Tak więc nie do konca jest jasne widać tutaj, czym różni się system serwerowy od normalnego . Ale zaraz zaraz - należy jeszcze raz zdefiniować system serwerowy ponieważ przy R2 zmieniło się wiele. R2 jest jedynie w wersji 64bit , dodatkowo ma wiele fukncji serwerowych, wyłączone funkcje takie jak aero ( które mi sie juz przejadło ;p ) , dzwięk , akceleracja 3d i wiele innych , jak np. WiFi etc....Mówię tutaj o wersji "normalnej" Mam ją zainstalowaną od marca chyba ( najpierw 2008 , potem upgrade do 2008r2 bez straty danych programów i konfiguracji ) i jest świetna . Włączyłem dzwięk , wifi , akceleracje , mam aero ( chociaż nie używam - classic rulez !), mam fajną konsole serwera która pozwala włanczać i wyłanczać sprawnie usługi , operować na dyskach , do tego wbudowany power shell ... Najważniejsze jest to , iż tutaj dużo jest wyłączone - ktoś powie ze taki efekt można osiągnąć przez konfigiuracje 7 ale - wyłanczając można coś zepsuć a potem szukać która usługa za to opowiadała , tutaj mamy komfort że mamy włączone minimum i włanczamy to co potrzebujemy bez ryzyka krachu .SYstem jest bardziej żwawy , do tego mogę powiedzieć , ze ma on jądro 6.1 build 7000 więc to nie jest vista a to samo jądro co w 7 .Jest też druga wersja tego systemu - core - czym ona jest ? Ano chyba tym o czym myślał tbgkol - dokłanie nic tam nie ma . Logujemy się , przygotowuje nam desktop ( zresztą dość długo ) i ukazuje się nam ....... okienko cmd.exe ;d And all ... Nic więcej tam nie ma , coprawda można doinstalować parę przycisków , ale to nie wchodzi w element instalacji od MS. Na takim systemie faktycznie ciężko pracować jak na WS ale to system typowo serwerowy do pracy terminalowej , ale co do wersji zwykłej dla średnio zaawansowanego usera nie sprawi problemu konfiguracja , a system pracuje inaczej . Ja używam tego może dlatego ze od zawsze lubiłem grzebać ;p Nie wspominając już o tym , że ja używam komputera 24/7 więc stabilność się liczy a serwer 2008 r2 zawiesiłem jedynie moim błędnie napisanym programem ;p Jesli się nie mylę to ziebal tez ciągle uzywa serwera jako maina . Wiem jedno - jak wyjdzie to ja instaluje servder r2 rtm i z niego korzystam .
A tak wygląda wersja core -
Z całą pewnością można kożystać z servera jako WS , ale nie zawsze to ma sens , ponieważ szary user który w nieskonczonym chaotycznym ciągu geometrycznym naciska przycisk "fire" nie zawsze potrzebuje takiego systemu jak i nie zawsze sobie poradzi.