TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z programem pod DOS

Problem z programem pod DOS
« dnia: 07 Czerwiec 2009, 18:49:21 »
Witam serdecznie! Chodzi o program, który demonstruje działanie magistrali testującej ... z resztą to jest mało istotne - ważne jest jak to odpalić pod windows 7 (7100) - plik exe rozpakowuje kolejne pliki w folderze gdzie umieścimy ten pierwszy ... następnie należy odpalić bat. Bardzo proszę o pomoc!
Błąd to:

16 bit MS-DOS Subsystem
C:\Windows\system32\cmd.exe
This system does not support fullscreen mode. Choose 'Close' to terminate the application.

A program, o którym mowa:
[strona nie jest już dostępna]
,lub
http://paginas.fe.up.pt/~jmf/hibu2k2/scanedu.htm

« Ostatnia zmiana: 22 Marzec 2023, 17:14:11 wysłana przez Mirahz »

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
Odp: Problem z programem pod DOS
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwiec 2009, 18:57:45 »
Po pierwsze, jaka masz wersję Windowsa, jeżeli x64, to to nie ruszy bo wersja na procki x86-64, nie posiada NTVDM, czyli w skrócie emulatora DOSu...
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwiec 2009, 19:02:58 »
Może jakiś emulator.
Kiedyś słyszałem o czymś takim jak DOSbox.

Ale nie testowałem więc nie mam pewności, że zadziała, tym bardziej na 7.

Pzdr.

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwiec 2009, 19:07:26 »
Po pierwsze, jaka masz wersję Windowsa, jeżeli x64, to to nie ruszy bo wersja na procki x86-64, nie posiada NTVDM, czyli w skrócie emulatora DOSu...
x86 bulid 7100
DOSbox - sprawdzę, dzięki!

Offline tbgkol

• 2132
  • "Live together, die alone, man."
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwiec 2009, 19:22:39 »
Hmmm....

W takim razie, na którejść karcie we właściwościach pliku powinieneś mieć, żeby program był właczany na pełnym ekranie, jeżeli masz zaznaczoną takową opcję, to ja odznacz....
Odszedłem z powodu chamstwa michaua. ;)

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwiec 2009, 19:56:01 »
Hmmm....

W takim razie, na którejść karcie we właściwościach pliku powinieneś mieć, żeby program był właczany na pełnym ekranie, jeżeli masz zaznaczoną takową opcję, to ja odznacz....
We właściwościach robiłem już wszystko co możliwe - nie dało rady tego normalnie uruchomić (albo po prostu źle to ustawiałem). Pomógł mi natomiast wspomniany programik DOSbox i teraz działa. Zatem wielkie dzięki za wszystkie porady... pozdrawiam!