TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Nie działa subwoofer

Nie działa subwoofer
« dnia: 20 Czerwiec 2009, 13:20:46 »
Witam mam taki dziwny problem że w programach do odtwarzania filmów w ogóle nie działa mi subwoofer. Działa bez problemu w konfiguratorze dźwięku (jak testuje słychać basik) działa w foobarze ale dopiero po użyciu plugin'u channel mixer. W filmach co bym nie zrobił i jak bym nie skonfigurował kodeków głucho .

Ma ktoś jakiś pomysł???

Płyta główna ASUS m3NHT-Deluxe i lece na zintegrowanym dźwięku.

Offline run3

Odp: Nie działa subwoofer
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwiec 2009, 15:26:13 »
Kolego.
Najpierw napisz jaki masz zestaw głosników oraz czym odwarzasz filmy.Być może nie jest to błąd konfiguracji sterownika ale błedne podpięcie  głosników.Czy masz wgrane sterowniki producenta ,czy też sterowniki systemowe.Jeżeli systemowe to wgraj może sterowniki producenta i problem bedzie rozwiązany:):)

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwiec 2009, 15:27:24 »
Jakie masz zainstalowane kodeki i odtwarzacz? Masz zainstalowanego sevena? jaki build? Troche mało informacji ale na moje to wina kodeków/konfiguracji odtwarzacza/sterownika. Sprawdz ustawienia głośników w ustawieniach kodeków potem w odtwarzaczu a na końcu w sterownikach allbo aplikacji do nich dołączonej

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwiec 2009, 00:44:19 »
Durny nie jestem napisałem ze pod systemowym konfiguratorem wykrywa mi 5.1 jes dźwięk w każdym kanale. nie czekałem na odpowiedzi takiego typu od tłumoków z forum tylko od ludzi co sie znają, Osoby co mają pojęcie o sprzęcie audio wiedzą że problem nie jest tylko mój i jest związany ze złym miksowaniem przez w7. Po przełączeniu na ręczą konfiguracje matrixa w ffdshow działa sb ale wysokie tony są tak zaszumione że słów brak.

Proszę o odpowiedź osoby które mają pojęcie o układach firmy Analog Devices albo tych którzy wiedzą jak ewentualnie rozwiązać ten problem A NIE GŁĄBÓW OD SAMOUCZKA. Uwierzcie mi na słowo wasza wiedza jest zerowa co widać po waszych postach w tym temacie !!!!

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwiec 2009, 00:55:42 »
Wybacz, ale mamy znaleźć rozwiązanie problemu, bez podstawowej wiedzy o tym jaki sprzęt posiadasz, jaką wersję sterowników, jaki build W7?

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwiec 2009, 01:05:45 »
Widzisz  osoby które "próbowały być mądre" nie mają pojęcia o sprzęcie napisałem na dole że mam płyte ASUS m3NHT i zintegrowany dźwięk co jest w pełni wystarczającą informacją a i build 7100 ale ten problem z tego co wiem ma miejsce takze w VISCIE takze jak ktos wie jak uaktywnic LFE to prosze o info

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwiec 2009, 12:32:12 »

Offline hubert1

• 650
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwiec 2009, 13:08:35 »
Widzisz  osoby które "próbowały być mądre" nie mają pojęcia o sprzęcie napisałem na dole że mam płyte ASUS m3NHT i zintegrowany dźwięk co jest w pełni wystarczającą informacją a i build 7100 ale ten problem z tego co wiem ma miejsce takze w VISCIE takze jak ktos wie jak uaktywnic LFE to prosze o info
Skoro jesteś taki mądry to czemu sam nie rozwiążesz problemu? Skąd ty możesz wiedzieć jakie informacje są nam potrzebne. Podaj model głośników choć jak reszty danych nie chcesz podać. Zrozum, że im więcej informacji tym łatwiej określić i rozwiązać problem.

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwiec 2009, 13:31:39 »
Właściwości głośnika-rozszerzenia-wypełnienie głośnika (ewentualnie wyrównanie głośności jak u mnie - inaczej dźwięk z satelit i suba jest zaszumiony). Czy dźwięk z satelit masz ok?

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwiec 2009, 14:41:39 »
Wszystko ok działa w teście windowsa gra każdy kanał czysto i ładnie. pod XP bez problemów, a pod W7 tylko foobar z dodatkowym pluginem obsługuje. Sprawdzałem wszystkie te ustawienia w opcjach i nic. z tego co się zorientowałem to nie tylko mój problem i sporo osób miało to pod Vistą.

Ale wydaje mi się że to problem z kodekami, bo jak ręcznie wklepie do macierzy aktywne kanały dla tonów LFE to po wpisaniu 1 w przednie głośniki dla kanału subwoofera, zaczyna działać ale z kolei dźwięk w głośnikach zaszumiony jest i nie da sie nic usłyszeć. Chyba jest jakiś problem z przekazywaniem tonów niskich na kanał. W każdym odtwarzaczu to samo i nie zależnie od ustawień mixera ffdshow i liczby głośników.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2009, 14:49:05 wysłana przez LUKASZek_24 »

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwiec 2009, 14:56:16 »
Czy masz zaznaczone to o czym pisałem?

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwiec 2009, 17:22:56 »
tak jak napisałem wyżej mam ale w filmach dalej głucho w ogóle dźwięku tam nie przekazuje

Offline hubert1

• 650
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwiec 2009, 22:27:10 »
tak jak napisałem wyżej mam ale w filmach dalej głucho w ogóle dźwięku tam nie przekazuje
Na moje to wina kodekow. np przy instalacji klite cp można wybrać ilość głośników. Zainstaluj kodeki dedykowane do sevena.

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwiec 2009, 13:35:59 »
Mam dedykowane dla 7