TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Explorer ciągle sypie błędami

Explorer ciągle sypie błędami
« dnia: 17 Lipiec 2009, 11:54:13 »
Witam.

Posiadam wersję testową Windows'a 7, wersja 64bit.
Niżej wymieniony problem miałem również na poprzednim systemie, czyli Vista x64.
Przejdźmy jednak do sedna:

Od pewnego czasu Explorer wywala błędami..
Co jakiś czas wysypie się cały Explorer, zrestartuje się i po chwili jak się chce coś znowu zrobić, dzieje się to samo.
Robiłem nawet skanowanie antywirusowe dla pewności, i również czyściutko.

Poczytałem po sieci, i z tego co widzę to nie tylko ja mam taki problem.

Na początku znalazłem, że niby wirus, ale jednak nie wirus tylko po prostu operacja wykonywana na pliku.
No ale nic, szukałem dalej. Znalazłem, że możliwość bad sectorów na dysku. Ale mam prawie, że nowy dysk, także to raczej odpada.
Mimo wszystko zrobiłem testy kilkoma programami (Hd Tune, itd.) i nie wykrywało ani jednego bad sectora. Także tutaj mi ulżyło.
Potem znalazłem gdzieś, że trzeba przeprowadzić operację "chkdsk" z parametrami /r i /f.
Wszedłem do konsoli odzyskiwania z płyty i przeprowadziłem w/w operację.
Trwało to dość długo, i po restarcie miałem wrażenie, że rzeczywiście wszystko jest w porządku.
Również przeprowadzałem operację "sfc /scannow", i to kilkakrotnie.

Jednak teraz znowu problem się pojawił :/
Dla uściślenia dodam, że ten problem pojawia się po prostu przy wykonywaniu jakiś operacji związanych z explorerem, czyli głównie przeglądanie folderów, usuwanie, kopiowanie, itd.

No i teraz już zupełnie zgłupiałem. Widzę, że rzeczywiście problem nie pojawia się tak często, no ale pojawia się dalej.

Naprawdę nikt nie wie jak sobie z tym poradzić? Tylko proszę nie mówić, żeby sformatować dysk, bo to raczej odpada.

Z góry dziękuje za pomoc.

Offline Rayearth

• 253
  • NeveR SurrendeR
Odp: Explorer ciągle sypie błędami
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipiec 2009, 12:02:27 »
jaki komputer i jaki build siodemki?

PS. fajny avatar :P
MB: Asus P6T Deluxe @ BIOS 1605, CPU: Intel Core i7 920 @ 2,66GHz, RAM: OCZ 3x2GB DDR3 1600MHz CL7,
GFX: Zotac GeForce GTX280 1GB AMP!, SFX: Creative X-Fi Extreme Gamer, Power: Be-quiet Dark Power P7-PRO 650W

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipiec 2009, 12:15:48 »
Notebook ASUS X57Vn, a dokładna specyfikacja:
- Procesor: Intel Core2Duo @ 2.26 GHz.
- Karta Graficzna: Nvidia GeForce 9650M GT 1GB DDR2
- Pamięć RAM: 4GB RAM DDR2 SDRAM
- Dysk HDD: Hitachi 320GB 5400 rpm (gdzie prawdziwa wielkość to 298.1 GB)
- Monitor: 15.4" WXGA+ o rozdzielczości maksymalnej 1440x900
- Karta WiFi: Intel WiFi Link 5100 AGN

Windows:
- Windows7 Build 7600 x64
Na poprzedniej wersji Windowsa (Vista x64), działo się to samo.
Tyle, że dopiero chyba po paru miesiącach użytkowania.
Dopiero jak zainstalowałem SP2 to zaczęło się to dziać, a na stacjonarnym kompie jest wszystko w porządku.

Do ochrony obecnie używam Kaspersky Internet Security 2010.

Przed chwilą znowu działy się cuda z tym explorerem. Czasami mnie szlag po prostu trafia, nie można nic zrobić bo zaraz się explorer sypie i wszystkie okienka się zamykają.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2009, 12:20:09 wysłana przez Patricko »

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipiec 2009, 20:51:29 »
Mam na dyskach wymiennych kompilacje 7100 i 7260. Zjawisko pojawiania sie okienka błędu w Windows Explorerze występuje i  w pierwszej i w drugiej kompilacji Win 7. I to w różnych niespodziewanych do przewidzenia sytuacjach.

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipiec 2009, 22:54:35 »
Z tym problemem borykam się już od paru dni, zauważyłem to dopiero po zainstalowaniu SP2 na Viście i na tym Win7.

