TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Realtek hd audio

Offline matys1

• 275
Realtek hd audio
« dnia: 01 Czerwiec 2009, 17:41:30 »
Panowie przeczytalem wszystkie posty ale na moj problem sie nie natknalem, zainstalowalem koledze build 7137 wszystko cacy wykrylo oprocz dzwieku tzn. sterownik sie zainstalowal automatycznie i nie przyjmuje zadnych innych uwierzcie mi znam sie troche na tym siagalem juz od najnowszych w dol i system "twierdzi" ze jego sa najlepsze ale o co chodzi... a wiec wiem, bo kiedys juz z tym realtekiem walczylem u niego z tylu sa 3 wyjscia  i mozna podpiac 6 glosnikow i chyba nawet cyfrowo i wlasnie chodzi o to ze on chce tylko zwykle stereo a windows "twierdzi" ze jest podlaczenie optyczne a na glosniczku pokazuje s/pdif i dlatego dzwieku nie ma, wiem ze mozna wgrac soft bo tam jest mozliwosc zmiany ale niby wgrywam bez problemu a programiku nie ma. Jak zmienic na stereo lub zainstalowac odpowiedni soft, plyta asusa chipset intela nazwy nie pamietam, sorry za tak dlugi post ale chcialem dokladnie opisac problem i czekam na przemyslane rozwiazania.
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2009, 17:44:33 wysłana przez matys1 »

Offline topiq

Odp: Realtek hd audio
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwiec 2009, 08:29:48 »
Hmmm... Bodajrze w piątek pojawiła się wersja 2.25 kodeka HD audio na stronie realteka. Oficjalnie już wspiera Win7. Mam tą wersję i wszystko ładnie działa. Instalacja jest dwuetapowa i polega na tym, że wpierw instalator usuwa stary kodek, po restarcie znów trzeba odpalić instalację. W moim przypadku w urządzeniach audio musiałem jeszcze włączyć CD Audio z Winfasta. Również mam płytę Asusa model P5Q. Jakby co model wyświetla się przy starcie komputera wielkimi literami  ;D Działa to na update'owanym Win 7 7127 -> 7137 x64.

Offline matys1

• 275
Odp: Realtek hd audio
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwiec 2009, 15:23:08 »
Ten sterownik mialem ale teraz sie bardziej przyjrzalem oficjalnej stronie realteka i widze ze sciagalem sam ster a nizej jest soft jak bede u niego to przetestuje
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwiec 2009, 15:27:35 wysłana przez matys1 »