TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z instalacja - Partycja z Vista

Problem z instalacja - Partycja z Vista
« dnia: 06 Czerwiec 2009, 13:53:12 »
Witam,

To mój pierwszy post na owym forum, więc witam wszystkich serdecznie. Ostatnio chciałem, a raczej nadal chcę, zainstalować sobie Windows 7. W tym celu chcę również pozbyć się VISTY. Wkładam płytkę do napędu, wszystko się ładnie bootuje. Przy wyborze partycji, gdzie ma być zainstalowany system, wybieram C:. Niestety, opcja "Formatuj" przy tym dysku nie jest aktywna. I tu pojawia się problem. Co zrobić, aby usunąć VISTE i wgrac 7 na C:\ ?

Pozdrawiam,
SOVEk.

Offline michau

• 3974
Odp: Problem z instalacja - Partycja z Vista
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwiec 2009, 23:18:02 »
Płytka z Windows XP

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
Odp: Problem z instalacja - Partycja z Vista
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwiec 2009, 23:30:08 »
Hmm... A więc restartujesz kompa i robisz boot z DVD z w7 tak? No to nie pozostaje nic jak: obojętnie w którym momencie, byleby przed wyborem partycji do instalaci naciśnij równocześnie Shift i F10. Powinien się otworzyć cmd, wpisz tam "format c: /fs:ntfs /q" co powoduje sformatowanie partycji c: (oczywiście jeżeli partycja ma inną literkę, to literkę tej partycji trzeba wpisać zamiast c:) systemem plików ntfs z opcją szybkie formatowanie. ;) I et voila zainstaluj na partycji i miłej pracy z w7. ;)

//edit: @michau:musze przyznać, naprawdę nie ma co b. dobry i mało pracochłonny pomysł... :P
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2009, 16:54:29 wysłana przez tbgkol »
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)