TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu [X]
Windows 7 Forum

Zły plik i nie wykrywanie napędu

Offline Tr

Zły plik i nie wykrywanie napędu
« dnia: 18 Sierpień 2009, 10:32:24 »
Witam,
dość długo składałem się aby napisać tego posta, ale już nie mam pomysłu i internet się kończy jeśli chodzi o rozwiązania. Stałem się szczęśliwym posiada W7. Jechałem na XP 32 i chcę przejść na W7 64.

Wypaliłem nero, ale po długim czasie win stwierdził, że plik jest zniszczony. Wyczytałem, żeby nagrać imgburnem z prędkością 2.4x. Niestety to samo. Zmieniłem więc, płytę. To samo. W takim razie to błąd downloadu, pobrałem więc ISO jeszcze raz.

Po wszystkich operacjach pojawił się nowy problem, po tym jak zbootował około 5 nagrań z wcześniejszych prób teraz nagle nie ma sterowników do napędu, który jest podłączony na IDE, żadnych sata. Ok, to nie problem, próba pendrivea. Zrobiony, płyta wykrywa, bootuje się, przechodzę do configu i co ? Nie ma sterowników do napędu. Ok, odłączamy napęd i przy następnej próbie znowu nie ma do niego sterowników.

Podsumowując: różne płyty, pendrive, 2x pobierany system i nic...

Dla ścisłości, nie mam żadnych torrentowych wynalazków, posiadam wersję MSDN AA Win7 64 EN RTM.

Proszę o pomoc, bo już nie mam pomysłów...

Odp: Zły plik i nie wykrywanie napędu
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpień 2009, 10:38:41 »
Witam,
dość długo składałem się aby napisać tego posta, ale już nie mam pomysłu i internet się kończy jeśli chodzi o rozwiązania. Stałem się szczęśliwym posiada W7. Jechałem na XP 32 i chcę przejść na W7 64.

Wypaliłem nero, ale po długim czasie win stwierdził, że plik jest zniszczony. Wyczytałem, żeby nagrać imgburnem z prędkością 2.4x. Niestety to samo. Zmieniłem więc, płytę. To samo. W takim razie to błąd downloadu, pobrałem więc ISO jeszcze raz.

Po wszystkich operacjach pojawił się nowy problem, po tym jak zbootował około 5 nagrań z wcześniejszych prób teraz nagle nie ma sterowników do napędu, który jest podłączony na IDE, żadnych sata. Ok, to nie problem, próba pendrivea. Zrobiony, płyta wykrywa, bootuje się, przechodzę do configu i co ? Nie ma sterowników do napędu. Ok, odłączamy napęd i przy następnej próbie znowu nie ma do niego sterowników.

Podsumowując: różne płyty, pendrive, 2x pobierany system i nic...

Dla ścisłości, nie mam żadnych torrentowych wynalazków, posiadam wersję MSDN AA Win7 64 EN RTM.

Proszę o pomoc, bo już nie mam pomysłów...
Bardzo dziwne bo skoro nie ma podpietego napedu to system nie powinien zadac sterownikow do czegos czego nie ma tym bardziej do IDE.Rozumiem ze BIOS nie widzi napedu ktorego nie ma?.Jak masz podpiete dyski twarde na jednej tasmie do ktorego kanalu no i czy na ide czy SATA sa te dyski?

Offline Tr

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpień 2009, 10:51:17 »
Właśnie po tym jak zobaczył odpięty dysk już zwątpiłem :). Dysk mam jeden na SATA. Po dopięciu napędu w biosie jest tylko HDD/Floppy/Atapi CD-rom +/- pen. Najdziwnieszje jest to, że wcześniej bootował płyty z tego napędu i nie potrzebował sterów.

