Jesteś żałosnym typem użytkownika, który dorabia fakty do własnej ideologii - bo sam kupił Windows 7 w Vobis
Fakt jest taki, że w Polsce Microsoft (w tym ceny w Vobisie) sprzedaje Windows 7 sporo drożej niż w USA czy UK. Twoje dedukcje na temat cen są zatem nietrafione. Porównujesz zagraniczne ceny produktów MS w wersji BOX z polskimi licząc na to, że będą podobne. Niestety, nie znasz chyba rzeczywistości stosowanych przez MS cen w zależności od kraju.
Jeśli poczytasz komentarze na Amazonie - to dowiesz się, że chodzi o wersje BOX (czy też retail wg tamtejszej terminologii).
http://www.amazon.co.uk/gp/forum/cd/discussion.html/ref=cm_cd_NOREF/ref=cm_cd_dp_tft_tp?ie=UTF8&cdForum=FxN5BV6RCXFQPG&asin=B002DUCMTC&store=software&cdThread=Tx2FYY88NFJWDGN
Podobne informacje możesz czerpać stąd:
[strona nie jest już dostępna]
To Twoi koledzy będą mieć raczej z Ciebie niezłą "polewkę" ponieważ kupisz Windows 7E ok. dwa razy drożej niż oni i dostaniesz Windows 7 tylko w jednej wersji (32 czy 64 bit). A język to już kwestia gustu.
Daruj sobie teksty o "żałosnym typie użytkownika", bo na razie tak ty się zachowujesz.
Ja napisałem o swoich wątpliwościach, bo wyjaśnienie podane przez Ciebie wcześniej jest kompletnie niewystarczające.
Nie piszę też o faktach, a o swoich podejrzeniach - a to zasadnicza różnica. Gdybym wiedział jak jest na pewno - nie zastanawiałbym się nad sprawą tylko podałbym konkretne źródło takich informacji.
Ty podajesz mi komentarze kupców, które nie wnoszą nic do tematu - jak już przekonaliśmy się, wiele osób rozszyfrowuje hasło "Full" twierdząc, że tekst ten oznacza wersję BOX, więc to, że ktoś napisze sobie "to BOX" niestety nic nie znaczy. Dodaj jeszcze komentarze z Onetu, będzie wiarygodniej ...
Właśnie dlatego poruszyłem tą kwestię, aby sprawę wyjaśnić - inaczej co niektóre osoby kupią ten produkt licząc na wersję BOX (bo w końcu tak w komentarzu ktoś napisał), a okaże się, że jest to wersja OEM ...
Jeśli chodzi o moją nieznajomość rzeczywistości i różnic w cenach w poszczególnych krajach - tu się mylisz - używam Visty Ultimate Box, Office 2007 Box i NOD32 z USA właśnie ze względu na te różnice, wierz mi, że nie lubię przepłacać.
Nie masz zresztą racji i w kolejnej kwestii - nie kupiłem Home Premium BOX w Vobisie i go tam na pewno nie kupię, znów zdecyduję się na system z USA.
Cieszę się jednak, że mnie oświeciłeś - język to kwestia gustu ... oj nie miałem pojęcia, rety ...
Jeśli chcesz wiedzieć, słowo 'retail' 'sprzedaż detaliczną'.
W Microsofcie związane jest to chyba przede wszystkim z występowaniem opakowania.
Box nie oznacza retail - chociaż kupując wersję Box kupujesz właśnie wersję retail.
Jeszcze tytułem dokładniejszego wyjaśnienia:
[strona nie jest już dostępna]
Na stronie widzimy ofertę przedsprzedażową Windows 7 w dwóch wersjach. Poniżej "pudełek" mamy cenę promocyjną - np. 44,99 GBP, a jeszcze niżej RRP at launch £149.99.
RRP w tym przypadku oznacza "Recommended Retail Price" po premierze Windows 7.
I właśnie czegoś takiego poszukiwałem w wykonaniu Amazona ...
Na stronie Amazon-a nie było słowa o wersji OEM/BOX ani o pierwotnej cenie (lakoniczna wzmianka o promocji 50%) - dlatego prosiłem już w tym wątku o podanie konkretów (zdaje się, że Michała01). Ty konkretów nie podałeś, sypnąłeś jedynie jakimś komentarzem anonimowej osoby (a nie pracownika Amazon-a), takie rzeczy już sam zdążyłem przeczytać.
Jeśli Amazon napisze, że cena pierwotna to XYZ i wpasuje się ona w ceny BOX-a lub po prostu poda oznaczenie BOX - pięknie - póki co jednak napisali o 50% obniżce, a to się pod BOXa absolutnie nie kwalifikowało (chyba, że po podniesieniu ceny).