TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows 7 Home Premium a Pro?

Offline mru

Windows 7 Home Premium a Pro?
« dnia: 16 Lipiec 2009, 10:29:32 »
Chcialbym dokonac zakupu w preorderze w uk i sie zastanawiam nad wersja - czym tak na prawde roznia sie te dwie wersje, ktos ma jakas szczegolowa rozpiske, bo na stronie MS troche enigmatyczne...
np. nie potrzebuje trybu XP, ale mozliwosc wirtualizacji jak najbardziej chcialbym miec - bedzie mozna w HP zainstalowac Windows Virtual PC?
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2009, 15:20:36 wysłana przez michau »

Odp: WINOWS7 Home Premium a Pro?
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipiec 2009, 10:57:08 »
Tak było z wiśtą i tak pewnie jest z W7:
PRO: ma obsługę domeny, niema Media Center
HP: nie obsługuje domeny, ma Media Center

Offline minox

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipiec 2009, 11:46:50 »
heh a chciałem zakupić Home Premium ale mam domenę w domu na własnym serwerze i trochę by mi tego brakowało... trzeba będzie zobaczyć jak to będzie z tą ograniczoną dostępnością Ultimate :/

Offline mru

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipiec 2009, 11:59:26 »
czyli podsumowując HP będzie miało możliwość pracy poprzez zdalny pulpit oraz będzie na nim działać VirtualPC?
Choc w sumie z tym zdalnym pulpitem fajnie byloby tez w 2ga strone np. leze w lozku z laptopem i pracuje na stacjonarnym ktory stoi w innym pokoju, no ale do tego to juz PRO jest konieczne.
A podpięcie do AD jest mi akurat zbędne w domu.
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2009, 12:06:34 wysłana przez mru »

« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lipiec 2009, 13:10:53 »
Zwykłe VPC to osobna aplikacja i powinno działać. Windows VPC to już krzyżówka VPC z HyperV i z tego co widzę tu: http://www.microsoft.com/poland/technet/article/art0180.mspx to nie działa na wersjach Home

Offline lysyn

• 173
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipiec 2009, 13:18:04 »
Ale czy nprzy wersji Premium bedzie mozna pobrac to sobie legalnie?

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipiec 2009, 11:11:02 »
czyli podsumowując HP będzie miało możliwość pracy poprzez zdalny pulpit oraz będzie na nim działać VirtualPC?
Choc w sumie z tym zdalnym pulpitem fajnie byloby tez w 2ga strone np. leze w lozku z laptopem i pracuje na stacjonarnym ktory stoi w innym pokoju, no ale do tego to juz PRO jest konieczne.

Do tego możesz wykorzystać np. darmową aplikację TeamViewer (jest takich sporo).
Polecam - uruchom sobie raz dla testów, pewnie Ci się spodoba.
Zaleta - nie przeszkadza NAT.

EDYCJA:
Dodatkowe plusy to waga TeamViewer-a (zdaje się, że zajmuje 2 MB) i możliwość uruchamiania z pliku, bez instalacji.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2009, 21:35:01 wysłana przez Wojtek »
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostępny przez najbliższe tygodnie/miesiące. Nie będę odpisywał w subskrybowanych wątkach, nie będę odpisywał na wiadomości prywatne.

Offline mru

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipiec 2009, 12:49:50 »

Do tego możesz wykorzystać np. darmową aplikację TeamViewer (jest takich sporo).
Polecam - uruchom sobie raz dla testów, pewnie Ci się spodoba.
Zaleta - nie przeszkadza NAT.

EDYCJA:
Dodatkowe plusy to waga TeamViewer-a (zdaje się, że zajmuje 2 MB) i możliwość uruchamiania z pliku, bez instalacji.

no rzeczywiscie fajne, ale rozłącza mnie co chwile i wyswietla komunikat ze to byla sesja sponsorowana:O
nie mow ze tak wyglada praca z pragramem dla prywatnych userow(bezplatna)

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipiec 2009, 12:52:51 »
no rzeczywiscie fajne, ale rozłącza mnie co chwile i wyswietla komunikat ze to byla sesja sponsorowana:O

Korzystam z niego od długiego czasu, nigdy nic takiego mi nie wyskoczyło.
Ściągnąłeś wersję darmową ( http://www.teamviewer.com/download/TeamViewer_Setup_pl.exe ) czy może wybierałeś odpowiednią wersję z podstrony "Do pobrania" ( http://www.teamviewer.com/pl/download/index.aspx ) ?
Pozdrawiam,
Wojtek

Niedostępny przez najbliższe tygodnie/miesiące. Nie będę odpisywał w subskrybowanych wątkach, nie będę odpisywał na wiadomości prywatne.

Offline mru

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipiec 2009, 13:15:49 »

Korzystam z niego od długiego czasu, nigdy nic takiego mi nie wyskoczyło.
Ściągnąłeś wersję darmową ( http://www.teamviewer.com/download/TeamViewer_Setup_pl.exe ) czy może wybierałeś odpowiednią wersję z podstrony "Do pobrania" ( http://www.teamviewer.com/pl/download/index.aspx ) ?

uruchomilem w pracy:P wiec moze dlatego - pewnie maja jakas baze IP przyznanych firmom, bo w domu dzialalo OK a tu co minute rozlacza. A wcale komercyjnie nie wykorzystuje bo zarzadzam domowym kompem:)

Wiec od razu pytanie - jest cos podobnego tylko calkowicie darmowe? zebym mogl zarzadzac kompem w domu z pracy i moze odwrotnie tez ;) pulpit zdalny odpada bo firewalle, nat itd.

Offline Wojtek

• 309
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipiec 2009, 13:36:14 »
uruchomilem w pracy:P wiec moze dlatego - pewnie maja jakas baze IP przyznanych firmom, bo w domu dzialalo OK a tu co minute rozlacza. A wcale komercyjnie nie wykorzystuje bo zarzadzam domowym kompem:)

Wiec od razu pytanie - jest cos podobnego tylko calkowicie darmowe? zebym mogl zarzadzac kompem w domu z pracy i moze odwrotnie tez ;) pulpit zdalny odpada bo firewalle, nat itd.

Wiem, że wiele osób skarżyło się na ograniczenia po ściągnięciu nieodpowiedniej wersji programu (np. mój kolega) - dlatego spytałem o to jaki plik ściągnąłeś (widocznie nietrudno się pomylić).
Inna sprawa, że podczas uruchamiania czy instalacji program pyta o wykorzystanie (domowe/w firmie) i coś pewnie od tego zależy ;) - zaznaczyłeś odpowiednie opcje jak na poniższym obrazku ?

Spróbuj uruchomić wersję darmową, której adres podałem wyżej - nie trzeba jej nawet instalować, można uruchomić jednorazowo z pliku ...
Jest też zresztą na stronie wersja Portable bez instalatora (jeszcze jej nie używałem).

Inne programy tego typu : TightVNC, RealVNC Free Edition, ...
Pozdrawiam,
Wojtek

Offline kkw

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipiec 2009, 13:42:31 »
Tak było z wiśtą i tak pewnie jest z W7:
PRO: ma obsługę domeny, niema Media Center
HP: nie obsługuje domeny, ma Media Center

Zdaje się, że jest inaczej, Professional posiada Media Center:

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_7_editions#Comparison_chart

http://www.amazon.co.uk/gp/product/B002DUCMTC?ie=UTF8&tag=your_assoc_ID - sekcja Product Description.