TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Dzielenie dysku na partycje

Offline sebian

• 118
  • Be Cool... :P
Odp: Dzielenie dysku na partycje
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Czerwiec 2009, 21:12:24 »
Sranie po krzakach... to dla zaawansowanych a to nie... itp.. :) Niech sie chłopak uczy metodą prob i błedów...  :)
Jak spierdzieli partycje sys to sobie formata zrobi wtedy przy instalacji podzieli HDD i z głowy... :p nastepnie bedzie ubolewał nad tym iż stracił dane... wiec pewnie bedzie kombinował jak je odzyskac... :) I takim oto sposobem poszerzy swoją wiedze.. :) My  mu mozemy pomuc albo gadac ciagle ze to nie tamto nie itp.. :) Ja napisze tak.. :) scagnij sobie Acronis_Disk_Director_Suite_10 ale poszukaj wersji polskiej bo jest taka... oczywiscie bedzie ona niezarejestrowana wiec nie bedziesz mogł dokonac zadnych zmian ale przynajmniej obczaisz co tam wogole jest i z czym to sie je.. :) jak juz ogarniesz program to bedziesz musiał sciagnac sobie Acronis_Disk_Director_Suite_10 i jakis myk aby to zarejestrowac... ewentualnie mozesz do mnie na PW sie przypucować to wystawie Ci program na talerzu :) I nie patrz na opinie ze to dla takich czy dla takich.. :) swiat do odwaznych nalezy.. :) mowie jak coś wal smiało na PW :) służę pomocą.. :)
Mój sprzęt: KONSOLA NES + 400 kartridży :D  (chyba tak to się pisze)
ha mam jeszcze dwa pady i pistolet do kaczek.. :D

Offline shprica

• *
  • 28
  • :D
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Czerwiec 2009, 23:20:15 »
Sranie po krzakach... to dla zaawansowanych a to nie... itp.. :) Niech sie chłopak uczy metodą prob i błedów...  :)
Jak spierdzieli partycje sys to sobie formata zrobi wtedy przy instalacji podzieli HDD i z głowy... :p nastepnie bedzie ubolewał nad tym iż stracił dane... wiec pewnie bedzie kombinował jak je odzyskac... :) I takim oto sposobem poszerzy swoją wiedze.. :) My  mu mozemy pomuc albo gadac ciagle ze to nie tamto nie itp.. :) Ja napisze tak.. :) scagnij sobie Acronis_Disk_Director_Suite_10 ale poszukaj wersji polskiej bo jest taka... oczywiscie bedzie ona niezarejestrowana wiec nie bedziesz mogł dokonac zadnych zmian ale przynajmniej obczaisz co tam wogole jest i z czym to sie je.. :) jak juz ogarniesz program to bedziesz musiał sciagnac sobie Acronis_Disk_Director_Suite_10 i jakis myk aby to zarejestrowac... ewentualnie mozesz do mnie na PW sie przypucować to wystawie Ci program na talerzu :) I nie patrz na opinie ze to dla takich czy dla takich.. :) swiat do odwaznych nalezy.. :) mowie jak coś wal smiało na PW :) służę pomocą.. :)

dobrze mowi, wodki mu polac. nie ma co sie ogladac na to, czy jest trudny, czy latwy, jak nie zepsuje, to sie nie nauczy. a jego "wazne dane" to zapewne mp3 i save'y z gier, wiec wszystko, czo mozna sciagnac lub odtworzyc bez problemow. tylko, jak to mozliwe, ze masz jedna partycje?? przeciez nie powinno sie instalowac systemu, jesli dysk nie jest spartycjonowany.

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Czerwiec 2009, 10:24:04 »
Po pierwsze - wejdź na stronę http://gparted.sourceforge.net/ i ściągnij program GParted Live w jak najnowszej wersji (ale niekoniecznie beta).
Strona główna -> Downloads -> Browse Stable releases of GParted Live -> gparted-live-0.4.5-2.iso 
W tej chwili najnowszą wersją jest 0,4,5-2 i ściągniesz ją z tego adresu: http://sourceforge.net/project/downloading.php?group_id=115843&filename=gparted-live-0.4.5-2.iso&a=43744843
Zalety GParted - jest darmowy i bardzo niezawodny.
Nie dotykaj nawet programów w stylu Partition Magic - wielu na nich się ostro przejechało ...

Teraz ... ściągnięty plik otwierasz w programie do nagrywania płyt (np. Nero) i wypalasz na CD lub DVD.
Otwierasz oznacza otwarcie pliku ISO poprzez "Plik" -> "Otwórz" (to ważne, aby wypalić plik ISO, a nie CD z danymi z plikiem ISO w środku).

Nagraną płytę wkładasz do napędu i restartujesz komputer.
Jeżeli w BIOSie ustawioną masz opcję startu z CD/DVD - uruchomi Ci się program GParted.
Na kolejnych dialogach naciskaj enter - program będzie pytał o język, stronę kodową, układ klawiatury, tryb graficzny - Ty wybierzesz ustawienia domyślne (stąd naciskanie enter).

Tutaj - http://manual.sidux.com/pl/part-gparted-pl.htm - masz dokładną i szczegółową instrukcję użytku GParted.
Po jej przeczytaniu nawet mój pies jest w stanie przeprowadzić pomyślne parycjonowanie dysku - każda osoba z nieujemnym IQ da więc sobie radę.

