TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Sieć domowa między PC i notebookiem. Jak zrobić?

Sieć domowa między PC i notebookiem. Jak zrobić?
« dnia: 11 Lipiec 2009, 19:21:15 »
Mam problem z utawieniem sieci domowej, nigdy jeszcze tego nie robiłem na żadnym systemie, bo nie miałem potrzeby, ani dwóch kompów w domu. Od dziś mam laptopa, na którym zainstalowałem bulid 7264 x64 i PC z buildem 7127 x64. Robiłem to w ten sposób, wchodziłem w panel sterowania następnie sieć i internet potem grupa domowa. Tam zakładałem nową grupę domową, wyskakiwało mi hasło. Przesiadałem się na lapka i zgodnie ze wskazówkami systemu windows chciałem wziąć dołącz do sieci, ale nie było nic takiego, tylko utwórz sieć. Pomoże mi ktoś skonfigurować? Będę wdzięczny. Dodam, że zarówno PC jak i laptop podłączone są do tego samego rutera, i internet na nich działa:)

Odp: Sieć domowa między PC i notebookiem. Jak zrobić?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2009, 19:46:40 »
Masz linka, tutaj masz wszystko ładnie opisane, http://windowshelp.microsoft.com/Windows/pl-PL/help/7cf0a853-e53a-40ea-850a-5cef7d1482421045.mspx
Naprawde nie prościej najpierw poszukać ???\

I coś co nie będzie opisane, Sieć domowa (homegroup) wymyślono dopiero w Win7, i to nie działa w innych winowsach. Trzeba zrobić zwykłą grupę roboczą, jak nie będzie działać to wyłącz zaporę przy połączeniach, a w windows 7 pozmieniaj w właściwościach sieci.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipiec 2009, 19:54:08 wysłana przez lolasher »

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2009, 19:54:17 »
szukałem już wcześniej, a teraz nawet z linka od ciebie niewiele się dowiedziałem. Sieci opisane tam są tworzone za pomocą kabelka ethernet, a ja chcę bezprzewodowo przez router. Poza tym tworzenie sieci opisane jest tam zazwyczaj na przykładzie xp, vista to już rzadkość. Problem dalej nie rozwiązany.

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:23:29 »
Posłuchaj, na obu kompach masz net ? Masz już sieć ! Teraz spróbuj na obu kompach ustawić grupę roboczą np. DOM (zmieniasz w właściwościach mojego komputera), potem w moim komputerze masz "network" i jeżeli pokaże się tam drugi komp to znaczy, że działa.

PS. W linku masz na przykładzie Visty, nie zauważyłeś ??

Czekaj tamto co napisałem jest dobrze, nie zauważyłem, że na obu kompach masz Win7 ...

A na obu kompach w połączeniach sieciowych masz ustawione, że aktualne jesteś w domu ? Masz zainstalowany jakiś firewall firmy trzeciej ? Jak tak to spróbuj wyłączyć/odinstalować i zacząć wszystko od początku.

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:46:41 »
pobawię się tym jeszcze jutro, bo dzis juz nie mam dostępu do pc. Jak mi nic nie wyjdzie to jeszcze napisze. PS Od jutra do czwartku mnie nie będzie, więc nie będę miał możliwości kontynuowania wątku.

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lipiec 2009, 19:21:10 »
Otóż, już jestem:) tuż przed wyjazdem, wyłączyłem zaporę w programie Eset smart security 4 i sieć udało się utworzyć:) Teraz pytanko, jak zrobić, żeby antywirus nie blokował mi sieci domowej?