TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

dziwny problem z udostępnianiem

dziwny problem z udostępnianiem
« dnia: 03 Lipiec 2009, 22:47:20 »
witam! własnie zainstalowałem win7 i wszystko pięknie ładnie oprócz tego, że korzystając z drugiego komputera w domu z winXP nie mogę dostać się do dysków na win7. czytałem już kilka tutoriali i nic. mam powłączane wszystkie udostępniania, udostępnianie na hasło wyłączone, firewalle też dezaktywowane i ciągle pisze podczas próby wejścia w któryś z udostępnionych dysków że nie mam uprawnień...
widoczny jest także folder users i jego można bez probelmu przeglądać
« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2009, 14:58:40 wysłana przez w4cek »

Odp: dziewny problem z udostępnianiem
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipiec 2009, 07:43:18 »
ustaw hasło na xp'ku i wejdź w start i wpisz tam w białe pole \\nazwa_komputera_drugiego i powinno działac :]
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4600 @ 2.40GHz
2 GB RAM
NVIDIA GeForce 9600 GT
Windows 7 build 7260

Odp: dziewny problem z udostępnianiem
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec 2009, 15:02:42 »
ustaw hasło na xp'ku i wejdź w start i wpisz tam w białe pole \\nazwa_komputera_drugiego i powinno działac :]

nic to nie zmienia..

Musisz ustawic odpowiednie uprawnienia na udostepnianym folderze. Ustaw  Wszyscy/Odczyt (Everyone/read) . Podane uprawnienia to oczywiscie przykłady, umozliwia odczyt plikow. Mozesz dac wiecej lub mniej uprawnien, zalezy jak ci lezy :)

z tym też się już wcześniej bawiłem zmieniając ustawienia odczyt/pełna kontrola i nic..

Odp: dziwny problem z udostępnianiem
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec 2009, 22:56:49 »
Ja proponowalbym tak zrobic, na poziomie woluminu (jak kolega wyzej podal) ustawic uprawnienia NTFS dla grupy Authenticated Users - Modify.
A nastepnie, za pomoca uprawnien udostepnionego folderu, mozesz dowolnie przypisac uzytkownikow do udzialu,
ktory zostal udostepniony na danym woluminie.

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipiec 2009, 17:55:28 »
Na chwilę obecną wygląda to tak: i nie działa.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale podczas udostępniania mam możliwość tylko kliknięcia udostępnianie zaawansowane, przycisk udostępnij jest nieaktywny

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipiec 2009, 20:15:36 »
Grupa Authenticated Users jest grupa specjalna, do ktorej czlonkowie sa dodawani dymanicznie.
Zatem, po zalogowaniu sie do systemu z wykorzystaniem swojego konta uzytkownika, jestes automatycznie dodawany do grupy Authenticated Users.
Ale ok,  zeby nie mieszac, w uprawnieniach NTFS, zamiast grupy Authenticated Users, dodaj Everyone i nadaj uprawnienie Read & Execute.

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipiec 2009, 19:46:50 »
teraz działa jak należy:) więkie dzięki za pomoc :)