TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

win7+XP

Odp: win7+XP
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Sierpień 2009, 18:12:54 »
tu nie masz co sie na microsoft wsciekac pamietaj ze jaki by to system nie zainstalowas to gdy go uruchomisz w moj komputer i tak on bedzie na partycji C ;P
a co do screena to jak tak patrze to nie masz skonfigurowane loadera do Xp-Krzysiek

zrob tak
wejdz w BCD
Add/Remove Enteries
teraz po prawej masz pokazany nazwy systemow ktore powinny pokazywac sie w bootloaderze - usun wszystkie
ponizesz wybierz zakladke Windows Type: W nt/2k/Xp/2k3
1.Name XP syn1
Drive: (partycja na ktorym jest jego system
2.powtorz pk. 1 lecz wybierz inna partycje z XP i nazwe daj np. syn 2
3. Wybierz windows type: Vista/longhorn
name W7 Ojciec
Drive: partycja z twoim systemem

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Sierpień 2009, 18:24:01 »
..........
zrob tak
wejdz w BCD
Add/Remove Enteries
teraz po prawej masz pokazany nazwy systemow ktore powinny pokazywac sie w bootloaderze - usun wszystkie
ponizesz wybierz zakladke Windows Type: W nt/2k/Xp/2k3
1.Name XP syn1
Drive: (partycja na ktorym jest jego system
2.powtorz pk. 1 lecz wybierz inna partycje z XP i nazwe daj np. syn 2
3. Wybierz windows type: Vista/longhorn
name W7 Ojciec
Drive: partycja z twoim systemem

Po wybraniu zakładki Windows Type: W nt/2k/Xp/2k3  zakładka Drive staje się nieaktywna. Nie mam możliwości wyboru partycji.
Zakładka Drive jest aktywna tylko gdy mam wybrany Windows Type Vista/Longhorn.

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sierpień 2009, 18:29:32 »
twoj problem robi sie coraz bardziej skomplikowany i powoli zostaje ci tylko reinstal wszystkiego;)

Na jakim systemie wykonujesz operacje

« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sierpień 2009, 18:30:37 »
twoj problem robi sie coraz bardziej skomplikowany i powoli zostaje ci tylko reinstal wszystkiego;)

Na jakim systemie wykonujesz operacje
Na ten moment mogę tylko uruchomić W7. :(

« Odpowiedź #19 dnia: 17 Sierpień 2009, 20:13:05 »
Jedno pytanie do znawców tematu. Jak XP zainstalowany na C rozpoznaje że na D, E i F też są windowsy. Skoro na D, E, i F nie ma plików boot.ini , NTDETECT , ntldr ?

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Sierpień 2009, 20:30:19 »
hmmm... po za boot.ini sa tez inne pliki systemowe :) moze po nich szczytulu nie mam pojecia ;) tak jakos sobie to tlumacze

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sierpień 2009, 21:13:13 »
No chyba wrócę do XP.:( Myślę że postawienie XP na C da mi znowu mozliwość startu systemów z D,E i F. Serdeczne podziękowania dla mateusz2552 za poświęcony czas.
Pozdrawiam

Witam wszystkich ponownie. Tak jak powiedziałem zainstalowałem XP. I bez problemu przy uruchamianiu kompa mam wybór innych systemów.
C - Ja
D - Syn1
E - Syn2
F - Żona

Nie robilem nic poza instalką. Mała edycja boot.ini polegająca na zmianie wpisów "Windows XP Profesional" na imiona osób.
Czy ktoś znajdzie sposób na zainstalowanie Win7 na dysku C, tak aby nie przeinstalowywać pozostałych systemow??
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2009, 22:39:29 wysłana przez piterek »

« Odpowiedź #22 dnia: 18 Sierpień 2009, 09:47:39 »
jesli masz mozliwosc wydzielenia jeszcze jednej partycji zrob to i zainstaluj W7 na niej mozliwe ze gdy instalowales 1 raz to zrobiles to na partycji gdzie miales XP ktory zawieral Boot.ini poprostu go skasowales i W7 nie odszukal pozostalych systemow przez to. A wiec wydziel partycje zainstaluj W7 i sprawdz czy wtedy bedzie dobrze. (tylko ze wtedy bedziesz mial 5 systemów ale jesli bedzie dzialac to najwyzej swojego XP sformatujesz oraz w BCD usuniesz jego wpis)

« Odpowiedź #23 dnia: 18 Sierpień 2009, 17:58:26 »
jesli masz mozliwosc wydzielenia jeszcze jednej partycji zrob to i zainstaluj W7 na niej mozliwe ze gdy instalowales 1 raz to zrobiles to na partycji gdzie miales XP ktory zawieral Boot.ini poprostu go skasowales i W7 nie odszukal pozostalych systemow przez to. A wiec wydziel partycje zainstaluj W7 i sprawdz czy wtedy bedzie dobrze. (tylko ze wtedy bedziesz mial 5 systemów ale jesli bedzie dzialac to najwyzej swojego XP sformatujesz oraz w BCD usuniesz jego wpis)
Ale nie o to chodzi chyba w tym wszystkim żebym dokładał partycje, czy reorganizował kompletnie obecne. Może jednak znajdzie się sposób na zamiane mojego XP na W7 i jednocześnie pozostawienie systemów zainstalowanych na innych dyskach.

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Sierpień 2009, 19:58:59 »
Jak bym mial twoj komp przed soba jestem pewny ze zrobil bym to w 100% ale tak przez forum ja juz raczej nie pomoge, lecz gdy cos wpadnie mi do glowy odpisze

PS
bede sledzil temat w razie czego moze jakis forumowicz napisze cos co naprowadzi moj tok myslenia ;)

Pozdro