Po wielu trudach udało mi się w końcu postawić nową windę na moim Eee 900.
Pierwsze wrażenia ??
System dobrał dobrze sterowniki do VGA (intel 915GM), Wi-Fi (atheros L2), Myszy (logitech MX 1000), dźwiękówki (realtek) i o dziwo dał sobie też radę z dodatkową dźwiękówką na USB (SB X-Fi USB). Niestety wszystko było ładnie do pierwszego uruchomienia. 7'ka zaczęła aktualizować sterowniki do VGA i wszystko się posypało, 16 kolorów i rozdzielczość 640x480. Po usunięciu sterowników i zainstalowaniu tych od WIN XP wszystko wróciło do normy.
Pozytywnie zaskoczyła mnie też szybkość działania, Oczywiście pierwsze co zrobiłem to wyłączyłem wszystkie bajerki i dodatki które mogły by w jakimś stopniu obciążać mój już i tak strasznie obciążony przez kartę dźwiękową na USB komputer.
Dalej nie było tak kolorowo.
Potem już było gorzej (rozumiem, że to była wersja BETA ale bez przesady) nie mogłem ocenić mojego sprzętu bo system się zawieszał, nie wspomnę już o instalacji moich ulubionych programów (Winamp w wersji 2.95 lite, GG w wersji 6.1 a nawet najnowszy Firefox czy Total Commander) których po prostu nie dało się zainstalować (może ja coś źle robię więc jak ktoś się zna lepiej proszę o pomoc).
Długo nie męczyłem 7 ale w porównaniu do VISTY mam ochotę ja dobrze i dogłębnie przetestować, a to dzięki pozytywnemu zaskoczeniu mnie swoją szybkością działania w porównaniu do VISTY (bo z XP w-g mnie nie ma szans). Pewnie jeszcze dzisiaj dopisze kilka słów na jej temat.
DODANO 25.01.2008 16:01
Problem z instalacją programów rozwiązany, windows 7 nie radzi sobie z instalacją programów z dysków sieciowych (sypie błędami i nawet nie rozpoczyna procesów), po ściągnięciu plików na SSD wszystko działa poprawnie.