TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

dysk sieciowy - problem

dysk sieciowy - problem
« dnia: 28 Lipiec 2009, 20:56:18 »
Witam.
W sieci domowej mam podłączony dysk 500GB w kieszeni pod ruter- dysk sieciowy, wykorzystujący technologię miniSAN. Czyli, aby do połączenia się z tym HDD wymagane jest instalacja sterownika i specjalnego programu na PC / Laptopie, który ma mieć dostęp do zasobów zgromadzonych na dysku. Instalacja zarówno sterownika jak i programu przebiegła bez przeszkód, czyli nie wyskoczył żaden komunikat o braku zgodności z tą wersją SO. Lecz po uruchomienia softu i próby wykrycia napędy zewnętrznego (dysk HDD sieciowy) występuje mały problem- po prostu Windows Seven Ultimate nie może go wyszukać, tak jak by był program blokowany. W MS Xp Professional wyszukuje około 6-10 sekund, a w MS Seven wyskakuje komunikat (dymek) "discowery" i od razu, max 2 sekundy, gaśnie.

Ten sam problem jest  w przypadku włączonej zapory jak i wyłączonej.

Za pomoc w rozwiązaniu tego problemu z góry był bym wdzięczny, gdyż nie chce przesiadać się na Xp, bo Seven bardzo mi pasuje i wygodnie się na nim pracuje.
----
KMaN

Offline michau

• 3974
Odp: dysk sieciowy - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipiec 2009, 21:11:15 »
A uruchom program jako Administrator i z kompatybilnością do XP albo Visty.

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipiec 2009, 21:17:14 »
Ok działa. Uruchom jako Administrator. Wielkie dzięki.

Nawet o tym nie pomyślałem, przyzwyczajenie z Xp.

---
KMaN

Offline michau

• 3974
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipiec 2009, 21:39:00 »
Napisz coś więcej o tym jak masz ten dysk podłączony, jaki typ itp. bo sam chcę coś takiego sobie w domu zamontować.

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipiec 2009, 23:03:05 »
Witam MICHAU.
Cieszę się, że jesteś zainteresowany takim gadżetem jak dysk sieciowy, rozwiązanie napewno tańsze w eksploatacji i mniej skomplikowane niż serwer/PC multimedialny.

W swoją sieć zbudowałem przy pomocy rutera bezprzewodowego D-Link dir 655. Jest to specjalnie wybrany ruter D-Linka, gdyż jest w technologi N, a także jest to ruter Gigabajtowy (a nie 10/100 MB/s).

Jest to dość ważne, gdyż podłączony jest do niego Obudowa 3,5 cala Welland ME-747K, która też może wysłać 1 GB/s. Jak sam widzisz jakość pracy na takim sprzęcie od razu się podnosi.

Dysk twardy zamontowany w kieszeni to Segate 500GB na Sata 2 (kieszeń obsługuje 1-kę jak i 2-kę).

Jeśli chodzi natomiast o konfigurację to wystarczy tylko wszystko podłączyć wg. instrukcji i zainstalować na każdym komputerze, który ma korzystać z zasobów zgromadzonych na HDD sieciowym sterownik jak i oprogramowanie do łączenia.

Natomiast jeśli chodzi o użytkowanie to ta kieszeń wykorzystująca technologie miniSAN to ma jeden bardzo poważny minus: trzeba instalować sterownik i program na komputerze w przeciwieństwie do innych rozwiązań, w których w celu połączenia się z HDD wystarczy wejść w otoczenie sieciowe.

Natomiast jeśli chodzi o samo użytkowanie to łącze się z dyskiem sieciowym na dwojaki sposób:
1. Przy pomocy komputera PC wyposażonego w kartę LAN 1GB i Laptopa wyposażanego w kartę LAN 10/100MB, jakość pracy jest idealna, porównywalna do pracy na zwykłym, zamontowanym w komputerze HDD.
2. Przy pomocy Laptopa wyposażoną w kartę bezprzewodową technologi G, tu jest już trochę gorzej. Można odczuć chwilowe zawieszenie (coś w po dobie uruchamiania dużego pliku na płycie CD).

Jak byś miał jakieś konkretne pytania to pisz. Postaram odpowiedzieć.

---
KMaN

Offline m!rek

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Lipiec 2009, 05:25:15 »
ja pytanie od siebie

taka sytuacja
jesteś na wyjeździe (wakacje; urlop)
jaka dostępność poprzez internet gdyby zaszła potrzeba dostania się do danych na tym dysku?
próbowałeś łączyć się zasobami dysku poprzez internet?
z komputera znajomego na przykład
jest taka możliwość?
wymaga to dodatkowej konfiguracji? (poza instalacją sterowników i oprogramowania)
Windows 7 RC x64 + Windows XP SP3
Gigabyte GA-EP31-DS3L
Intel Core 2 Duo E6600 2.40@3.00 GHz
PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4
Samsung SpinPoint F1 640 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)
EVGA e-GeForce 8800 GTS 640 MB GDDR3 + AC Accelero Extreme 8800
Motorola Z10

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Lipiec 2009, 19:44:40 »
Używając tej obudowy nie da rady. Trzeba by posiadać kieszeń z obsługą np: FTP, to w tedy możliwe by było łączenie się za pomocą internetu. Z tego co mi wiadomo takie możliwości oferują tylko obudowy wykorzystujące technologię NAS, czyli nie potrzebne jest instalowanie sterowników i oprogramowania na PC- widzimy dysk w otoczeniu sieciowym. Dodatkowo takie dyski oferować mogą DHCP, klienta Torrenta, serwer wydruków itd. Przykładowe kieszenie można znaleźć na www.komputronik.pl

Dodatkowo warto zaznaczyć, że takie kieszenie mimo zdecydowanie trochę (z tego co pamiętam około 200 zł- najtańszy model) więcej kasy oferują większe możliwość rozbudowy, czyli do jednej obudowy można podłączyć od 2 nawet do 8 dysków. Przy czym te najbardziej rozbudowane moga dochodzić do kilku tysięcy.
---
KMaN