Motyla noga, napisałem odpowiedź chwilę po publikacji wiadomości przez Diabolique i nie udało mi się jej już wysłać - siadł mi net.
Zgłosiłem awarię w pomocy technicznej TP, czekam kilka godzin - a tu się okazało, że jeden z domowników przerwał kabel prowadzący linię telefoniczną do odpowiedniego pokoju ...
Nie odpowiadam już na aktualniejsze wypowiedzi, wkleję tylko to co napisałem wcześniej:
Ja też nie zawsze pozwwalam sobie na zakup oryginalnego oprogramowania - ale jest to jedynie jeden ze sposobów unikania kradzieży (bo przecież piractwo nie jest niczym innym niż zwyczajną kradzieżą, chyba się tu zgodzimy
.
Polecam Ci zorientowanie się w temacie - czasem nawet nie zdajemy sobie nawet sprawy jak wiele aplikacji, które większość osób wykorzystuje nielegalnie, można zastąpić darmowymi odpowiednikami - w dodatku całkiem funkcjonalnymi i niewiele gorszymi od ich płatnych kuzynów.
Podam kilka przykładów, może Ci się to do czegoś przyda:
Total Commander -> Unreal Commander, ...
WinRar -> 7-Zip, ...
ACDSee -> FastStone Image Viewer, IrfanView, XNView, ...
Nero Burning ROM -> CDBurnerXP, Ashampoo Burning Studio, Burn4Free, Burrrn, ...
TheBat! -> Mozilla Thunderbird, ...
Microsoft Office -> Open Office, ...
NOD32, Kaspersky Antivirus -> Avast Home, Avira, Comodo Antivirus, ...
WinAvi Video Converter -> FormatFactory, Super, AutoGK, ...
ZoneAlarm Pro -> Comodo Firewall Pro, ZoneAlarm Free
PDFFactory Pro -> Bullzip PDF Printer, PDF Creator, ...
O&O Defrag -> Smart Defrag, ...
SiSoft Sandra Pro -> Everest Home, ...
Dla mnie sprawa wygląda tak : dużo osób wydaje sporo pieniędzy na komputer, a potem ściąga nielegalne oprogramowanie. Skądś jednak pieniądze na komputer wzięli (zakładam, że legalnie
) - mogliby więc kupić jeden czy kilka słabszych podzespołów, ale nie kraść. Niestety - piractwo to najłatwiejsza droga.
Załóżmy, że kupujemy samochód. Dysponujemy określoną gotówką, która starczy na model z silnikiem 1,8 i ze zintegrowanym radiem. Zamiast kupować to, na co nam starczy pieniędzy - kupujemy nieco droższą wersję z silnikiem 2,0, ale oszczędzamy na radiu - kradniemy je z pobliskiego magazynu.
Dokładnie tak samo wygląda piractwo komputerowe ...