TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Instalacja na drugim dysku

Instalacja na drugim dysku
« dnia: 06 Lipiec 2009, 16:58:19 »
Witam

Na początek chciałbyś się przywitać bo to mój pierwszy post na tym forum i jeśli zły dział czy coś z góry sorry. Więc sprawa wygląda następująco.

Mam dysk C na którym jest Windows XP i wszystko ok oraz dysk F ze starego kompa, na którym jest pewnie nie działający Windows 98 i kilka folderów z plikami (to taki dysk na pliki) i na tym dysku chciałbym zainstalować Windows 7. Trochę się orientuje ale nie chciałbym popełnić błędu, żeby coś się nie wydarzyło na dysku C, a na F mogę kombinować...

Załóżmy, że mam już płytę z Windows 7 i rozpoczynam instalacje. Czy podczas instalacji będę mógł wybrać dysk F, który się sformatuje a na nim pojawi się WIN7?

I drugie pytanie. Jak zrobić, żeby podczas startu komputera wybrać system (czyli dysk) C lub F, ew. po włączeniu XP jak przełączyć na 7.

Proszę o wyrozumiałość każdy się musi kiedyś nauczyć :)
Multimedialne Centrum Hokeja/Wirtualna Liga NHL

Offline amp

Odp: Instalacja na drugim dysku
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2009, 17:26:36 »
podczas instalacji będziesz miał wybór dysków instalator sam najpewniej wskarze czysty dysk,proponuję zrobić format tego na którym bedziesz instalował wcześniej
Będziesz miał wybór systemów podczas startu

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipiec 2009, 17:34:08 »
No właśnie teraz przeczytałem coś podobnego w Next :) Tylko ja z poziomu XP na dysku C mam sformatować dysk F? No i żeby było ntfs. Trochę głupie pytanie, ale wole nie popełnić błędu.
« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2009, 17:35:44 wysłana przez nootpl »

Offline amp

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipiec 2009, 17:36:44 »
skoro masz dysk podłączony i go system widzi bo piszesz że to F to po prostu prawoklik na ikonce dysku i format

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipiec 2009, 17:39:52 »
I będzie ten format ntfs?

I drugie pytania pisze że wersję RC trzeba zainstalować do 1 lipca, dziś jest 6, ja już ściągam i mam keya, czyli nie będę miał żadnych problemów z instalacją?

Offline izaw

• 121
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipiec 2009, 17:42:27 »
Zrobisz to podczas instalacji. Instalator pokaże ci dyski. Każesz usunąć partycję z Fat32 (z Win98) i na jej miejsce założyć nową. Potem każesz sformatować na NTFS. I to wszystko.

Lepiej będzie, żeby nowy system po swojemu sformatował ją.
"Nie ma programów bezpiecznie działających, są co najwyżej niedostatecznie przetestowane"
Prawo Murph'ego

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipiec 2009, 18:26:38 »
no ok, chodzi mi głównie o to żebym nie uszkodził XP

ponawiam pytanie, czytałem że RC trzeba zainstalować do 1 lipca pójdzie mi jeszcze teraz?

Offline amp

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipiec 2009, 18:34:57 »
jedyna data jaką znam to dokąd będzie działał a nie od kiedy,nic o tym nie słyszałem ja instalowałem po 1 lipca i nie ma problemu

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipiec 2009, 18:36:02 »
W next na okładce pisze żeby się spieszyć bo do 1 lipca... ale to chyba jakaś plotka

Offline amp

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lipiec 2009, 18:37:46 »
może chodzi o to że będzie udostępniany na stronce microsoftu? bo premiera juz niedługo

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lipiec 2009, 18:40:35 »
Dziś 6 ja pobieram i jest ok :)

Dobra jutro kończę ściągać i formatuje dysk. Jak coś będę pisał.

Offline amp

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lipiec 2009, 18:51:10 »
lepiej pobierz 7260 lub 7264 pozbędziesz się błedów jakie ma pierwsza wersja

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lipiec 2009, 19:02:21 »
dobra ściągam wersje z Microsoftu, chce głównie po testować, a nie wiadomo też co może się kryć w tych paczkach co wyciekły :)

« Odpowiedź #13 dnia: 08 Lipiec 2009, 16:26:49 »
Dobra wszystko ok, dysk zformatowany, bootowanie w BIOS'ie zmienione tylko gdy włączam kompa z płytką w napędzie pisze wciśnij dowolny klawisz... wciskam i nic, włącza się XP próbowałem kilka razy to samo :/

Sorry za post pod postem

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Lipiec 2009, 16:32:34 »
Klawiature masz może na USB? Czasamiw  takich wypadkach są takie cyrki, że do czasu uruchomienia systemu klawiatura na USB nie działa...