EDIT: Wersja 32 nie ma problemów z napędem, ale on jest odłączony więc nie widzę różnicy :/.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2009, 11:04:10 wysłana przez Tr »

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpień 2009, 11:04:08 »
Właśnie po tym jak zobaczył odpięty dysk już zwątpiłem :). Dysk mam jeden na SATA. Po dopięciu napędu w biosie jest tylko HDD/Floppy/Atapi CD-rom +/- pen. Najdziwnieszje jest to, że wcześniej bootował płyty z tego napędu i nie potrzebował sterów.
A przy instalacji Win 7 proponuje zainstalowanie brakujacych sterownikow np z plytki badz z pena.Mysle ze chodzic tu moze o brakujacy sterownik do kontrolera SATA plyty glownej

Offline Tr

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Sierpień 2009, 11:07:44 »
Tak pyta o floppy albo pena, ale nie nie chodzi o kontroler sata, bo chciałem mu zapodać te stery i twierdzi, że to nie to :).

Jak edytowałem wyżej, 32 nie ma tego problemu :/. Jest może jakiś inne pewne źródło pobrania wersji RTM bo obie wersje niby mają zniszczone pliki, a to nie możliwe żeby 3 razy pobrać źle ? Spróbuję pobrać jeszcze wersję z MUI, ale... wolałbym tą :).

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Sierpień 2009, 11:23:01 »
Tak pyta o floppy albo pena, ale nie nie chodzi o kontroler sata, bo chciałem mu zapodać te stery i twierdzi, że to nie to :).

Jak edytowałem wyżej, 32 nie ma tego problemu :/. Jest może jakiś inne pewne źródło pobrania wersji RTM bo obie wersje niby mają zniszczone pliki, a to nie możliwe żeby 3 razy pobrać źle ? Spróbuję pobrać jeszcze wersję z MUI, ale... wolałbym tą :).
Spróbuj moze to cos pomoze.Zniszczone pliki???Mysle ze nawet jakbys zassal jakas torentowa czy jakas zintegrowana wersje po polsku to nie powinno byc takich problemow wogole

Offline Tr

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Sierpień 2009, 11:25:37 »
Dokładnie, piszą, że pliki są zniszczone i nie można było ich zainstalować.

EDIT: Ciągle to samo, Ekran Load driver i zapytanie o CD/DVD device drivers, których podobno nie ma. Myślę, że to problem wersji 64, ale czemu problem dotyczy ładowania z pena przy odłączony i nie istniejącym dla kompa napędzie to już nie mam pojęcia.
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpień 2009, 12:30:44 wysłana przez Tr »

Offline Tr

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Sierpień 2009, 19:02:18 »
Ok, trochę rozjaśniła się sytuacja. Chodzi o sterowniki sata do dysku. Czemu komunikat dotyczy cd/dvd nie mam pojęcia. W każdym razie kiedy przestawiłem sata na ahci, a później mu dałem 64bit sterowniki ze strony asus on stwierdził, że nie może znaleźć urządzenia, które by to wykorzystywało.

Krótko, potrzebuje sterowników do urządzenia, ale jak mu się da sterowniki to nie ma urządzenia. Takie błędne koło. Może ktoś ma pomysł ?

Na 99% jestem pewien, że to 64bit sterowniki stanowią problem i te wszystkie wymysł na forach, że ktoś zmienił płytę i zadziałało to mity. Tym bardziej, że na wersji 32 nie mam tego problemu.

Dodam, że wszystko ma miejsce na płycie Asus P5K Pro.

firefighter1

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Wrzesień 2009, 12:03:36 »
Witam.
Mam dokładnie ten sam problem i mam płytę asus p5q turbo. Czy masz już jakiś inny sterownik?

Ustawienia mam dobre bo vistax64 instaluje się bez problemu, a sterowniki asusa działają. Chyba są zbyt uniwersalne "vista 32/64 7"
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2009, 12:06:15 wysłana przez firefighter1 »

Offline hubert1

• 650
  • "bo liczą się wspomnienia, prawda, prawda" :D
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Wrzesień 2009, 17:16:30 »
to spróbuj przestawić sata na tryb ide, a nie ahci. Kontroler sata wymaga sterowników w trybie ahci, a uruchomiony w trybie emulacji jako ide już nie wymaga.

firefighter1

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Wrzesień 2009, 18:45:51 »
okazało się po sprawdzeniu sha1 i crc, że nie pasują z tym co pobrałem. Po ponownym ściągnięciu i poprawnych sumach kontrolnych rtm x64 instaluje się bez jakichkolwiek kłopotów.