TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Pytanie dotyczące RAMU w W7 -> Problem z D-Link DWL-122 w x64

Witam.
Jakiś czas temu zainstalowałem sobie system w7 32bit, ponieważ stwierdziłem, że 64bit nie ma sensu przy ilości RAM = 2GB.
Dzisiaj zmieniłem pamięci na 2x2GB, bios widzi oby dwie normalnie, w CPU-Z w zakładce memory "size" wynosi 4096mb, co także się zgadza, natomiast włączając Menedżer zadań Windows, w zakładce "Wydajność" zauważyłem, że Pamięć fizyczna (MB) zamiast wskazywać ~3,25gb (nie wiem na ile dokładnie 32bity pozwalają) pokazuje 2048mb, czyli wychodzi na to, że ten zakup nic nie zmienił w działaniu mojego komputera. W Panel Sterowania -> System w rubryczce "Zainstalowana Pamięć RAM" widnieje :     4,00GB (dostępne 2,00GB). Czy to wskazywanie jest normalne ;o ?
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwiec 2009, 17:20:49 wysłana przez Immortal17 »

Offline Sotom

• 1113
Odp: Pytanie dotyczące RAMU w W7
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Czerwiec 2009, 17:32:40 »
Sprawdz w BIOS czy masz opcje Memory Remap Feature.
Jak tak to włącz i wtedy sprawdz.

Ostatecznie przesiadka na 64bit co zreszta bym i tak zrobil na twoim miejscu.

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Czerwiec 2009, 18:07:03 »
Sprawdz w BIOS czy masz opcje Memory Remap Feature.
Jak tak to włącz i wtedy sprawdz.

Ostatecznie przesiadka na 64bit co zreszta bym i tak zrobil na twoim miejscu.

Tak :) tą opcję już wcześniej zaznaczyłem jako enabled i dalej nic ;/ Zmianę systemu brałem najbardziej pod uwagę, lecz średnio mi się chce instalować 64bit w buildzie, który jest aktualnie, bo widzę, że w takim tempie w jakim wychodzą "apgrejdy" to co 2tygodnie będę zmieniał system, co mi średnio odpowiada.

Czekam dalej na podpowiedzi :)

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Czerwiec 2009, 18:08:42 »
A płyta głowna napewno obsługuje 4 GB ram?

Co do systemu to po cholere zmieniac co chwila build? Zainstaluj 7100RC i czekaj do konca lipca na RTM i juz.

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwiec 2009, 18:22:25 »
Płyta główna to Asus P5B (obsługuje do 8GB ram).
Ok dzisiaj pobiorę x64 tylko, który lepiej się opłaca build ? RC1 (7100) czy ten nowszy 7137 ?

Offline Sotom

• 1113
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwiec 2009, 18:23:37 »
U mnie 7100 chodzi bardzo dobrze.
Wybor nalezy do Ciebie. Rozni ludzie to rozne opinie ;]

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwiec 2009, 21:10:27 »
w ramach małego wyjaśnienia:
32bit ma odrazu zblokowane maksymalna ilość 3,25GB, czytajac kiedys o tym na stronie m$ pisali ze 32bitowy system obsluzy do 4GB lacznej ilosc ram  z grafiki, kosci RAM, i innych elementow kompa
64bit do 128GB :p

@Outlander
no coś w ten deseń, wiedziałem ze o to chodzi ale słownictwa zabrakło :]
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwiec 2009, 22:55:03 wysłana przez krecik88 »

« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwiec 2009, 22:03:46 »
W ramach wyjaśnienia: masz racje ale nie do końca. Rozmiar dostępnej pamięci ram jest uzależniony od rozmiaru przestrzeni adresowej która jest używana nie tylko do pamięci ale też do innych rzeczy. W efekcie w systemach 32bit przestrzeń adresowa jest za mała żeby obsłużyć duże ilości pamięci RAM. Można to zmienić stosując różne sztuczki i do tego służą Memory Remap Feature i PAE ale mają one wiele niepożądanych efektów ubocznych.
Natomiast jeśli chodzi o maksymalny ram dla systemów 64bit z rodziny windows to jest to 16TB (wartość teoretyczna) ale microsoft wprowadził sztuczne ograniczenia (na zasadzie "i tak tyle nie wykorzystają") i wynoszą one:
- XP x64 =  128GB
- Visty 64bit = 128GB
- Windows Server 2003 Standard =  32GB
- Windows Server 2003 Datacenter i Enterprise = 1TB
- Windows Server 2008 też chyba ma 1TB ale nie chce mi się sprawdzać
- Windows 7 ??? Niemam pojęcia
Dla porównania windowsy 32bit TEORETYCZNIE obsługują do 4GB, praktycznie w zależności od platformy sprzętowej jest to od 2,5GB do 3,5GB.

