TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Windows7 a nagrywarka DVD

Windows7 a nagrywarka DVD
« dnia: 13 Sierpień 2009, 22:34:59 »
Otóż na starym XP moja nagrywarka LG GH22NS30 działała bardzo dobrze. Ma ona jedynie złącze SATA. Problem leży w tym, iż do zainstalowanie poprawnie Win7 potrzebowałem przepiąć napęd pod IDE z innego komputera. Jakoś poszło i z powrotem podłączyłem moja nagrywarkę SATA. Lecz teraz, gdy wkładam jakąś płytę do niej (nieważne czy nagrywana czy np. oryginalna ze sterownikami do grafiki/płyty głównej) system nie uruchamia Autorun'u, a gdy 2 razy kliknę na dysk w Mój komputer to cały komputer sie zawiesza. Pomaga jedynie restart, a podczas uruchamiania Siódemki system oferuje mi uruchomienie w trybie awaryjnym (gdy daje uruchom normalnie to normalnie się włącza więc awaryjnego nie używam). Jest na to jakiś sposób? Nie mogę zainstalować żadnej gry ani nawet sterowników do drukarki.

Offline m!rek

Odp: Windows7 a nagrywarka DVD
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sierpień 2009, 19:05:07 »
spróbuj podłączyć swój napęd do komputera z Windows XP i zaktualizuj w napędzie firmware
płyta leciwa czy też nowszy egzemplarz? aktualizuj BIOS
skoro napęd na S-ATA spróbuj doinstalować nowsze sterowniki chipsetu i/lub sterowniki S-ATA
sprawdź w Menadżerze Urządzeń czy włączane jest DMA dla nagrywarki
przełączaj napęd do innych gniazd S-ATA na płycie (oprócz chipsetu może masz jeszcze dodatkowy kontroler,
gniazda są wówczas, zazwyczaj oznaczane innym kolorem)

najgorszy scenariusz to zmiana napędu na inny
Windows 7 RC x64 + Windows XP SP3
Gigabyte GA-EP31-DS3L
Intel Core 2 Duo E6600 2.40@3.00 GHz
PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4
Samsung SpinPoint F1 640 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ)
EVGA e-GeForce 8800 GTS 640 MB GDDR3 + AC Accelero Extreme 8800
Motorola Z10

Odp: Windows7 a nagrywarka DVD
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpień 2009, 20:24:19 »
Firmware miałem najnowsze ale i tak zaktualizowałem lecz efektów brak.
Gigabyte GA-M56S-S3 najnowsza to ona nie jest, obsługuje DDR2 i Athlony x2 i Phenomy x3. Aktualizacja BIOSu odpada, nie jestem informatykiem ani nikim takim, a z tym się wiąże duże ryzyko uszkodzenia płyty + nie mam pojęcia jak się do tego zabrać a samemu to strach :P
Dało się jedynie chipset dla Visty x64, a sterowniki od SATA nie chciały się zaktualizować (błąd, że niby zły system)
Jak to sprawdzić?
Próbowałem we wszystkich gniazdach ale żadnego efektu.
Jak myślicie, jeśli kupie sobie nową przejściówkę SATA do IDE to będzie działać? Chodzi mi o coś takiego
http://www.allegro.pl/item706247990_313_przejsciowka_ide_sata_ata33_66_100_133.html
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2009, 13:37:31 wysłana przez kubu94 »