Skutki skutkami ale ... Dlaczego w większości przypadków xp jest wolniejszy od 7 ? Ano bo w xp pamięc leży odłogiem i czeźnie , a 7 sobie ją rezerwuje i wpakowuje dużo rzeczy do niej i jak coś robimy to nie ładuje do kości tylko już czyta , jesli jest zajęte 80% pamięci to znaczy że Windows wpakował wszystko albo prawie wszystko co potrzeba do szybkiego działania , te 10-20% to taki bufor że jak jakas inna aplikacja chce ramu to ładuje do tych 10-20% a vista w tym czasie zwalnia część z tych 80% z najmniej potrzebnych rzeczy . Dlatego szybciej działa komputer gdy ma sie dual chanel i 2 kości . Przez ten bufor minimalnie spada wydajność względem większej ilości ramu na tyle że ta różnica jest niezauważalna . Ja mam w kompie 3gb , a 7 je na starcie 1gb czyli 33,3333333333333333333.... % więc więcej już władować sie może od siebie sama , a co za tym idzie czego nie zrobie mogę oczekiwać sprawności i szybkości powiększonej o czas wczytywania z dysku do ramu , no tutaj dochodzi jeszcze prędkość samego dysku
Mimo to ze tak już było w viście , ale czasami jak włączyłem start czy mój komputer czekałem z 20 sec. zanim sie otworzy więc jednak coś naprawili , niemniej nalezy się cieszyć ze je tyle ramu - zapewnia nam przynajmniej szybkość i stabilność . Mimo tego wszystkiego moim zdaniem ( moim bo to wydedukowałem a reszte wgooglowałem) nie ma co sie martwić bo 7 nigdy nie zapełni tyle ramu zeby zaczął mulić , zawsze zostawi sobie odpowienio dużo wolnego miejsca na operacje
.