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwiec 2009, 01:39:05 »
Tak apropo ;] Myślałeś, że coś się zmieni w działaniu twojego komputera po  dołożeniu kolejnych 2GB? Mylna nadzieja :P
POnieważ nie ilośc ale jakośc się liczy - jak to się mówi w wielu kwestiach :D Czemu ja akurat mysle o tej konkretnej jednej kwestii :D no coz ;]
Tak wiec W7 wykorzystuje średnio 0,9GB pamięci. Nie ma za dużo gier, które wymagaja na samą grę powyżej 1,5 GB a tyle system zarezerwuje dla gry gdy ta potrzebuje a odjęte 400MB wrzuca w pamięc dysku zamiast przechowywać na ramie. U ciebie akurat juz tak dziac sie nie będzie przy wlączaniu bardziej ramożernych aplikacji :P
.
a konkludując poprawę w wydajności systemu jedynie byłaby kiedy byś zakupił ramy/wymienił na takie które sa bardziej taktowane :)
Dawaj instaluj 64bit - będzie cacy ;)
Windows 7 b.7100 64-bit
ASUS P5E-VM DO, E5200 2,5Ghz@3,42Ghz, 2048DDR2 800Mhz@933Mhz, ASUS HD4850
ST3500320AS x2 RAID0 Matrix
GATEWAY 2485W 24" + SAMSUNG LE40A856 40" :D

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwiec 2009, 08:23:18 »
Nie całkiem tak jest. To że większość współczesnych gier nie wykorzystuje więcej niż 2GB ramu wynika głównie z lenistwa i niewiedzy programistów gdyż żeby program skorzystał w większej ilości ramu wystarczy by został skompilowany z użyciem flagi LARGEADDRESSAWARE (lub być skompilowanym pod 64bit ale to prawdziwa rzadkość). Do części gier pojawiły się już nieoficjalne poprawki zmieniające tą flagę.

Jeśli zaś chodzi o to czy szybszy RAM czy większy to zawsze w końcu żałowałem gdy kupiłem szybszy. IMO lepiej kupić większy a jak komuś zależy na tych 2-3% to niech sobie podkręci :)

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwiec 2009, 16:43:58 »
Tak apropo ;] Myślałeś, że coś się zmieni w działaniu twojego komputera po  dołożeniu kolejnych 2GB? Mylna nadzieja :P
POnieważ nie ilośc ale jakośc się liczy - jak to się mówi w wielu kwestiach :D Czemu ja akurat mysle o tej konkretnej jednej kwestii :D no coz ;]
Tak wiec W7 wykorzystuje średnio 0,9GB pamięci. Nie ma za dużo gier, które wymagaja na samą grę powyżej 1,5 GB a tyle system zarezerwuje dla gry gdy ta potrzebuje a odjęte 400MB wrzuca w pamięc dysku zamiast przechowywać na ramie. U ciebie akurat juz tak dziac sie nie będzie przy wlączaniu bardziej ramożernych aplikacji :P
.
a konkludując poprawę w wydajności systemu jedynie byłaby kiedy byś zakupił ramy/wymienił na takie które sa bardziej taktowane :)
Dawaj instaluj 64bit - będzie cacy ;)

tak myślę, że zmiana pamięci będzie widoczna. Wcześniej posiadałem 2x1gb Kingstona 667mhz, aktualnie 2x2gb G.Skill 800mhz PK, które zamierzam podkręcić.
Co do tematu to kończy mi się pobierać 64bit, więc dzisiaj przeinstaluje system na x64 RC1

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwiec 2009, 11:31:40 »
Tak wiec W7 wykorzystuje średnio 0,9GB pamięci.

Właściwie to system potrzebuje mniej ;)

U mnie przy pamięci 2GB wskaźnik zużycia pamięci RAM mocno trzyma się granicy 40% - czyli 0,8GB :D

A co do samego tematu to przesiądź się na 64bit. Najlepiej chyba na 7100, ale ta decyzja należy do Ciebie.

Offline Czujny

• 764
  • zast. red. prow. Komorkomania.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwiec 2009, 11:49:38 »
ja z kolei mam 4gb
*remap w biosie wyłączony, po włączeniu usable ejst tylko 3gb
*bios widzi i obsługuje całe 4gb
*w task managerze total memory to 3200mb

Intel E5200| Palit GeForce 9600GSO 768mb DDRIII|2x2GB Kingston|at Windows 8 /// HTC Sensation EX

Odp: Pytanie dotyczące RAMU w W7 -> Problem ze sterownikami w x64
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Czerwiec 2009, 17:20:20 »
Żeby nie robić następnego tematu trochę zmieniłem tytuł tego :P

Otóż zainstalowałem W7 x64, system pracował przyzwoicie ( pokazywał tyle GB ramu ile mam wsadzone ), lecz szybko napotkałem problemy :( Łączę się z internetem za pomocą urządzenia D-Link DWL-122. Sterowniki do niego instaluję przez menedżer urządzeń. W x32 nie było żadnego problemu aby zainstalować D-Linka, lecz w x64 z tego samego pliku system ukazuje mi magiczną tabliczkę, w której jest napisane, że nie może znaleźć sterownika dla mojego urządzenia. ;/ Ma ktoś jakiś pomysł co mogę zrobić aby sterowniki się zainstalowały ?