TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7- XP mode Instalacja i działanie.

Windows 7- XP mode Instalacja i działanie.
« dnia: 07 Maj 2009, 11:25:29 »
Witam wszystkich.

Mam prośbę i pytanie odnośnie funkcji XP mode. Otóż Wczoraj zainstalowałem Windows 7 RC z chęci wypróbowania systemu ale napotkałem pewny problem który trochę przeszkadza i może zostać naprawiony przez właśnie tą funkcję windows.

Konfiguracja komputera:
Procesor - Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400  @ 3.00GHz
Płyta Główna - P5KPL/1600
Karta graficzna -    NVIDIA GeForce 9800 GT  (512 MB)
RAM - 2 GB DDR2
Karta dźwiękowa (zintegrowania) - VT1708B High Definition

Problem polega na dostępności sterowników do tych komponentów. Jedyną rzeczą która posiada sterowniki do nowego systemu jest z tego co sprawdziłem Nvidia. Reszty nie ma możliwości zainstalowania nawet z płytą dołączoną od producenta gdyż system uznaje płytę za niekompatybilną z tym systemem i nie pozwala na jej uruchomienie. Wydaje się że jedynym póki co rozwiązaniem było by zainstalowanie Virtual PC. Tutaj właśnie prosiłby o pomoc osoby która miała już do czynienia z tym rozwiązaniem.

Pierwszy raz spotykam się z tym sposobem współdziałania systemu ze starszym oprogramowaniem i prosiłbym o kogoś o możliwie wyczerpująco opisanie instalacji i działania XP mode. Widziałem że należy zmienić obsługę emulacji przez procesor w biosie. Poszukam gdzie mogło by się to znajdować ale prosiłbym by ktoś opisał też kolejność ustawienia tej usługi. I ostatnia moja wątpliwość. Widziałem że właściowie wygląda to tak jakby windows był odpalany w oknie w razie potrzeby i z tego co zrozumiałem to także wymaga oprogramowania w postaci zabezpieczenia i sterowników. Głównie zależało by mi na zainstalowanie jedynie sterowników do płyty głównej i dźwiękowej oraz ew Antywirusa (Norton 360) na nim by mieć pewność że będzie dobrze chronił komputer. Zastanawia mnie tylko czy sterowniki i ew antywirus będą miały bezpośredni wpływ na windows 7 bądź czy działa to trochę na innej zasadzie.

Proszę o odpowiedź możliwie najszybciej i z góry dziękuję.

Pozdrawiam Azathi.

EDIT: Co do opcji w biosie wydaje się że nie powinno być żadnych problemów. Opcja Vanderpool Technology jest włączona i z instrukcji wychodzi na to że właśnie ona odpowiada za możliwości Virtual PC.
« Ostatnia zmiana: 07 Maj 2009, 11:42:40 wysłana przez Azathi »
Toki ni michi wa ikutsuka ni wakarete furikaeru ma mo nai parareru no hoshi...