TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Podgląd obrazów w Win7

Podgląd obrazów w Win7
« dnia: 30 Maj 2009, 15:54:28 »
Witam,
sprawa wyglada nastepujaca...gdy otwieram np na allegro w jakiejs aukcji to ma poprawne kolory, ale gdy je zapisze na dysk i otworze w systemowym podgladzie obrazow to zdjecie ma troche inne barwy, lekko wpadajace w niebieski, ogolnie jak otwieram podgladem to kolory sa jakies dziwne, a jak w przegladarce to OK...czym to moze byc spowodowane????
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2009, 15:56:12 wysłana przez prz3mek »

Offline Max

• 270
Odp: Podgląd obrazów w Win7
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2009, 16:47:37 »
Patrzałeś też innym programem, np Xnview? Bo to, co systemowe nie zawsze najlepsze...
Windows Se7en x86 HAIL SEVEN!
Xubuntu 10.10 x64

Poprzednio znany jako MikeHunt, teraz zmienił nick na krótszy. :P

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maj 2009, 12:20:07 »
zainstaluje dzisiaj acdsee i sprawdze czy to samo bedzie...ALE najciekawsze jest to ze jak otwieram zdjecie paintem lub wlaczam pokaz slajdow to jest taki kolor jak powinien byc, co to moze byc???  :-\ moze to byc spowodowane tym ze jest to windows w wersji RC1??? wczesniej mialem XP i nigdy takiej sytuacji nie bylo
« Ostatnia zmiana: 31 Maj 2009, 12:23:35 wysłana przez prz3mek »

Offline Max

• 270
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maj 2009, 12:30:56 »
Co najwyżej obwiniałbym sprzęt. Mam win7 7137 i ani na tej , ani na poprzednich kompilacjach problemów nie miałem. Win7 nie do końca obsługuje też niektóre sprzęty.
Xubuntu 10.10 x64

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maj 2009, 18:01:21 »
no ze sprzetem to wg mnie OK, bo jak wlaczam pokaz slajdow wszystkie kolory sa takie jak powinny byc

Offline Max

• 270
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Maj 2009, 23:32:18 »
A najprostsze pytanie: masz sterowniki do karty graficznej zainstalowane?
Xubuntu 10.10 x64

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwiec 2009, 22:45:40 »
no bez przesady z tymi najprostszymi pytaniami ;]: mam

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwiec 2009, 23:03:53 »
U mnie z kolei przy włączaniu Windows'owego podglądu obrazów wyświetla anglojęzyczny napis o braku odpowiedniej ilości wolnej pamięci potrzebnej do uruchomienia zdjęcia. A wolne jak byk 3.7x GB ;P

Offline Czujny

• 764
  • zast. red. prow. Komorkomania.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Czerwiec 2009, 00:39:29 »
Witam,
sprawa wyglada nastepujaca...gdy otwieram np na allegro w jakiejs aukcji to ma poprawne kolory, ale gdy je zapisze na dysk i otworze w systemowym podgladzie obrazow to zdjecie ma troche inne barwy, lekko wpadajace w niebieski, ogolnie jak otwieram podgladem to kolory sa jakies dziwne, a jak w przegladarce to OK...czym to moze byc spowodowane????

Mam coś podobnego, już gdzies o tym pisałem. W podglądzie mam fajne barwne zdjęcie ale jak już ustawię jako tło pulpitu to kolory są wyblakłe, mniej żywe przez co często nie nadają się wg mnie już na tło...
Intel E5200| Palit GeForce 9600GSO 768mb DDRIII|2x2GB Kingston|at Windows 8 /// HTC Sensation EX