TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Wygaszenie ekranu na życzenie.

Offline Tom

• 589
  • ;)
Wygaszenie ekranu na życzenie.
« dnia: 21 Czerwiec 2009, 15:31:36 »
Witam.

Czy jest jakiś program, który umożliwi zgaszenie ekranu po np. wydaniu komendy, lub po prostu uruchomieniu go? Próbowałem z MonOffem, lecz gasił tylko na ułamek sekundy.
System to oczywiście Windows 7 ;) Laptop taki, jak w podpisie.
MSI Wind U100  |  W7 RTM Home Premium

Odp: Wygaszenie ekranu na życzenie.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwiec 2009, 16:21:48 »
Witam.

Czy jest jakiś program, który umożliwi zgaszenie ekranu po np. wydaniu komendy, lub po prostu uruchomieniu go? Próbowałem z MonOffem, lecz gasił tylko na ułamek sekundy.
System to oczywiście Windows 7 ;) Laptop taki, jak w podpisie.

Każdy wygaszacz ekranu ma rozszerzenie *scr i ukrywa się w /Windows/System32. Wystarczy z ulubionego zrobić sobie skrót na Pulpicie albo na pasku i po pryknięciu się ma...  :)
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2009, 18:03:40 wysłana przez jacmac »

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwiec 2009, 16:26:36 »
Dokładnie o to mi chodziło, wielkie dzięki :) Temat do zamknięcia.
Jakby ktoś pytał, wygaszacz to scrnsave.scr :D

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwiec 2009, 17:52:33 »
Dokładnie o to mi chodziło, wielkie dzięki :)

Na zdrowie

Jakby ktoś pytał, wygaszacz to scrnsave.scr :D

No... niedokładnie - jest to tylko jeden z wygaszaczy i on akurat "zaciemnia" zupełnie ekran...
Są jeszcze inne: bąbelki, nitki, text3d itd. = wszystkie z rozszerzeniem *scr.

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwiec 2009, 18:17:47 »
W takim razie, który to?

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwiec 2009, 18:26:13 »
W takim razie, który to?

Który co?
 ???

Każdy plik z rozszerzeniem *scr w folderze /System32 to wygaszacz (można sprawdzić tam na nie klikając - np. Aurora.scr  Bubbles.scr  Ribbons.scr). Także kiedy ściągniesz albo zrobisz sobie nowy to też tam się zapisze jako xxx*scr.
Ty sobie wybierasz ukubiony i z niego tworzysz skrót do natychmiastowego uruchamiania (jak w Twoim pierwszym zapytaniu).
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2009, 18:30:10 wysłana przez jacmac »

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwiec 2009, 18:30:32 »
Przepraszam za zamieszanie, nie doczytałem wiadomości ;)

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwiec 2009, 18:31:31 »
 ;D

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwiec 2009, 18:31:51 »
Teraz dopatrzyłem się, mimo wszystko, ekran się świeci, po prostu jest czarny ekran. A ja chciałbym go całkowicie wyłączyć.

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwiec 2009, 19:08:46 »
Czyli że nie rozchodziło się o wygaszenie ekranu (wygaszacza na życzenie) tylko o wyłączenie jego...
Taką usługę powinieneś mieć w klawiszach funkcyjnych (Fn+) Twojego laptopka.

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwiec 2009, 19:13:48 »
Właśnie to jest najgorsze w moim laptopie, że takiej opcji po prostu NIE MA. Jest jedynie coś podobnego, ale ekran tylko mignie na chwilę (tak jakby przeładował okna) i tyle. Na nowszym BIOSie również nie działa. Może to wina mojego laptopa, że wcześniejszy program nie działa?

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwiec 2009, 19:23:05 »
To pech...

Ja bym zatelefonował tam: http://www.msi-polska.pl/index.php?func=html&name=aboutus
 >:(

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwiec 2009, 19:23:24 »
Słuchaj ja w swoim lapku robię tak, że w ustawieniach zasilania, po lewej masz (jak masz pl, bo ja nie mam) coś w rodzaju "wybierz co ma się dziać jak zamkniesz klapę laptopa", klikasz tam, i wybierasz, żeby nic się nie działo, zatwierdzasz itd. Kiedy zamkniesz klapę, monitor się wyłączy, ale komputer będzie normalnie działał :D. Przecież i tak nie będziesz używal klawiatury, jak wyłączysz monitor, nie ?? :D

Jacmac, nie wiem gdzie widziałeś kiedyś taki przycisk, ale ja nigdy na żadnym lapku czegoś takiego jak wyłącz monitor nie widziałem.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2009, 19:27:49 wysłana przez lolasher »

Offline Tom

• 589
  • ;)
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwiec 2009, 19:26:50 »
Mam tak ustawione. Jednakowoż mam taki kaprys, i potrzebuję takiego programiku, który zadziała na moim lapciaku :D

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwiec 2009, 19:28:36 »
Słuchaj ja w swoim lapku robię tak, że w ustawieniach zasilania, po lewej masz (jak masz pl, bo ja nie mam) coś w rodzaju "wybierz co ma się dziać jak zamkniesz klapę laptopa", klikasz tam, i wybierasz, żeby nic się nie działo, zatwierdzasz itd. Kiedy zamkniesz klapę, monitor się wyłączy, ale komputer będzie normalnie działał :D. Przecież i tak nie będziesz używal klawiatury, jak wyłączysz monitor, nie ?? :D

Noo, tak najprościej... tylko trzeba tę opcję wybrać dwa razy = dla bateri i dla zasilania sieciowego.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec 2009, 22:43:54 wysłana przez jacmac »