TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Problem z instalacją. Sterowniki?

Problem z instalacją. Sterowniki?
« dnia: 30 Lipiec 2009, 10:35:35 »
Witam.

Może najpierw rozpocznę od podstawowej konfiguracji peceta, która może mieć wpływ na aktualny problem jak i drogę do jego rozwiązania.

ASUS P5QL na Chipsecie Intela P43
WD3200AAKS

Mianowicie pobrałem Windosa 7, wypaliłem płykę DVD i wybrałem bootowanie z tego nośnika. Na aktualną chwilę wszystko działa - System ładuje pliki, później pokazuj się logo, tło, ukazuje się okienko, klikam Install Now i...? Pojawia się kolejne okienko zatytułowane Select the driver to be installed, w tym samym czasie wyskakuje kolejne okienko z ważnym komunikatem:

A required CD/DVD drive devicedriver is missing. If you have a driver floopy disk, CD, DVD or USB flash drive, please insert it now.

Note: If the Windows installation media is in the CD/DVD drive, you can safely remove it for this step.

Do wyboru jest Rescan, OK i Cancel

Na razie klikam OK i pojawia się kolejne okienko:

No device drivers were found. Make sure that the installation media contains the correct drivers, and then click OK.

Na razie klikam znów OK i wracam do głównego okienka dotyczącego tej sprawy. Do wyboru jest Browse, Rescan oraz Next.

Mniej więcej wszystko rozumiem, system chce jakiegoś sterownika, tylko właśnie: jakiego? Od dysku SATA [niczego takiego jeszcze nie instalowałem]? Od napędu [hmm...]?

Próbowałem ładować sterowniki zgodne ze sprzętem z płyty dołączonej do oprogramowania, jednak wszystkie próby kończyły się porażką, ponieważ wyskakiwał komunikat, że nie może znaleźć żadnego nowego urządzenia.

Od trzech godzin szukam sterowników SATA do mojego sprzętu, jednak nie mogę tego znaleźć. Czy taki sterownik jest taki sam dla wszystkich podzespołów producenta? Czy każda płyta/dysk maja osobne oprogramowanie do pełnej obsługi SATA?

Liczę na waszą pomoc, ponieważ już od dawna planowałem przesiadkę na W7 a tutaj nęka mnie taki problem. Jeśli ktoś z was mógłby, to prosiłbym o pomoc w poszukiwaniu takiego oprogramowania.

Z góry dzięki za wszelkie próby pomocy.

Pozdrawiam. :-)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipiec 2009, 11:37:00 wysłana przez Marcin388 »

Odp: Problem z instalacją. Sterowniki?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2009, 15:01:59 »
Mam ten sam problem, instalator poszukuje sterowników do CD/DVD

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2009, 19:00:10 »
W sumie to ja już sobie z nim poradziłem - zainstalowałem W7 z poziomu Windowsa, jednak aby wszystko działało muszę mieć zainstalowane dwa systemy. Jeden XP i W7. Zrobiłem sobie inną partycję o rozmiarze 5GB, zainstalowałem na niej XP`ka i z jego poziomu wgrałem W7. Jeśli usunę teraz tą partycję z XP to niestety W7 już nie wstanie...

« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipiec 2009, 01:26:16 »
Mnie pomogło wgranie innej wersji.

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Lipiec 2009, 08:57:36 »
Teraz mam pytanie z innej beczki. Otóż, aby "na czysto" wgrać W7 musiałem dla niego wyodrębnić inną, pustą partycję. Chciałbym w systemie posiadać tylko W7, jednak po usunięciu plików starego XP`ka system się po prostu nie wczytuje. Jak temu zaradzić?