pulpicie, lub jak coniektorzy posiadaja skróty ładnie opawione w gadżety ale wg mnie jest to mało przyjemne w użytkowaniu, bo jak potrzeba włączyć moj komputer, dokumenty, program jakiś to trzeba albo włączyć menu start albo schować wszystkie otwarte okienka a to męczące jest :P A ja w taki sposob dostęp do roznych rzeczy mam błyskawiczny :D

o lol, fajowo to wygląda, podaj więcej szczegółów jak dodajesz np. kosz i mój komputer na pasek bo mi to jakoś nie wychodzi :/

Offline beholder

• 172
  • Remeber everything. Forgive nothing.
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Maj 2009, 17:49:09 »
o lol, fajowo to wygląda, podaj więcej szczegółów jak dodajesz np. kosz i mój komputer na pasek bo mi to jakoś nie wychodzi :/

Tu jest dobrze opisane (po angielsku) http://www.sevenforums.com/tutorials/6687-recycle-bin-pin-taskbar.html