Program pozwala na zmianę rozmiaru istniejących już partycji i radzi sobie z tym dobrze - wyróżnia go to na tle konkurencji ;)

Powodzenia.
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostępny przez najbliższe tygodnie/miesiące. Nie będę odpisywał w subskrybowanych wątkach, nie będę odpisywał na wiadomości prywatne.

Offline Madzia

• 1220
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Czerwiec 2009, 10:36:15 »
Nie dotykaj nawet programów w stylu Partition Magic - wielu na nich się ostro przejechało ...
Ja sie nigdy nie przejechalam, ale w sumie malo korzystalam.

Offline sebian

• 118
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Czerwiec 2009, 11:22:36 »
Ja sie nigdy nie przejechalam, ale w sumie malo korzystalam.

Ale wielu innych ludzi sie przejechało... miedzy innymi ja, z resztą opinia na jego temat są powszechnie znane... PM nie ma juz wsparcia i dlatego sie nie nadaje... program sie nie rozwija... umarł... koniec... null, kaput... :) Najlepiej jakby go wogole juz nie było bo wielu nieswiadomych userow siega po niego, ze wzgledu na to iz jego nazwa najczesciej wystepuje w google :)

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Czerwiec 2009, 20:20:12 »
Witam
Pewnie że warto popróbować, najpierw zrób kopie swoich danych - bo nigdy nic nie wiadomo i "profesjonalistom się zdarzy" i polecam produkt acronics'a , partition magic8 nie jest rozwijany od jakiś 5lat więc czasami dziwne rzeczy mogą się robić(mi kiedyś usunął nie tą co trzeba partycję, ale mbrwork odzyskał) , paragon też jest dobry. Polecam jednak troszkę poczytać (na forach i różnych opisów) żeby mieć podstawowe pojęcie i na pewno sobie poradzisz. Zawsze jest ten pierwszy raz - tylko zarchiwizuj sobie najważniejsze dane przed zabawą - przezorny zawsze ubezpieczony, a potem jak nie wyjdzie to tylko ... instalka xp z podziałem na partycje, ale przynajmniej popróbujesz
pozdrawiam

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Czerwiec 2009, 20:24:44 »
Partition Magic 8 - nie polecam. Pod Windows 7 build 7127 x64, jeszcze przed włączeniem programu, nie działał, a po ponownym uruchomieniu komp nie odpalił a dysk uszkodził się. Dodam, że nawet go NIE URUCHOMIŁEM.
PC1: Intel Celeron 2,6ghz, 1GB RAM, ATI 9200SE 128MB, 80GB HDD, Windows 7 RTM Starter
PC2: HP DV5-1170ew: Intel Core2Duo 2,26ghz, 4GB RAM, NVIDIA 9600M GT 512MB, 320GB HDD, Windows 7 RTM Ultimate/ Home Premium x64

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Czerwiec 2009, 20:37:39 »
Paragon Partition Manager działa i proponuję go używać ale płatny  :-\

Offline Madzia

• 1220
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Czerwiec 2009, 20:49:29 »
partition magic8 nie jest rozwijany od jakiś 5lat
A powinien, bo wlasnie wtedy kupil go Symantec. Tak wyczytałam ;D
Partition Magic 8 - nie polecam. Pod Windows 7 build 7127 x64, jeszcze przed włączeniem programu, nie działał, a po ponownym uruchomieniu komp nie odpalił a dysk uszkodził się. Dodam, że nawet go NIE URUCHOMIŁEM.
Trudno zeby dzialala taka stara wersja na win7.
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2009, 20:52:04 wysłana przez Madzia »

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Czerwiec 2009, 22:39:13 »
G-Parted dla mnie rewelacja i w dodatku legal za free

Offline sebian

• 118
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Czerwiec 2009, 22:49:36 »

To mi się wydaje ciut dziwne, bo skoro nawet nie uruchomiłeś programu to raczej watpie aby uszkodzenie dysku było jego sprawka... dokoncze wypowiedz pozniej... zwijam na browar... :P

« Odpowiedź #26 dnia: 04 Czerwiec 2009, 09:01:17 »
Partition Magic 8 jest chyba najłatwiejszy. Nie powiem ci dokladnie jak, bo jakos nie moge zainstalowac na win7. Chyba za stary :-\

Moja rada Madziu nie tykaj sie tego programu na win 7 przez niego wcielo mi 2 partycje po 135 GB do polowy zaladowane danymi na szczescie udalo mi sie odzyzkac  ;D
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2009, 20:53:14 wysłana przez robert79513 »

Offline Serkus

• 367
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Czerwiec 2009, 23:18:24 »
Partition Magic 8 jest chyba najłatwiejszy. Nie powiem ci dokladnie jak, bo jakos nie moge zainstalowac na win7. Chyba za stary :-\

Moja rada madziu nie tykaj sie tego programu na win 7 przez niego wcielo mi 2 partycje po 135 GB do polowy zaladowane danymi na szczescie udalo mi sie odzyzkac  ;D

Ściągnąłem pełną wersję Partition Magic 8 i teraz spróbuje podzielić dysk :P Chyba mam rację nie?

« Odpowiedź #28 dnia: 04 Czerwiec 2009, 23:21:25 »
EASEUS Partition Master 3.5 Home Edition - na Windows 7 b7127 działał bez zarzutu

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Czerwiec 2009, 17:15:13 »
A ja upierać się będę przy GParted Live i odradzać będę zdecydowanie wszelkie programy dające możliwość przesunięcia partycji, a działające pod kontrolą Windows.
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostępny przez najbliższe tygodnie/miesiące. Nie będę odpisywał w subskrybowanych wątkach, nie będę odpisywał na wiadomości prywatne.