W każdym razie napisałem na zagranicznym forum o tym problemie.
Nie trzeba było długo czekać na pomoc, a było jej sporo i to najróżniejsze metody walczenia z tym.
Zresztą podam link do mojego wątku, uprzedzam że wszystko jest po angielsku:
http://forums.mydigitallife.info/showthread.php?t=6448

Jednak po krótce powiem co mi tam doradzano.

Skanowałem pamięci jak i dysk twardy, nic nie wykryło, żadnych błędów.

Polecono mi również wejść do trybu "Safe Mode", czyli "Tryb awaryjny".
I rzeczywiście tam ten problem się nie pojawiał. Więc doszedłem do wniosku, że to jakiś soft/sterownik.
Bo skoro ze sprzętem wszystko jest ok, w trybie awaryjnym nic się nie dzieje, to wniosek jest jeden.

Jednak wykonałem jeszcze jedną zalecaną modyfikację:
http://www.mydigitallife.info/2009/01/20/fix-msi-installer-or-windows-update-causing-explorer-stopped-working-and-restart-in-windows-7/

Niestety, jednak problem nadal się pojawia.
Myślałem, że podziałało to wyżej, ale jednak nie. Jak to w życiu...
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2009, 23:54:20 wysłana przez Patricko »

Offline Dave

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lipiec 2009, 00:40:49 »
Sorry ze pisze w watku o windows 7 ale u mnie na viscie rowniez sie wysypuje explorer, troche jest to wkurzajece, jak wchodze w panel sterowania=>programy i funkcje a nastepnie zamkne okienko to wyswietla sie komunikat "explorator windows przestał działac" i pulpit sie odswieza. Jest to troche uciązliwe ;/ wie ktos jak dac sobie z tym rade?:(

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipiec 2009, 01:05:09 »
Jutro z samego rana zrobię low level format dysku.
Potem zainstaluje Windowsa na czyściutki dysk i zobaczę czy problem będzie nadal się pojawiał.
Bo jak na razie żadna z metod u mnie nie skutkuje...

Offline sCooBy^

• 1190
  • GG: 9706662
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipiec 2009, 13:27:22 »
Jutro z samego rana zrobię low level format dysku.
Potem zainstaluje Windowsa na czyściutki dysk i zobaczę czy problem będzie nadal się pojawiał.
Bo jak na razie żadna z metod u mnie nie skutkuje...

Odradzam formatowania niskiego poziomu! Formatując tak dysk można się z nim w wielu przypadkach "rozstać na stałe" albo przenieść błędy na dobre sektory, a dobre sektory traktować jako błędy!

Szybkie formatowanie w 100% wystarcza!
Zapraszam do grupy "Windows 8 pre-release testers group" na Facebook

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipiec 2009, 16:36:39 »
No dobra.
Zrobiłem nie LLF, ale zero-fill dysku.
Czyli zapełenienie go zerami, czyli tak jakby zszedł prosto z taśmy
Zainstalowałem na świeżo Win7 build 7600 x64.

Problem pojawił się niestety znowu, i nie zainstalowałem prawie żadnego programu.
Bo nikt mi nie wmówi, że Kaspersky może powodować takie problemy, skoro używam go od zawsze, a to dopiero teraz się pojawiło.

Zapewne każdy stwierdzi, że to będzie wina sprzętu. No ale zrobiłem dokładne kilkugodzinne skanowania dysku twardego jak i pamięci RAM i nie wykryło nawet najmniejszego błędu. Pozostał mi jeszcze procek. I nie jest tutaj problemem raczej chyba sam procesor w sobie, ani nawet temperatury, tylko może jakieś operacje, które on wykonuje.
Wyłączyłem w BIOS'ie funkcję "Virtualization Technology", i póki co o dziwo działa.

Zobaczymy jak długo...
Jak się wysypie znowu, to zainstaluje starego poczciwego XP'ka i zobaczymy jak nim się to będzie sprawować.

EDIT:
Hehe...żałosne ^^
Znowu się wysypało, biorę się za instalacje XP'ka...
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2009, 17:02:12 wysłana przez Patricko »

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipiec 2009, 17:31:18 »
Patricko masz rację. U mnie na obu wspomnianych kompilacjach pojawia się to samo zjawisko wywalania Windows Exlorera. Na razie przyzwyczajam się do tego i liczę, że finalna wersja Win 7 nie będzie miała takich niespodzianek.

« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lipiec 2009, 01:57:08 »
No zainstalowałem XP'ka i wszystko śmiga bez problemu.
Miałem małe problemy ze sterownikami do swojego notebooka ale już wszystko jest ok.
Posiedzę na nim dopóki nie wyjdzie finalna wersja Win7.
Mam nadzieję również, że naprawią tam ten problem...